China a criticat dur, astăzi, un apel prin care Statele Unite îndeamnă ţări musulmane să denunţe tratamentul aplicat de către Beijing minorităţii uigure şi a subliniat că se bucură de susţinerea tacită a Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI), relatează AFP.
Uigurii sunt majoritari în Xinjiang (nord-vest), o regiune care se învecinează cu Pakistanul şi Afganistanul, plasată sub atenta supraveghere a poliţiei, în urma unor atentate sângeroase, în ultimii zece ani.
Până la un milion de musulmani - majoritatea uiguri - ar fi internaţi în regiune, în "centre de reeducare", potrivit unor experţi ONU şi organizaţii de apărarea drepturilor omului.
Beijingul dezminte acest număr şi dă asigurări că este vorba despre "centre de formare profesională" împotriva radicalizării islamiste, mai informează AFP.
Administraţia Trump îndemnă cu regularitate ţările musulmane să denunţe această situaţie. Diplomata americană Kelley Currie a subliniat, la sediul ONU de la Geneva, că Washingtonul este "dezamăgit de absenţa răspunsului membrilor OCI", conform publicaţiei.
Ea a făcut aceste declaraţii într-o întâlnire cu presa, organizată de către Statele Unite, susţinute de Regatul Unit, Canada, Germania şi Olanda, în marja sesiunii Consiliului ONU al Drepturilor Omului.
"Această funcţionară americană de rang înalt trebuie să citească mai atentă rezoluţia pe care OCI tocmai a adoptat-o. Ea va obseva astfel că poziţia sa este contrară celei a marii majorităţi a ţărilor musulmane", i-a replicat, într-o conferinţă de presă obişnuită, Lu Kang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, scrie AFP.
El se referă la un text adoptat la începutul lui martie de OCI, care "laudă eforturile depuse de Republica Populară Chineză de a oferi îngrijiri cetăţenilor săi musulmani".
Kelley Currie a făcut aceste declaraţii în timp ce Departamentul de Stat american publica raportului anual cu privire la situaţia drepturilor omului în lume, mai infomează presa.