Rusia pregăteşte un conflict militar în Marea Neagră, a susţinut, într-un interviu acordat agenţiei de presă ucrainene DSNews, generalul american Ben Hodges, fost comandant al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR) în perioada 2014-2017. Conform sursei citate de Agerpres, Hodges a mai spus că viitorul summit NATO de la Londra ar trebui să acorde mai multă atenţie problemei legate de securitatea în regiunea Mării Negre, deoarece Alianţa Nord-Atlantică nu dispune de o prezenţă avansată sporită (Enhanced Forward Presence, eFP) adaptată acestei zone.
Ben Hodges a precizat: "Este necesară o discuţie în cadrul Alianţei, care să ducă la formarea unei idei clare că regiunea Mării Negre este la fel de importantă pentru securitatea europeană ca Marea Baltică. (...) Cred că regiunea Mării Negre va fi cel mai probabil viitorul teatru de conflict. În orice caz, acesta este un spaţiu, unde noi (NATO) suntem în situaţie de rivalitate (cu Rusia). (...) Rusia a anexat Crimeea, iar de acolo poate atinge 97% din coasta Mării Negre cu diverse tipuri de armament".
Potrivit generalulul american, ruşii pot perturba navigaţia, pot crea probleme României în perimetrul zonelor ei economice exclusive, unde sunt resurse energetice, pot bloca accesul în Odesa, oraş-port din sudul Ucrainei. De aceea, Hodges consideră că este necesară o combinaţie de componente diplomatice, informaţionale, militare şi economice pentru această zonă, prin care NATO să-şi protejeze membrii şi să asigure liberatea de navigaţie în Marea Neagră.
Referitor la componenta militară, Ben Hodges consideră că este necesar să aibă loc mai multe aplicaţii militare în regiune şi să fie îmbunătăţit schimbul de date operative între Ucraina, România şi Georgia.
În privinţa aspectului economic, el a explicat că Europa Occidentală nu a luat în serios regiunea Mării Negre, deoarece nu vede aici un potenţial economic şi nici mize mari. De aceea, ţările din vestul Europei au preferat să se axeze pe comerţul cu regiunea balcanică, fără să ia în calcul potenţialul ţărilor din estul Mării Negre, dintre care cea mai importantă este Georgia. Hodges consideră că regiunea Mării Negre are nevoie de dezvoltare, dar un eventual conflict militar în zonă ar împiedica această dezvoltare a ţărilor din zonă.
Totodată, generalul în rezervă american consideră că Occidentul ar trebui să-şi amelioreze relaţiile cu Turcia, "pentru a descuraja nu numai Rusia în Marea Neagră, ci şi Iranul", adăugând că Turcia este "unghiul" care uneşte flancul estic al NATO cu cel sudic.
În legătură cu aspectele de mai sus, amiralul(r) Vergil Chiţac, senator în Parlamentul de la Bucureşti, a declarat pentru Ziarul BURSA: "Este de aşteptat ca paradoxul securităţii să crească probabilitatea apariţiei unui nou conflict. Nu pot să nu leg acest lucru de retragerea celor de la ExxonMobil din proiectul de gaze naturale din Marea Neagră. Situaţia de securitate în regiune este extrem de complexă şi este generată de faptul că Turcia are o altă poziţionare în interiorul NATO. Într-adevăr, un eventual conflict ar opri dezvoltarea economică a ţărilor din întreaga regiune. Acesta este modus operandi al ruşilor, pe care l-au folosit tot timpul. Ei crează o zonă gri, în care ţările din jurul lor nu trebuie să se dezvolte economic, nu trebuie să fie state democratice şi nici eficiente, deoarece, în caz contrar, ar reprezenta o ameninţare la supremaţia Federaţiei Ruse în estul Europei".
Domnia sa consideră că americanii, în ciuda poziţiei administraţiei Trump, ar trebui să normalizeze relaţiile cu Turcia, deoa-rece numai forţele militare turce, împreună cu cele bulgare şi române pot contrabalansa situaţia militară din regiunea Mării Negre.