Berceanu: Companiile din sistemul energetic nu au fost privatizate, ci cedate altor state

Ana Zidaru
Ziarul BURSA #Politică / 5 septembrie 2007

Berceanu: Companiile din sistemul energetic nu au fost privatizate, ci cedate altor state

Senatorul Radu Berceanu, vicepreşedintele PD, a lansat, ieri, o serie de acuzaţii grave cu privire la modul de privatizate a companiilor din sistemul energetic şi la proiectul de strategie energetică ce trebuie analizat astăzi de Guvern. Domnia sa a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la sediul PD: "Privatizările în domeniul energetic nu au fost, practic, vânzări către investitori privaţi, ci, mai degrabă, o cedare a companiilor către alte state. Româ­nia a luat decizii eronate în ceea ce priveşte resursele energetice. La ora actuală, nu mai poate construi o strategie în ceea ce priveşte, de exemplu, resursele de petrol. Privatizările din acest domeniu nu au fost conduse corect".

Partidul Democrat (PD) va trimite Guvernului un document referitor la punctul de vedere privind strategia energetică, întrucât proiectul elaborat de Ministerul Economiei şi Finanţelor nu conţine măsuri concrete care să vizeze siguranţa energetică a României. Senatorul Berceanu afirmă: "În primul rând, proiectul propus nu este o strategie, pentru că o strategie înseamnă lucruri precise. Acest document este lipsit de conţinut şi nu arată niciun fel de intenţie de viitor a Guvernului în acest domeniu, astfel încât să nu fie repetate greşelile care s-au făcut în trecut privind privatizările din energie".

Vicepreşedintele PD a mai spus că, dacă rafinăria Petromidia din grupul Rompetrol valorează două miliarde de euro, cele două rafinării deţinute de Petrom, Arpechim şi Petrobrazi, ar valora circa patru miliarde de euro. "Astfel că, doar pentru rafinăriile Petrom statul ar fi trebuit să ia cel puţin patru miliarde de euro. Ori, din privatizarea Petrom s-au încasat foarte puţini bani, de 600 de milioane de euro, deşi potenţialul societăţii era foarte mare. Eu am respins privatizarea Petrom pentru că nu erau oferte serioase", a mai spus Radu Berceanu.

Liderul PD a acuzat, de asemenea, metoda de privatizare în baza unei legi aprobate în legislativ, faţă de care parlamentarii nu pot fi traşi la răspundere şi nici Guvernul.

În ceea ce priveşte proiectul de strategie energetică, senatorul Berceanu s-a pronunţat împotriva privatizării resurselor şi pentru eficientizarea activităţii complexurilor energetice: "În strategie nu este prevăzut nici când vindem, nici cât dăm, nici ce dăm. Privatizarea unei termocentrale nu înseamnă neapărat privatizarea resursei de cărbune. Complexurile energetice au fost formate pentru eficientizarea activităţii termocentralelor, nu ca să fie vândute alături de resursa de cărbune". Domnia sa propune privatizarea pe piaţa de capital a companiilor celor trei societăţi "Electrica" rămase în proprietatea statului. O altă soluţie ar fi formarea unor combinaţii între complexurile energetice pe cărbune şi hidrocentrale.

Vicepreşedintele PD a încheiat: "Nu spunem să nu mai privatizăm, ci ca viitoarele contracte să conţină posibilitatea ca statul român să verifice post-privatizare soarta companiilor. De asemenea, trebuie ca statul să folosească la maximum posibilităţile pe care le are în baza actualelor contracte de privatizare, lucru care în prezent nu se întâmplă".

Strategia energetică se află în dezbatere publică de cinci luni, din grupul de lucru au făcut parte inclusiv reprezentanţi ai PD. Din centralizarea datelor, reiese că aceştia nu au făcut nici un fel de observaţie cu privire la conţinutul strategiei, au declarat pentru Rompres, reprezentanţi din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor. "Mai mult, dezbaterea publică a început când domnul Radu Berceanu era încă ministru al Transporturilor, iar acesta nu a avut nici un fel de obiecţie faţă de strategia energetică", mai susţin sursele citate.

Strategia energetică va fi discutată de Guvern în şedinţa de miercuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb