BERD a preluat o participaţie la cea mai mare bancă din Republica Moldova

Ziarul BURSA #Internaţional / 3 octombrie 2018

BERD a preluat o participaţie la cea mai mare bancă din Republica Moldova

Un consorţiu condus de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a preluat, ieri, o participaţie de 41% din acţiunile BC Moldova Agroindbank SA, cea mai mare bancă comercială din Republica Moldova, pentru a creşte transparenţa într-un sistem financiar ce îşi revine de pe urma unei fraude în valoa­re de un miliard de dolari, informează Reuters, potrivit Agerpres.

BERD şi două fonduri de private equity, Invalda şi Horizon Capital, au plătit echivalentul a 23 de milioane de euro pentru a prelua o participaţie de 41,09% din acţiunile BC Moldova Agroindbank SA, instituţie care controlează 30% din piaţa bancară din Republica Moldova şi ale cărei acţiuni au fost îngheţate de autorităţile de reglementare şi scoase la licitaţie pentru investitori strategici. 

Activele BC Moldova Agroindbank SA sunt evaluate la 22 miliarde lei (1,3 miliarde dolari), iar acţiunile au fost vândute la un preţ de 1.059 lei (62,7 dolari) per acţiune.

Vânzarea pachetului de acţiuni la Agroindbank este un nou pas al autorităţilor de la Chişinău de a îndeplini solicitările susţinătorilor internaţionali ai Republicii Moldova, inclusiv Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, care vor să înlăture corupţia şi să crească transparenţa cu privire la proprietarii băncilor. Directorul BERD pentru instituţii financiare Francis Malige a declarat: "Pentru Republica Moldova această tranzacţie este un eveniment foarte important. În urmă cu trei ani, sectorul bancar nu era transparent, în timp ce acum situaţia este complet diferită. Începând de acum, şi Moldova Agroindbank va avea un acţionariat transparent care este gata să aplice principiile corecte pentru dezvoltarea sa".

Republica Moldova a intrat în criză în 2015, după dispariţia unui miliard de dolari din trei bănci cu o structură opacă a acţionarilor, inclusiv Moldova Agroindbank, în perioada cuprinsă între 2012 şi 2014. Scandalul a declanşat proteste de stradă, iar Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană au decis să îngheţe ajutoarele, ceea ce a dus la deprecierea monedei naţionale şi la creşterea inflaţiei.

Tot cu sprijinul BERD, la începutul acestui an, Banca Transilvania a preluat o participaţie minoritară de 39,2% la Victoriabank, a doua dintre cele trei bănci implicate în scandalul de fraudă. Moldindconbank, cea de a treia bancă, este sub controlul Băncii Naţionale începând din luna octombrie 2016, iar autorităţile de la Chişinău speră să vândă un pachet de 63,89% din acţiuni unui investitor străin.

"În primul rând, vrem să vedem un management adecvat la aceste bănci. Ele trebuie să ajungă la un nivel de soliditate instituţională care să împiedice repetarea unei situaţii precum cea cu care s-a confruntat sistemul bancar din Republica Moldova în ultimii ani", a spus Francis Malige.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să trea­că la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. 

În România, BERD se numără printre investitorii instituţionali de top. Până în prezent, banca a investit aproape 8 miliarde de euro în ţară în peste 400 de proiecte. Numai în 2017 a investit 550 milioane de euro în România. Din această finanţare, peste 500 milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb