BERD a scăzut dobânda la împrumutul pentru Primăria Sibiu

A.G.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 octombrie 2009

Municipalitatea sibiană va împrumuta, la începutul anului 2010, 10 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o dobândă mai mică decât cea anunţată iniţial, în urma negocierilor care merg bine, conform primarului Klaus Johannis, citat de Agerpres. Domnia sa nu a precizat exact care este dobânda la care BERD va acorda cele 10 milioane de euro.

Primăria Sibiu ar fi vrut să împrumute acum cei 10 milioane de euro, însă nu se poate pentru că în acest an BERD nu mai are capacitatea de a finanţa şi acest credit, din cauza prea multor credite acordate în 2009, un an puternic afectat de criza economică, conform primarului Klaus Johannis.

"Eu mi-aş fi dorit să luăm acest credit în acest an, dar nu cred că este posibil fiindcă BERD a dat considerabil mai multe credite în 2009 decât în 2008. Dar la începutul lui 2010, dacă obţinem aprobările necesare de la Ministerul Finanţelor, atunci am putea lua acest credit. Vom lua tot 10 milioane de euro, deşi nevoile ar fi mai mari, dar capacitatea noastră de rambursare se încadrează în aceşti bani", a precizat la începutul lunii septembrie, Johannis.

Primarul Klaus Johannis vrea să investească banii în lucrări de infrastructură în municipiul Sibiu

În prezent, primăria din Sibiu are contractate alte cinci credite, din care trei de la BERD şi două de la Dexia Kommunal Credit.

Municipalitatea a luat un credit în valoare de 15 milioane de euro de la BERD, în 2005, pentru reabilitarea străzilor, pieţelor şi a iluminatului public în centrul istoric, un credit in valoare de 10 milioane de euro tot de la BERD, în 2006, pentru reabilitarea unor străzi din cartierele sibiene şi unul în valoare de 10.500.000 lei de la BRD, în 2006, pentru construirea de locuinţe.

De la Dexia Kommunal Credit, primăria a luat un credit în valoare de 70 milioane de lei, contractat în 2007, pentru modernizarea Aeroportului Internaţional Sibiu şi unul de 20 de milioane de lei, contractat în anul 2008, tot pentru modernizarea Aeroportului Internaţional Sibiu. Cele mai mari împrumuturi ale primăriei au început în 2006 la Sibiu, când au fost iniţiate pregătirile pentru a deveni Capitală Culturală a Europei, în 2007. Autoritatea municipală trebuia să iniţieze lucrări ample de renovare, inclusiv restaurarea faţadelor vechilor clădiri, inclusiv cele din Piaţa Gării, principala poartă de intrare a oraşului, unde turiştii îşi fac o primă impresie despre Sibiu. Între alte lucrări edilitare era nevoie de refacerea canalizării pe aproximativ 36 dintre străzile oraşului. Toate acestea constituiau o cheltuială prea mare, pe care municipalitatea nu putea să o finanţeze de una singură. Împrumutul BERD a ajutat Sibiul să achiziţioneze 30 de autobuze, să înlocuiască 60 la sută din parcul auto şi să îmbunătăţească condiţiile de transport pentru localnici şi pentru afluxul de vizitatori aşteptat în 2007. Pe lângă aceasta, au fost atrase fonduri în valoare de 425.000 euro de la guvernele Austriei şi Statelor Unite. Aceste fonduri au fost utilizate pentru sprijinirea municipalităţii în organizarea licitaţiilor pentru acoperirea costului angajării de consultanţi care să supervizeze lucrările de reabilitare a oraşului şi de transformare în societate pe acţiuni a companiei de transport public din Sibiu. Un împrumut BERD anterior, garantat de municipalitatea Sibiu, a contribuit la reabilitarea sistemului de canalizare pentru peste 170.000 de locuitori din municipiu. Acest împrumut a fost completat de un fond nerambursabil în valoare de 25,6 milioane euro, acordat în cadrul programului ISPA al Uniunii Europene. Finanţarea mixtă a contribuit la extinderea şi reabilitarea reţelei de canalizare, reabilitarea staţiei de tratare a apei potabile, precum şi la contorizarea şi monitorizarea reţelei de distribuţie a apei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb