BERD: Economia României - creştere de 4,6%, în acest an

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 mai 2018

BERD: Economia României - creştere de 4,6%, în acest an

Economia ţării noastre ar urma să înregistreze, în acest an, o creştere de 4,6%, pentru ca, în 2019, avansul PIB să se reducă uşor, la 4,2%, potrivit celor mai recente prognoze publicate, ieri, de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Comparativ cu prognozele din luna noiembrie 2017, BERD şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti cu 0,4 puncte procentuale pentru acest an, de la 4,2% până la 4,6%.

Specialiştii de la BERD menţionează: "Creşterea economică în România ar urma să se modereze treptat, de la un nivel apropiat de 7% în 2017, când a fost stimulată de politica fiscală expansionistă şi creşterea salariilor. În prezent se vede o revenire la niveluri mai sustenabile, de 4,6% în 2018 şi 4,2% în 2019".

La nivel general, BERD şi-a îmbunătăţit semnificativ prognozele de creştere pentru 2018, dar a avertizat că este posibil ca avansul economiei să fi atins vârful, fiind nevoie de reforme structurale pentru a menţine momentul. Ritmul mediu de creştere înregis-trat în ţările din regiunea în care operează BERD ar urma să fie de 3,3% în acest an, cu 0,3 puncte procentuale mai mult decât în prognozele publicate în luna noiembrie a anului trecut, urmând ca în 2019 să înregistreze o creştere de 3,2%. Cu toate acestea, comparativ cu avansul de 3,8% înregis-trat în 2017 este vorba de o încetinire a ritmului de creştere, care reflectă un nivel mai mic de creştere a productivităţii, precum şi evoluţiile demografice negative.

Economistul-şef al BERD Sergei Guriev, a subliniat că majoritatea economiilor din aria de activitate a băncii şi-au epuizat stimulentele care le-au permis să înregistreze ritmuri rapide de creştere până la debutul crizei.

"Pentru a putea dezvolta noi surse de creştere, aceste ţări trebuie să deruleze reforme structurale privind pieţele de produse, capital şi muncă", a declarat Guriev, citat de Agerpres, adăugând că ţările trebuie să îmbunătăţeas-că guvernanţa, să promoveze integrarea în economia mondială şi să inves-tească în capitalul uman şi infrastructura sustenabilă.

Atrăgând atenţia asupra riscurilor la adresa acestor prognoze, BERD a menţionat creşterea semnificativă a nivelului datoriilor companiilor, spaţiul limitat de manevră a factorilor de decizie, creşterea continuă a partidelor politice populiste, precum şi riscurile geopolitice.

Banca Mondială a anunţat, marţi, că economia României va înregistra un avans de 5,1% în 2018, însă a avertizat că această creştere este peste potenţial. O creştere economică de 5% este preconizată şi de Fondul Monetar Internaţional.

Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere a PIB de 6,1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb