BESTJOBS: Companiile au continuat să angajeze în 2020, în ciuda pandemiei

G.U.
Companii / 12 ianuarie 2021

Companiile au continuat să angajeze în 2020, în ciuda pandemiei

Piaţa muncii a trecut printr-o schimbare bruscă în 2020, ca urmare a pandemiei de Covid-19, iar efectele au fost resimţite fără întârziere atât de angajatori, cât şi de candidaţi, conform unui comunicat de presă. Deşi au fost domenii şi companii puternic afectate de criza epidemiologică, măsurile de sprijin guvernamental vizând păstrarea relaţiilor de muncă şi sectoarele care au cunoscut creşteri importante în 2020 au reuşit să contrabalanseze impactul negativ din domeniile afectate. Astfel, mai ales în ultimul semestru din 2020, s-a observat o creştere a numărului locurilor de muncă de 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul în care tot mai mulţi angajatori au căutat să angajeze în special personal din categoriile white collar (angajaţi birouri) şi blue collar (lucrători), notează sursa citată.

Din totalul locurilor de muncă active în 2020, mai mult de jumătate (52%) au fost din categoria white collar, 33% au fost joburi din categoria blue collar, în timp ce 15% au fost joburi pentru poziţii de management şi coordonare echipe.

Conform comunicatului, joburile remote, care au putut fi desfăşurate de acasă (work from home), au fost vedeta anului pandemic astfel că, în 2020 candidaţii au efectuat în total peste 600.000 de căutări pentru joburi în care activitatea de zi cu zi poate fi desfăşurată de oriunde. În ceea ce priveşte perspectiva joburilor remote în 2021, estimăm o nouă creştere, de aproximativ 60% faţă de 2020, pentru joburile white collar în sistem work from home.

Cei mai mari angajatori ai anului 2020 au fost companiile care activează în domenii precum retail, medical&pharma, IT&C, financiar-consultanţă, construcţii şi BPO. Cumulat, cele şase domenii au fost responsabile pentru mai mult de 60% din numărul de locuri de muncă pentru care angajatorii au postat anunţuri pe platforma BestJobs, în perioada ianuarie-decembrie 2020.

Chiar dacă pandemia a modificat într-o mare măsură întreg procesul de recrutare, angajatorii au continuat să fie activi în contactarea candidaţilor, iar în 2020 volumul total al contactărilor directe din platforma BestJobs a crescut cu 19% faţă de 2019. În acelaşi timp, şi interesul angajaţilor în ceea ce priveşte căutarea unui un nou job sau, cel puţin, de a evalua ofertele angajatorilor a crescut. În "anul pandemic", numărul total de aplicări pentru joburi noi a fost cu 58% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, se menţionează în comunicat.

Cele mai căutate locuri de muncă în 2020 au fost în domenii precum transport - cu peste 260.000 de căutări, financiar-contabilitate - cu peste 250.000 de căutări, transport - cu peste 75.000 de căutări, inginerie - cu peste 54.000 de căutări, medical&pharma - cu aproape 180.000 de căutări, IT&C - cu peste 160.000 de căutări şi vânzări - cu peste 145.000 de căutări de joburi.

Stres dublu în pandemie pentru unul din patru angajaţi. Cei mai mulţi au ajuns deja la epuizare

Potrivit comunicatului, peste 70% dintre angajaţii români care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs la sfârşitul anului trecut afirmă că nivelul de stres la locul de muncă a crescut de la declanşarea pandemiei, iar mai mult de un sfert dintre aceştia apreciază că nivelul de stres chiar s-a dublat.

După 10 luni de pandemie, copleşiţi de sarcini la serviciu, teamă, incertitudine şi izolare socială, aproape 30% dintre respondenţi admit că deja au ajuns la burnout. Oboseala resimţită în urma unui program solicitant îi face pe alţi aproape 20% dintre angajaţi să creadă că în cel mult o jumătate de an vor ajunge la epuizare, dacă stresul se va menţine la acelaşi nivel, în timp ce aproape 16% estimează că vor ajunge la epuizare în cel mult un an.

Perspectivele pieţei muncii în 2021

Deşi încă într-un context plin de incertitudine, principala tendinţă din piaţa muncii în 2021 va rămâne digitalizarea şi automatizarea, atât în procesul de recrutare, cât şi în activitatea angajaţilor. Dincolo de specializările de care va fi cea mai mare nevoie în piaţă, angajatorii spun că, mai mult decât oricând, în decizia de angajare vor conta abilităţi precum rezolvarea situaţiilor complexe, adaptabilitate, capacitatea de a lua decizii rapid sau aptitudinile digitale, se menţionează în comunicat.

Cât priveşte învăţarea şi dezvoltarea, în 2021 cele mai multe companii îşi propun schimbări importante în dezvoltarea abilităţilor angajaţilor, reconversie profesională şi schimbarea modului în care măsoară productivitatea angajaţilor proprii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. e normal, nu are cum o pandemie sa stearga deficitul crunt de resursa umana din piata locala a muncii

    si salariile vor mai creste, poate mai putin agresiv (deci doar cu o cifra procentuala pe an, nu cu 2 cifre procentuale pe an) , dar tot vor mai creste.

    cine taie salarii se poate pregati de faliment - o sa ii plece angajatii mai rapid decat ar crede 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb