Trendul ascendent pe care indicele BET a început să-l contureze în luna februarie a acestui an şi-a consumat o nouă etapă, în săptămâna tocmai încheiată coşul de acţiuni marcând un avans de 2,84%, până la 8.746,18 puncte, un nou maxim al anului.
Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring, pune creşterea indicelui pe seama evoluţiei recente a burselor internaţionale.
Brokerul ne-a transmis: "Personal cred că, referindu-ne la ultimele două - trei săptămâni, piaţa noastră a fost influenţată de contextul pozitiv din pieţele externe. Banca Central Europeană a anunţat recent că nu va modifica dobânda de politică monetară. Ulterior, Federal Reserve a lăsat să se înţeleagă că este posibil să reducă dobânda de referinţă în 2019, cu toate că, în decembrie 2018, erau prognozate pentru acest an două creşteri de dobândă. Este un cumul de factori care a făcut ca ieri (n.r. joi), indicele S&P 500 să închidă ziua bursieră la un maxim istoric (n.r. 2.954,18 puncte)".
Pe de altă parte, Marcel Murgoci, director de operaţiuni al societăţii de brokeraj Estinvest, arată către factori interni, pentru o posibilă explicaţie a continuării trendului ascendent al indicelui.
"Din punctul meu de vedere, privită în ansamblu, creşterea din ultima perioadă a preţurilor unor acţiuni importante de la BVB şi, implicit a indicelui BET, are printre factori, modificarea prevederilor din OUG 114 conform cererilor mediului de afaceri", a spus directorul de la Estinvest.
• Dragoş Mesaroş, Goldring: "Nu cred că au intrat bani noi în piaţă, în ultima perioadă"
În plus, pe lângă creşterile preţurilor acţiunilor principalelor companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în ultimele săptămâni de tranzacţionare, activitatea din piaţa noastră de capital a ieşit în evidenţă şi prin volume importante, în majoritatea şedinţelor de tranzacţionare lichiditatea înregistrată fiind peste media anuală a acestui an, de circa 43 milioane de lei.
Dragoş Mesaroş de la Goldring a punctat: "Este adevărat că, cu mici excepţii, rulajul înregistrat la BVB în ultima perioadă a fost mai mare decât cel obişnuit. Totuşi, se observă că de obicei, volumul a fost dat de foarte puţine sau doar de o singură tranzacţie mare, realizată doar cu acţiunile a câte unui emitent, cum s-a întâmplat acum câteva zile cu OMV Petrom. Transferurile au fost făcute prin piaţa «regular» şi fără să fie acompaniate de modificări mari ale cotaţiilor, astfel încât nu cred că au intrat bani noi în piaţă, ci mai degrabă au avut loc schimbări de pachete între fonduri, probabil având acelaşi adiministrator".
De aceeaşi părere este şi Marcel Murgoci de la casa de brokeraj Estinvest, care ne-a trans-mis: "În unele şedinţe de tranzacţionare s-au consemnat volume mari pentru unii emitenţi, cum ar fi OMV Petrom sau Fondul Proprietatea, dar se remarcă că acestea nu au avut influenţe majore asupra preţurilor acţiunilor, ceea ce arată prezenţa investitorilor instituţionali. Probabil s-au realizat transferuri între fonduri de investiţii având acelaşi SAI (n.r. societate de administrare a investiţiilor).
În plus, directorul de la Estinvest ne-a precizat că, legat de factorii ce au potenţialul de a influenţa evoluţia viitoare a cotaţiilor, singurul lucru cert la care ne putem gândi în acest moment este dat de rezultatele financiare pentru primul semestru, pe care le vor raporta emitenţii din structura coşului de acţiuni, începând cu luna august.
"Sigur că mai pot apărea alte elemente, cum ar fi eventuale decizii luate la nivel guvernamental, care să influenţeze piaţa în ansamblu, sau evenimente care să ţină strict de anumiţi emitenţi, cu impact asupra acţiunilor respective, dar toate acestea sunt imprevizibile", a conchis Marcel Murgoci.
La rândul său, Dragoş Mesaroş de la casa de brokeraj Goldring, ne-a transmis: "În ceea ce priveşte perspectivele viitoare ale lui BET, consider că dacă se menţine optimismul din pieţele externe, sunt şanse importante ca indicele să îşi continue creşterea. Totuşi, pe termen scurt, cred că la nivelul de 8.800 de puncte vom întâlni o rezistenţă, unde piaţa se poate opri, probabil temporar".
Zona din jurul pragului indicat de directorul de la Goldring reprezintă ultimul maxim important pe care BET l-a format în luna decembrie a anului trecut, înainte de anunţarea măsurilor care ulterior s-au concretizat în OUG 114 şi care au precipitat prăbuşirea ulterioară a pieţei.
Este un nivel care a funcţionat ca rezistenţă atât la începutul lui decembrie 2018, cât şi în lunile martie şi mai a anului trecut.
Rezistenţa este un concept de analiză tehnică ce defineşte o zonă sau un nivel de preţ ce funcţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei.