Biden îl renominalizează pe Powell la şefia Fed

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 noiembrie 2021

Jerome Powell

Jerome Powell

Casa Albă: "America are nevoie de un leadership stabil şi eficient la Fed" Lael Brainard va fi numită vicepreşedinte al băncii centrale din SUA Pieţele primesc ceea ce aşteptau

Preşedintele Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, a fost renominalizat ieri de către preşedintele SUA Joe Biden pentru un nou mandat de 4 ani la cârma băncii centrale americane, potrivit Bloomberg. Lael Brainard, contracandidata lui Powell, susţinută de aripa progresistă din Partidul Democrat, a fost nominalizată de asemenea pentru postul de vicepreşedinte al Fed. Cei doi sunt în boardul Fed încă din 2014, numiţi în timpul administraţiei Obama, iar mandatul actual al lui Powell se termină în februarie.

Federal Reserve este cea mai importantă instituţie financiară din lume în condiţiile în care deţine funcţia de împrumutator global de ultimă instanţă - are în implementare linii de swap valutar cu celelalte bănci centrale majore din lume - şi dreptul de tipărire a dolarului, moneda internaţională de rezervă.

Decizia lui Biden a tranşat în mod sigur problematica conducerii Fed având în vedere că menţinerea lui Powell ca preşedinte şi promovarea lui Brainard ca vicepreşedinte asigură o confirmare uşoară pentru cei doi în Senatul american. Brainard, având în vedere faptul că este văzută drept un economist mult mai liberal decât Powell şi implicit mult mai apropiat ideologic de Joe Biden şi de Partidul Democrat, s-ar fi confruntat cu un proces mult mai dificil de confirmare.

"America are nevoie de un leadership stabil şi eficient la Fed", se arată în anunţul de ieri al Casei Albe. Joe Biden şi cei doi oficiali Fed urmau ieri să facă declaraţii la 13:00 ora Washingtonului.

La rândul său, Janet Yellen, ministrul de finanţe al SUA şi fost preşedinte Fed înaintea lui Powell, a afirmat ieri că este "mulţumită" de nominalizarea cuplului Powell-Brainard.

Powell a fost şi opţiunea lui Yellen pentru şefia Fed, care le-a spus în luna august unor consilieri de la Casa Albă că îl sprijină pe Powell pentru un nou mandat de 4 ani. Ea a dat semnale de asemenea în ultimele zile că l-ar susţine pe Jerome Powell afirmând că acesta a făcut "o treabă bună" în timpul pandemiei.

Menţinerea lui Powell la şefia Fed este de asemenea un "semnal de continuitate" către Wall Street, de unde vine de altfel şi Powell, la bază bancher de investiţii. Amintim că progresiştii din Partidul Democrat au opus rezistenţă la ideea renominalizării lui Biden, senatoarea democrată Elizabeth Warren numindu-l pe Powell "un om periculos".

"Este o mişcare de tipul «nu face valuri». Deobicei preşedinţii Fed sunt renominalizaţi (...) şi a fost poate şi un gând la Casa Albă că nu este nevoie de o luptă pe Fed", a comentat ieri ştirea Kathy Jones, strategul şef pe instrumente cu venit fix de la Charles Schwab, într-o intervenţie la BloombergTV.

Powell şi-a creat în ultimul an şi jumătate o aură de salvator - este privit extrem de pozitiv inclusiv în rândul republicanilor din Congresul american - în condiţiile în care măsurile într-adevăr decisive luate în debutul pandemiei au asigurat lichiditate abundentă sistemului financiar global şi au permis reluarea rapidă a activităţii economice fără falimente masive după perioada iniţială de lockdown.

Problema pentru preşedintele Fed şi pentru întreg boardul Fed este însă evoluţia inflaţiei. Powell va trebui să gestioneze o economie cu cea mai rapidă creştere din ultimele decenii, o piaţă a muncii extrem de tensionată dar înclinată în favoarea salariaţilor - în octombrie a fost înregistrat un record al americanilor care şi-au dat demisia pentru că îşi caută sau au găsit un loc de muncă mai bine plătit -, o bulă imensă în piaţa bursieră cuplată cu o inflaţie generalizată la nivel record şi dobânzi la pragul de zero (0,00%-0,25%) şi gospodării cu rezerve de cash care pot produce noi curenţi în această furtună inflaţionistă în care ne aflăm la nivel mondial. Totodată, în mandatul lui Powell inegalitatea a explodat la cote istorice pe fondul umflării bulei speculative din piaţa bursieră, cea mai mare de după bula dot-com, care s-a spart în anul 2000.

Cu privire la politica monetară a Fed, Kathy Jones de la Schwab a mai afirmat la Bloomberg că piaţa anticipează deja că Fed-ul va accelera ritmul de reducere a injecţiilor lunare de lichiditate şi per total de întărire a politicii monetare.

"Fed-ul chiar nu are niciun motiv să cumpere obligaţiuni în ritmul actual (de 120 de miliarde de dolari în fiecare lună), chiar provoacă unele daune", a mai spus Jones.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb