"Biofarm" Bucureşti este una dintre acţiunile căutate pe bursă şi conform unor aprecieri va fi surpriza plăcută a anului 2006.
Avantajele prezente ale acţiunii BIO sînt două: faptul că societatea este total privată şi că preţul este foarte mic, comparativ cu celelalte producătoare de medicamente, "Antibiotice" Iaşi şi "Zentiva", fostă "Sicomed". Conform aprecierilor provizorii, profitul anului 2005 va fi de circa 117 miliarde lei vechi, 11,7 milioane RON, la un capital social de 35.927.289,2 RON. Rata profitului raportată la capital este astfel una dintre cele mai mari dintre societăţile listate la bursă şi ocupă unul dintre primele locuri pentru ramura industrie. Aceste rezultate, mai mult decît mulţumitoare, nu scutesc acţionarii de probleme. Apropierea aderării la Uniunea Europeană, pe lîngă avantajele mai mult decît evidente, creează şi obligaţii. Cele mai mari exigenţe sînt cele legate de mediu şi de calitate. Ori aceasta înseamnă inves-tiţii foarte importante. De la unii acţionari, am aflat că la proxima AGA se va pune problema cumpărării unui teren la periferia capitalei pentru a construi practic o altă fabrică. Actuala locaţie în zona Timpuri Noi nu permite o rezolvare a noilor exigenţe care stau în faţa societăţii. Problemele care stau în faţa "Biofarm" au o singură soluţie eficientă şi la îndemînă. Să adune banii necesari folosind oportunităţile pieţei de capital, respectiv a bursei. Pentru aceasta nu trebuie decît să aprobe o strategie pe termen de cîţiva ani de capitalizare prin bursă. Aceasta presupune două măsuri capitale: capitalizarea profitului net şi emisiuni de capital cu plată. Capitalizarea pro-fitului şi emisiunea de acţiuni gratuite satisface atît interesul societăţii de a nu împrăştia banii pe dividende, cît şi interesul acţionarilor, care în loc de 250 lei dividend brut, sau 210 lei net, ar primi 0,25 acţiuni care valorează peste 1.600 lei. Cum aceste sume reţinute din profit nu asigură totalul necesarului de investiţii, sau ar prelungi foarte mult finalizarea investiţiilor necesare numai din această sursă, cea mai înţeleaptă măsură ar fi aprobarea unei emisiuni cu plată la preţ preferenţial în favoarea acţionarilor existenţi. După părerea mea, un procent de 20% la capitalul actual, la un preţ de emisie de 3.000 lei, reprezintă un bun început. Societatea ar aduna în cazul subscrierii integrale 21.556.373 RON sau 5.987.548 euro, la cursul din data de 07.02.2006. Emisiunea de capital poate aduce mai mulţi bani, dacă acţiunile nesubscrise de acţionari ar fi vîndute prin ofertă publică la un preţ apropiat de cel de piaţă. Sînt sigur însă, că toţi acţionarii care vor afla despre decizia de majorare ar subscrie. Cei care au bani vor juisa de plăcere, iar cei care nu dispun, vor vinde o acţiune pentru a subscrie 2 - 2,5 acţiuni.
În afara rezolvării sursei de finanţare, colectată prin bursă pe toată durata investiţiei, care s-ar întinde după aprecierea mea la maximum patru ani, incluzînd toate fazele, de la achiziţionarea terenului, proiectare, autorizare şi derularea investiţiei propriu zise, un alt avantaj va fi creşterea numărului de acţiuni, avînd ca efect creşterea substanţială a lichidităţii. Ori, se ştie că o lichiditate mare a unui titlu este o garanţie substanţiale a stabilităţii sau chiar a creşterii preţului acţiunilor. Modelele existente, cel mai pregnant fiind cel al "Băncii Transilvania", cred că sînt suficiente pentru acţionarii "Biofarm". Căci o capitalizare prin emisiuni succesive din profit şi emisiuni preferenţiale a permis băncii să crească de la 40 unităţi la 31 decembrie 2002 la 215 unităţi la 31 decembrie 2005 şi probabil 300 unităţi la sfîrşitul acestui an. Pe această cale, a cres-cut atît volumul activelor bancare cît şi cota de piaţă a băncii. În faţa "Biofarm" stă acelaşi obiectiv - consolidarea şi creşterea cotei de piaţă . În plus, aşa cum se vorbeşte, "Biofarm" este în atenţia unor investitori strategici.
Cu cît poziţia sa va fi mai importantă, cu atît preţul pentru care actualii acţionari ar ieşi din scenă ar fi mai mare. Pentru micii acţionari care să zicem că ar trebui să completeze resursele financiare prin dividende, aceasta ar fi asigurate cu brio prin vînzarea parţială a acţiunilor acordate gratuit sau a celor cumpărate ieftin prin subscripţia preferenţială.
Aceste argumente iredutabile mă fac să cred că, grupul acţionarilor care au intenţia adoptării acestei strategii vor avea succes de cauză. De aceea îmi pare rău că nu posed şi eu acţiuni "Biofarm".
Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.