Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au fost convocate miercuri, de la ora 10:30, pentru a stabili calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură.
Marţi seară, şedinţa Birourilor permanente reunite a fost suspendată din lipsă de cvorum, informează Agrpres.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a anunţat că, în aceste condiţii, nu a putut fi stabilit calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depuse de Opoziţie.
Liderii Opoziţiei au criticat convocarea Birourilor permanente marţi seara, imediat după depunerea moţiunii de cenzură şi intenţia ca plenul Parlamentului să se reunească la ora 19,00, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, afirmând că este "un abuz şi infracţionalitate cu premeditare".
Raluca Turcan a precizat că Opoziţia cere ca moţiunea de cenzură să fie citită în plenul Parlamentului săptămâna aceasta, iar votul să aibă loc la începutul săptămânii viitoare.
"Noi suntem pregătiţi la şicane şi acţionăm unitar şi pas cu pas o să dejucăm această abordare cu profil infracţional. Opoziţia cere nişte lucruri de bun simţ şi anume: moţiunea să se citească la o oră şi într-un moment în care parlamentarii să poată să participe. De asemenea, Opoziţia doreşte ca, după 30 de ani în care nicio moţiune de cenzură nu a fost votată în zile nelucrătoare, să nu se întâmple nici de data aceasta, la comanda Vioricăi Dăncilă. Propunerile Opoziţiei sunt fireşti, sunt de bun simţ, să citim moţiunea săptămâna aceasta şi votul să fie la începutul săptămânii viitoare. Acesta este programul pe care îl vom propune PSD", a declarat Turcan.
Ea a mai spus că Opoziţia se va prezenta la şedinţele Birourilor permanente "convocate la ore normale, în care parlamentarii pot să îşi exercite dreptul constituţional cu care au fost învestiţi".
Moţiunea de cenzură, iniţiată de Opoziţie la adresa Guvernului Dăncilă, a fost depusă marţi în Parlament.
Moţiunea, intitulată "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!", are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, PRO România, ALDE, doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, patru parlamentari PSD şi un deputat independent, după cum a anunţat prim-vicepreşedintele liberalilor Raluca Turcan.