BitDefender, producătorul autohton de soluţii de securitate, a participat la cea de-a treia ediţie a Conferinţei de Securitate "CYBERTHREATS 2009". Marcă înregistrată a Institutului Bancar Român, evenimentul a a adus în discuţie pericolele informatice care afectează sistemul bancar din România în prezent.
În cadrul conferinţei, BitDefender a semnalat noile tendinţe de phishing şi a oferit soluţii pentru prevenirea şi combaterea ameninţărilor electronice.
"Identităţile comerciale speculate cel mai des de autorii de phishing aparţin domeniului financiar. În România, phisherii exploatează cu predilecţie elementele de identificare ale următoarelor bănci: Raiffeisen Bank (86%), Bancpost (7%), Banca Transilvania (4%), BRD (2%) şi Romcard (1%)", a declarat Alexandru Cătălin Coşoi, Senior AntiSpam and AntiPhishing Researcher, BitDefender.
Conform statisticilor realizate de BitDefender, în perioada ianuarie - iunie 2009, industria de phishing din România a urmat o tendinţă ascendentă. Astfel, campaniile de phishing au înregistrat o creştere de 1300%, faţă de aceeaşi perioadă din 2008.
BitDefender a mai subliniat cu acest prilej faptul că reţelele de socializare sau blogurile nu sunt platforme sigure pentru partajarea de date, aplicaţiile Web 2.0 curente fiind insuficient securizate pentru stocarea informaţiilor personale. În prezent, furtul de identitate nu se mai rezumă doar la obţinerea de date brute despre utilizator. Pozele, felicitările electronice şi conţinutul multimedia sunt resurse la fel de valoroase pentru infractorii informatici, acestea fiind valorificate cu succes în campaniile de phishing.
"În România, utilizatorii serviciilor bancare se confruntă cu un volum din ce în ce mai mare de ameninţări de tip phishing. Acesta este unul dintre motivele pentru care mediul de afaceri are nevoie de soluţii de protectie informatică uşor de implementat şi integrat în structurile existente de securitate, cu un minim de efort şi cheltuieli. Suita de soluţii de business BitDefender este instrumentul prin care băncile pot să evalueze cu uşurinţă tipul activităţilor pe care le desfăşoară utilizatorii din reşele lor, să anticipeze posibilele zone din care vin atacurile şi să protejeze eficient datele proprii şi ale clienţilor", a declarat Răzvan Vâlceanu, Country Manager România, BitDefender.