Ucraina nu se află în situaţia să atenteze la gazele care o tranzitează pentru a ajunge în statele membre Uniunii Europene, este de părere analistul economic Ionel Blănculescu.
Afirmaţia vine în contextul în care grupul rusesc Gazprom a anunţat, ieri, că a avertizat Comisia Europeană (CE) în legătură cu "posibile perturbări" în aprovizionare, în cazul în care Ucraina, căreia Rusia a decis să înceteze să-i mai furnizeze gaze neplătite în avans, va preleva gaze din volumele aflate în tranzit, potrivit AFP, citată de Mediafax.
Domnul Blănculescu ne-a declarat: "Cred că preşedintele Ucrainei va respecta tranzitul gazelor către UE, în caz contrar statele membre putând să-i aducă reproşuri. Ucraina nu este în situaţia să facă un astfel de gest faţă de ţările europene - care, de fapt, este un furt, o deturnare -, întrucât Ucraina are nevoie de UE, intenţionează să adere la această structură. Nu cred că-şi doreşte să intre în conflict cu Uniunea Europeană".
Domnia sa ne-a precizat că era de datoria Rusiei să anunţe că ar putea apărea perturbări în aprovizionare dacă Ucraina va lua din gazele dedicate UE, în condiţiile în care acest lucru s-a mai întâmplat.
În opinia analistului economic, UE ar trebui "să treacă la fapte" şi să asigure plata datoriei pe care Ucraina o are către Rusia: "Uniunea Europeană ar trebui să asigure Ucrainei resursele financiare, astfel încât aceasta din urmă să-şi achite datororia către Federaţia Rusiei, sau să preia această creanţă de la ruşi".
Ionel Blănculescu opinează că ţările membre UE nu vor avea probleme cu gazele, având în vedere că acestea îşi desfăşoară relaţiile comerciale cu Gazprom în baza clauzelor contractuale.
"Ne aflăm în materia litigiilor comerciale. Este vorba despre o relaţie comercială între două state, în cadrul căreia una nu-şi respectă contractul, iar cealaltă aplică clauzele contractuale. Probabil că acest litigiu va continua în instanţele internaţionale de arbitraj", ne-a mai spus analistul.
• Ieri după amiază încă primeam gaze ruseşti
Surse din piaţa gazelor ne-au spus aseară, la închiderea ediţiei, că gazul rusesc continua să ajungă în ţara noastră, deşi importurile sunt la un minim istoric. Astfel, ucrainenii nu s-au înfruptat încă din cantităţile care le tranzitează sistemul de transport.
Sursele noastre ne-au spus că producem acum 150% peste cât consumăm şi că presiunea gazelor în punctele de intrare în Isaccea şi Medieşul Aurit era normală ieri după amiază.
Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei, a declarat, ieri, într-un comunicat: "Populaţia României nu va fi afectată de sistarea livrărilor de gaze ruseşti spre Ucraina, întrucât avem suficiente gaze înmagazinate, o capacitate adecvată de extracţie, iar, la ora actuală, producţia depăşeşte consumul. Am avut în această dimineaţă (n.r. ieri dimineaţă), împreună cu Transgaz o analiză a situaţiei, iar, din datele primite, rezultă că avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, în ultima lună şi, inclusiv, în prezent, producţia internă a României depăşeşte consumul naţional, ceea ce ne ajută foarte mult. Şi, să nu uităm, că vin luni de vară, în care consumul scade natural".
Departamentul pentru Energie susţine că a elaborat un plan de măsuri pe care-l va implementa dacă va fi cazul ca situaţia de conflict dintre Rusia şi Ucraina să se prelungească.
Guvernul a dat asigurări că o problemă în alimentarea cu gaze naturale a populaţiei este exclusă nu numai acum, dar şi în lunile de iarnă, iar ministrul Nicolescu a solicitat Comisiei Europene să se implice în calitate de mediator în soluţionarea rapidă a acestui diferend între Rusia şi Ucraina.
Directorul Gazprom, Aleksei Miller, a declarat, ieri, că gigantul rus nu mai are "obiect de discuţii" cu Ucraina, după eşecul negocierilor de duminică de la Kiev, care a dus la încetarea livrărilor de gaz către fosta republică sovietică începând de ieri, transmite RIA Novosti. "Subiectul negocierilor nu este introducerea unui sistem de plată în avans, ci rambursarea datoriei ucrainene. Partea ucraineană nu şi-a achitat datoria şi a fost introdus un sistem de plată în avans", a adăugat şeful Gazprom, citat de Agerpres.
El a acuzat Ucraina că vorbeşte de "un război al gazului" şi că practică "şantajul", fără a face "o singură propunere" în vederea ajungerii la un compromis.
Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a declarat însă că noi negocieri sunt posibile dacă Ucraina îşi achită "datoria de 4,5 miliarde de dolari".
Gazprom a anunţat anterior că, începând din 16 iunie, va aplica Ucrainei sistemul de plată în avans pentru gazele furnizate, din cauza nerambursării datoriei la livrările de gaze ruseşti. În acelaşi timp, ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, a anunţat, ieri dimineaţă că Rusia a "redus la zero" livrările de gaze către Ucraina.
Rusia consideră că există riscuri "ce nu sunt insignifiante" pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Uniunea Europeană via Ucraina, a mai declarat directorul general al Gazprom, la câteva ore după ce Moscova a decis să oprească livrările de gaze naturale către Ucraina.
Alexei Miller a precizat că Gazprom va livra gaze naturale Europei utilizând rute alternative dacă Ucraina începe să preia o parte din gazele naturale destinate acesteia, respectiv via Nord Stream, Yamal-Europe şi, de asemenea, vor fi majorate cantităţile de gaze stocate în facilităţile subterane din Europa.
1. fără titlu
(mesaj trimis de S în data de 17.06.2014, 17:37)
Ucraina traieste de 30 de ani din furtul de gaze din conductele spre Europa, poate ati uitat cate procese au avut rusii cu ei! Trimit rusii 1 mil de mc si ajung 0,90 mil in Europa. Ucraineinii sunt niste atarnatori, o tara care s-a format din bucati rupte de la altii si santajeaza ba rusii ba europenii. Sa vedeti cand ai pune UE la munca cum se vor intoarce si se vor pupa cu rusii.