Preşedintele american, Donald Trump, a acceptat un acord cu democraţii pentru reluarea activităţilor guvernului o perioadă de trei săptămâni, după ce blocajul funcţionării agenţiilor federale a atins un nivel record, relatează BBC.
Surse guvernamentale au spus că pactul nu include banii solicitaţi de Trump pentru zidul de la graniţa cu Mexicul.
Preşedintele republican a afirmat, anterior, că va respinge orice fel de acord care nu ar include fonduri de 5,7 miliarde de dolari pentru finanţarea promisiunii sale din campania electorală.
Democraţii care au devenit majoritari în Camera Reprezentanţilor au refuzat însă cu fermitate cererea preşedintelui.
Vorbind în grădina de trandafiri a Casei Albe, după 35 de zile de la declanşarea blocajului guvernamental, Trump a declarat că acordul va permite finanţarea guvernului până în 15 februarie.
Preşedintele a spus că angajaţii federali afectaţi de conflictul politic, pe care i-a numit "incredibil de patrioţi", vor fi plătiţi retroactiv.
Trump a mai spus că a decis în acestv moment să nu recurgă la "o alternativă foarte puternică", o referire la posibilitatea de a declara stare de urgenţă naţională. O astfel de măsură ar permite preşedintelui să folosească fonduri destinate armatei pentru construirea zidului de la graniţa de sud a ţării, dar ar declanşa un conflict constituţional şi contestaţii în justiţie.
Anunţul preşedintelui a avut loc în timp de 800.000 de funcţionari publici au ratat încă o zi de salariu, după cinci săptămâni de impas.
Ieri, sute de zboruri au fost anulate sau amânate pe aeroporturile americane, din cauza controlorilor de trafic neplătiţi, care s-au declarat bolnavi.
Administraţia Federală pentru Aviaţie a blocat sosirile pentru aproape o oră, pe aeroportul LaGuardia din New York.
Zboruri au mai fost amânate pe Aeropotul Internaţional Newark Liberty şi Aeroportul Internaţional Philadelphia, din cauza deficitului de personal.
Între timp, mii de angajaţi ai Serviciului Veniturilor Interne (Internal Revenue Service - IRS) nu s-au prezentat la serviciu, după ce li s-a cerut să revină la muncă fără să fie plătiţi, a relatat Washington Post.
Administraţia Trump a rechemat la serviciu 26.000 de angajaţi ai fiscului, pentru a asigura serviciile necesare în perioada depunerii declaraţiilor fiscale, dar aproximativ 14.000 dintre aceştia nu s-au întors, iar mulţi dintre ei nici nu au putut fi contactaţi, au spus oficiali ai instituţiei membrilor Congresului.