Blocarea aderării României şi Bulgariei la Schengen, posibil să ducă la creşterea extremismului

F.D.
Internaţional / 12 septembrie 2023

Blocarea aderării României şi Bulgariei la Schengen, posibil să ducă la creşterea extremismului

Creşterea extremismului nu trebuie ignorată, ci contracarată arătând că Uniunea Europeană contează, a declarat marţi, la Strasbourg, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care şi-a exprimat în acelaşi timp temerea că decizii precum cea de blocare a aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen riscă să ducă la înmulţirea "celor care vor să distrugă Europa", relatează Agerpres.

Într-o scurtă discuţie avută marţi cu jurnalişti străini în Parlamentul European, reunit în prima sesiune plenară la Strasbourg după vacanţa de vară, Roberta Metsola a vorbit, răspunzând întrebărilor presei, despre posibila schimbare a tratatelor europene şi extinderea UE, alegerile pentru legislativul comunitar de anul viitor şi creşterea extremismului, dar şi despre blocarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

"Cel mai rău lucru care ni s-ar putea întâmpla este ca o decizie precum cea din decembrie (din Consiliu - n.r.), de a nu permite aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, să se aplice şi cu ţări care luptă în război, luptă în războiul nostru. Să aştepţi ani de zile şi să ţi se spună nu. Cum putem noi, ca Europa, să justificăm un astfel de mesaj în faţa a milioane de oameni care se uită la Europa ca singura lor speranţă?", a spus preşedinta PE.

O decizie ca blocarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, două ţări în legătură cu care Comisia Europeană a stabilit în urmă cu 12 ani, iar Parlamentul European a fost de acord, că nu există niciun obstacol juridic, politic sau de alt fel în calea intrării în spaţiul european de liberă circulaţie, ar putea duce la "creşterea celor care vor să distrugă Europa", a atras atenţia Metsola.

Ea a recunoscut că în multe ţări cetăţenii au un sentiment de frustrare şi se simt ignoraţi. "De ce nu se vorbeşte cu noi? (...) De ce să discutăm despre schimbarea tratatelor când eu sunt îngrijorat că nu îmi pot încălzi locuinţa şi că nu mă descurc? Cred că răspunsul nostru trebuie să fie că, dacă deciziile noastre sunt centrate pe oameni, dacă rămânem cel mai ambiţios continent în privinţa schimbărilor climatice şi dacă reuşim să creăm un mediu sigur pentru industrii şi companiile mici şi mijlocii, atunci putem avea o politică europeană corespunzătoare care să fie simţită ca venind din partea Europei. Asta e Europa pe care vreau să o văd", a mai apus şefa legislativului comunitar.

"Nu cred că ar trebui să ignorăm creşterea extremismului. Cred că trebuie să o contracarăm. Iar acest discurs poate fi contracarat arătând că Europa contează", a adăugat Metsola.

Ea a reamintit că, după Brexit, exista temerea că tot mai multe ţări ar putea dori ieşirea din UE, dar că acum nu se mai aude acest discurs. "De ce? Datorită Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, în special datorită modului în care am abordat pandemia, faptului că ne-am unit mai mult ca oricând în privinţa achiziţiilor de energie, depozitării de gaz, diversificării (surselor de alimentare - n.r.), investiţiei în energii regenerabile, ajutând la recuperarea statelor membre", a adăugat preşedinta PE.

Ea a pledat de asemenea ca Uniunea Europeană să fie pregătită pentru o "relansare şi reformare". "Nu este vorba doar despre discutarea politicii agricole comune sau eliminarea unanimităţii în politica externă sau despre câţi comisari va avea fiecare ţară. Este vorba de a înţelege necesitatea politică, de a realiza că Europa este mai puternică şi mai sigură atât politic, cât şi economic, dacă este mai mare", a declarat Metsola.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. NU mai aberati atata!!!

    Cu blocarea aderarii!!! 

    Iar fac insiderii articole speculative sa nu se prinda lumea ca e crack up boom la costuri?! 

    Romania adera “fortat” nu de buna voie… Priviti in jur cat capital strain avem.. sutemcanibalizat economic… 

    guvermiele pe rand sunt cumparate… politici pro specula financiara pro beneficiari europeni / magnati detinatori de capital si instrumente necesare de politica presa media etc… 

    Romania adera si ea la saraca europa bogata! 

    s c c r e t

    Parlamentul European are actiuni "hazlii" in lupta anticoruptie :

    - a respins propunerea de a investigatia coruptia proprie la nivelul inalt 

    (Von der Leyen, Kaili si alti 18 sub cercetare penala a procurorilor) 

    - nu obliga europarlamentarii la controlul declaratiilor de avere 

    - nu vor retine pensia "babana" de eurparlamentar NICI daca parlamentarul va fi condamnat penal ptr.coruptie sau alta infractiune

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb