Blocul anti-uninominal

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 7 iulie 2008

Cristian Pîrvulescu

După alegerile locale, partidele şi-au făcut analiza. Şi, se pare că nu toată lumea a fost mulţumită de rezultate. Că una au declarat şi alta au constatat era predictibil, dar concluzia pare să îi fi oripilat pe unii dintre politicienii cu "greutate". Căci, între timp, zvonul privind încercarea disperată de blocare a reformei electorale a căpătat forme din ce în ce mai precise. În timp ce aşa-numita comisie pentru codul electoral încercă să definească colegiile uninominale, lucrurile în această direcţie par să se precipite. După ce s-au văzut cu sacii în căruţă, odată cu alegerea lor prin vot direct printr-o modificare introdusă in extremis în legea alegerilor parlamentare, preşedinţii consiliilor judeţene par să nu mai fie atât de convinşi de necesitatea "uninominalului". Pentru "baronii" din PSD, principalii beneficiari ai acestei ciudate "reforme", era esenţial să fie reduse la minimum eventualele concesii făcute PNL, astfel încât raportul de forţe să se păstreze în vederea negocierilor viitoare. Pe baza vechiului sistem de desemnare a preşedinţilor consiliilor judeţene, PSD ar fi putut fi obligat să cedeze ceva mai multe şefii de consilii judeţene către aliaţ­i. Aşa, au conservat majoritatea şi, prin negocieri, au izolat apoi PDL, care nu a reuşit să-şi fructifice victoriile. Deveniţi feudali absoluţi, preşedinţii consiliilor judeţene nu sunt interesaţi să fie concuraţi de aleşii parlamentari în colegii uninominale.

Aparent, nu se mai poate face mare lucru pentru a împiedica aplicarea "uninominalului" la alegerile parlamentare din toamnă: legea alegerilor parlamentare a fost votată în martie, contestată imediat şi examinată într-o procedură de o rapiditate incredibilă de Curtea Constituţională, declarată constituţională şi publicată la fel de repede în Monitorul Oficial. Odată această procedură încheiată, legea a intrat în vigoare, iar legislaţia anterioară privind alegerile parlamentare a fost abrogată. Teoretic, conform prevederilor legii, pe 19 iulie ar trebui să se încheie desemnarea colegiilor uninominale. Dar, teoria şi practica sunt deseori în dezacord. Şi, cum nu e fum fără foc, ceva trebuie că se întâmplă de vreme ce rumoarea privind amânarea sine die a aplicării legii a cunoscut o asemenea evoluţie încât unii "informaţi" dau ca sigură blocarea "uninominalului".

Fără să fie cea mai bună, noua lege a alegerilor parlamentare a fost singura soluţie satisfăcătoare de compromis după eşecul referendumului din noiembrie. Sigur, era nevoie de un ansamblu legislativ care să acompanieze această lege, dar începutul fusese făcut. Însă, când sâmbătă, prin vocea preşedintelui său, Mircea Geoană, PSD propunea o nouă lege a finanţării partidelor politice pentru alegerile parlamentare din toamnă, interesul pentru această temă pare să ascundă altceva. Să fie oare, după campania concertată din ultimele luni prin care s-a încercat compromiterea legii, noua linie de atac pentru a bloca aplicarea "uninominalului"? Căci e de-a dreptul iezuit din partea PSD, după istoriile de la alegerile locale, să se îngrijoreze în legătură cu prevalenţa "criteriului strict economic" în selectarea parlamentarilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acuma e interesat de uninominal, dar cand stapanii de la PNL nu doreau, nu era. asa e cu banul in familia Parvulescu

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb