Bloomberg: Ungaria cere UE să elimine aderarea Ucrainei de pe agenda summitului de săptămâna viitoare

A.F.
Internaţional / 5 decembrie 2023

Bloomberg: Ungaria cere UE să elimine aderarea Ucrainei de pe agenda summitului de săptămâna viitoare

Premierul ungar Viktor Orban i-a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în care îi cere ca UE să renunţe la eforturile de a pune deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina pe agenda summitului de la Bruxelles de săptămâna viitoare, transmite Bloomberg.

"Există aşteptări că, la summit, Consiliul European poate şi trebuie să decidă cu privire la începerea negocierilor de aderare cu Ucraina", spune Orban în scrisoarea sa către preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care are data de luni şi a fost văzută de Bloomberg. "Având în vedere nivelul actual al pregătirilor politice şi tehnice, aceste aşteptări sunt nefondate", adaugă premierul Ungariei.

Deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre ale UE.

Este a doua încercare a lui Orban de a face presiuni asupra şefului Consiliului UE pentru a regândi imboldul de a sprijini Ucraina şi vine în momentul în care ţara se confruntă cu o incertitudine tot mai mare în ceea ce priveşte livrarea de ajutor şi finanţare din partea aliaţilor săi occidentali, notează Bloomberg.

Noua solicitare nu va face decât să consolideze poziţia lui Orban ca principal antagonist în UE. Premierul ungar a subminat unitatea occidentală prin încheierea de acorduri energetice cu Rusia, prin încercarea de a limita ajutorul acordat Ucrainei, prin întârzierea extinderii NATO şi prin solicitarea publică adresată Bruxelles-ului de a elimina sancţiunile economice impuse Moscovei. Orban este, de asemenea, implicat într-o bătălie juridică de lungă durată cu UE din cauza regresului democratic. Bruxelles-ul a suspendat peste 30 de miliarde de euro din finanţarea Ungariei din cauza unor probleme legate de statul de drept şi de corupţie - bani pe care premierul negociază să îi deblocheze după o recesiune prelungită şi o criză bugetară.

Luna trecută, liderul Ungariei i-a cerut lui Michel să organizeze o discuţie strategică cu privire la abordarea blocului faţă de Ucraina, care se află acum în a 22-a lună de război cu Rusia. "Cred în continuare că Consiliul European nu este în măsură să ia decizii cheie dacă nu se ajunge la un consens privind viitoarea noastră strategie faţă de Ucraina", a pledat Orban în ultima sa scrisoare.

El a avertizat, de asemenea, că aducerea subiectului pe masă în timpul reuniunii liderilor UE de săptămâna viitoare ar duce "inevitabil la eşec" din cauza "lipsei evidente de consens".

Proiectul de concluzii al summitului, consultat şi de Bloomberg, arată că liderii urmăresc să convină "să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova" atunci când se vor întâlni la Bruxelles, ţările fiind de acord ca un cadru de negociere să fie adoptat doar după ce vor fi finalizate măsurile de reformă rămase.

Comisia Europeană a recomandat blocului european luna trecută să deschidă în mod oficial negocierile de aderare cu Ucraina după finalizarea mai multor reforme. În scrisoarea sa, Orban afirmă că propunerea Comisiei ar marca sfârşitul politicii de extindere a UE ca instrument obiectiv şi bazat pe merit.

Pe lângă deschiderea negocierilor de aderare, premierul ungar s-a opus şi deblocării de noi ajutoare pentru Kiev.

Scrisoarea lui Orban este la fel de dură şi în ceea ce priveşte convenirea unui nou buget al UE, afirmând că "discuţiile de până acum s-au axat prea mult pe propunerea nefondată, dezechilibrată şi nerealistă a Comisiei".

Budapesta nu este singura care a blocat discuţiile privind bugetul. Alte capitale europene au îndemnat, de asemenea, Bruxelles-ul să caute o marjă de manevră mai mare în ceea ce priveşte cheltuielile şi să facă economii în cadrul bugetului actual.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Din cauza politicilor catastrofale a birocratilor de la Bruxelles,

    am ajuns sa fiu de acord cu Viktor Orban,

    nasol de tot,viitorul parca e si mai sumbru 

    1. lasa ca politici mai bune sunt mai la est in Rusia,Belarus,Gagauzia.

      de ce nu mergeti acolo daca aici e catastrofal?

      si nici pe unguri nu-i tine nimeni cu forta in eu. vesnicii nemultumiti

      macar ungurii,lupta ptr. drepturile minoritatilor maghiare din Ucraina,

      iar noi care avem peste 409 000 de romani sub banderisti, 

      facem cadou Delta Dunarii si portul Constanta,banderistilor, 

      care ne inchid bisericile,gradinitele si scolile,iar de vorbit in limba

      romana,e voie un pic dupa orele 17  

      Aici nu e vorba despre care unde sa mearga.Este vorba despre conditiile aderarii unei tari la UE,conditii pe care Ucraina nu le indeplineste.Din ce motiv unele tari au trebuit sa indeplineasca conditiile impuse iar Ucraina nu?Despre asta este vorba ,nu mai abate atentia de la subiect prin comentarii de gradinita!Si inca ceva,Ucraina este a Rusiei,cand le-a fost bine cu Rusia se dadeau mari si tari.Pe noi ne-au privit ca pe un popor de mana a doua desi nici nu ne cunosteau,au si recunoscut de altfel!

      Aici e vorba de inceperea negocierilor pentru aderare, nu de aderare. Ucraina va indeplini la momentul aderarii toate conditiile. Spre deosebire de unguri care acum nu le mai indeplinesc! Si trolii rusi ca voi zgarie pe la usa de ciuda!

      Doar atat te duce capul sa vorbesti numai despre troli rusi!Alo,sunt romani in tara asta care au dreptul la opinie,tara noastra este cea mai importanta si interesul poporului nostru.Ceilalti?Conteaza dar mai putin decat noi,fiecare isi vede interesul.

      ...

      E mai simplu și mai eficient să îmbunătățești propunerile de politici existente. Ca orice executiv Comisia Europeană propune orice îi produce imaginația ca să obțină mai mulți bani. Cum ar fi cele 50 de miliarde dedicate Ucrainei care nu este membră a Uniunii. Banii ăștia vin de la statele membre, inclusiv Romania și sunt destinați acoperirii deficitului bugetar al guvernului ucrainian. Nicio țară membră a UE nu primește bani pentru reducerea deficitului bugetar de la executivul european. Pentru asta există FMI, piața financiară internațională și guvernele țărilor europene care pot să împrumute sau să dăruiască Ucrainei ce și cât vor.

    Ungaria nu este singura țară membră a UE care a solicitat scoaterea acestui punct de pe agenda Consilului. Sunt mai multe, iar un argument ar fi că tocmai anul acesta NATO a refuzat să înceapă negocierile cu Ucraina pentru admiterea în organizație. Sub pretextul absurd al corupției (!?), care altfel nu împiedică membrii NATO să trimită armament, instructori și "voluntari" Ucrainei. Nu imporți un război la care nu vrei să participi nici în NATO, nici în UE. Invitarea Ucrainiei în UE este însă indispensabilă supraviețuirii politice a lui Zelensky și a actualei guvernări. Ar fi singurul rezultat obținut ca urmare a doi ani de război, a distrugerii economiei și a pierderii (prin emigrație) a 10 milioane de oameni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb