BNR a dat băncilor 286 milioane lei în august prin credit lombard, de 4,5 ori mai puţin ca în iulie

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 septembrie 2009

Banca Naţională a României a redus din nou în august creditarea băncilor prin facilitatea lombard, volumul acestor operaţiuni coborând de 4,5 ori faţă de luna precedentă, până la 286 milioane lei, arată datele publicate, ieri, de banca centrală.

În iulie, BNR intensificase utilizarea acestei facilităţi permanente, acordând băncilor împrumuturi pentru o zi în volum total de 1,3 miliarde lei, sumă de circa 3,7 ori mai mare decât cea folosită de banca centrală în luna anterioară, când creditul lombard s-a ridicat la 352 milioane lei.

Volumul creditelor lombard acordate băncilor comerciale de BNR a scăzut puternic în ultimele luni, de la 38,6 miliarde lei în februarie 2009, la 16 miliarde în martie şi la doar 139 milioane lei în aprilie, pentru ca în mai instituţiile de credit să nu mai apeleze deloc la această facilitate.

Facilitatea de credit a BNR a început să fie folosită intens de bănci din ultimele trei luni din 2008, când instituţiile de credit au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare faţă de cel din primele nouă luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei. În octombrie 2008, băncile au luat credite lombard în valoare de 48,99 miliarde lei. În acelaşi timp, banca centrală a continuat să injecteze în piaţă lichidităţi şi prin intermediul operaţiunilor de tip repo, în valoare medie zilnică de 403,7 milioane lei în august, după ce, în iulie, media zilnică s-a plasat la 697,7 milioane lei.

Pe de altă parte, volumul depozitelor plasate pentru o zi la banca centrală, tot prin facilitatea permanentă, a urcat la 3,3 miliarde lei în august, de la 1,24 miliarde lei în iulie. În iunie, sumele plasate la BNR prin facilitatea de depozit se plasau la 4,17 miliarde lei, mai arată datele BNR.

Pentru facilitatea permanentă de credit, dobânda a coborât luna trecută la 12,50%, de la 13% în iulie, în timp ce pentru facilitatea de depozit a BNR rata dobânzii a scăzut la 4,5% pe an, de la 5%, acestea fiiind fixate în funcţie de dobânda de politică monetară.

În august, banca centrală a continuat să realizeze operaţiuni de tipul reverse repo, de sterilizare a surplusului de bani din piaţă, media zilnică a tranzacţiilor pla-sându-se luna trecută la 23,1 milioane lei, în scădere de la nivelul de 95 milioane lei din iulie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb