• Surse susţin că se pregăteşte o emisiune de obligaţiuni benchmark
Banca centrală a injectat ieri în piaţa interbancară 8,4 miliarde lei (1,99 miliarde euro), printr-o operaţiune de tip repo cu scadenţa pe 3 septembrie, la o dobândă egală cu cea de politică monetară, de 8,5% pe an, aceasta fiind cea mai mare operaţiune de acest gen din istorie, potrivit dealerilor.
Operaţiunea este prima de tip repo cu maturitatea redusă pe care banca centrală o realizează după ce, la începutul acestei luni, Consiliul de Administraţie al BNR a anunţat restrângerea scadenţei operaţiunilor repo de la o lună la o săptămână.
Analistul Daniel Ionescu este de părere că "suma este atât de mare pentru că s-a suprapus scadenţa la operaţiunea repo din 29 iulie peste nevoia băncilor de bani pentru a achiziţiona în continuare titluri de stat".
Principala consecinţă a acestui lucru rezidă în faptul că în piaţă va exista o lichiditate fără acoperire în economie, potrivit domniei sale. "În mod sigur va mai urma o licitaţie organizată de Ministerul de Finanţe care va încerca să vândă titluri de stat de două miliarde de lei pentru că altfel riscă să intre în incapacitate de plată", ne-a declarat domnul Ionescu.
De altfel, surse din piaţă susţin că o emisiune de obligaţiuni benchmark va fi lansată astăzi.
Injecţia de capital era aşteptată de către bănci, potrivit dealerilor, întrucât BNR nu a mai făcut astfel de operaţiuni de aproximativ o lună de zile, pe fondul existenţei unui nivel acceptabil de lichiditate în piaţă.
Necesarul de lichiditate din ultimele zile din sistemul bancar poate fi pus pe seama plăţilor scadente la data de 24 august, potrivit lui Marian Munteanu, trader la RBS România.
În iulie, banca centrală a continuat să injecteze în piaţă lichidităţi prin intermediul operaţiunilor de tip repo, în valoare medie zilnică de 697,7 milioane lei, după ce, în iunie, media zilnică s-a plasat la 748,4 milioane lei.
Astăzi, 28 august, ajunge la scadenţă operaţiunea de tip repo efectuată pe 29 iulie, când BNR injectase în piaţă 5,5 miliarde lei.
Banca Naţională a României a afişat, în prima parte a zilei de ieri, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,99% pe an, peste cel din şedinţa anterioară, de 9,06% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobânda a urcat la 10,49% pe an, de la nivelul de miercuri, de 9,56% pe an.
În cadrul operaţiunilor de tip repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia, în schimb, titluri de stat.