BNR a revizuit în scădere rata anuală a inflaţiei

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 mai 2016

BNR a revizuit în scădere rata anuală a inflaţiei

Banca Naţională: "Nivelul inflaţiei - 0,6% în 2016 şi 2,7% în 2017"

Banca Naţională a Româ-niei (BNR) a prognozat o rată anuală a inflaţiei de 0,6% pentru acest an, revizuită în scădere cu 0,8 puncte procentuale faţă de prognoza iniţială de 1,4%.

Proiecţia inflaţiei pentru anul viitor este de 2,7%, tot în scădere faţă de estimarea din februarie a Băncii Centrale, care se ridica la 3,4%.

Guvernatorul BNR Mugur Isăres-cu a menţionat, ieri, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului asupra inflaţiei: "Vedem că excesul de cerere care se va instaura începând cu acest an îşi va spune cuvântul şi el ne va defini comportamentul viitor. Într-un mediu incert, acesta este mesajul Consiliului de Administraţie al BNR - trebuie să îţi măreşti vigilenţa şi să îţi pregăteşti toate instrumentele pentru a păstra nu numai stabilitatea preţurilor, dar şi stabilitatea financiară".

Potrivit şefului BNR, reducerea cotei standard de TVA la 20%, de la 1 ianuarie 2016, s-a transmis în proporţie de peste 70% în preţuri. Isăres-cu a menţionat: "Am făcut o analiză a modului în care reducerile succesive de TVA au afectat şi afectează în continuare indicele preţurilor de consum. Conform acestor calcule, cele trei runde au afectat mai mult de 80% din coşul de consum. În ianuarie 2016, reducerea cotei standard a vizat circa jumătate din coşul de consum. Avem un coeficient estimat de transmisie de circa 70%. Ceva mai mult de două treimi din reducere s-a transmis în preţuri. El este inferior celorlalte etape de reducere. La pâine, coeficientul de transmisie a fost de 93%, iar la alimente, în general, de 80%". Scăderea preţurilor a fost influenţată şi de diminuarea tarifelor la energie.

Inflaţia de bază va trece în teritoriu pozitiv la jumătatea acestui an, după epuizarea efectelor de runda I ale reducerilor succesive de TVA, în cea de-a doua parte a anului urmând să revină presiunile inflaţioniste date de politica fiscală expansionistă, în contextul unui an electoral şi al creşterii treptate a preţurilor de import, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Raportul BNR arată că potenţialele cauze de abatere a inflaţiei de la traiectoria proiectată sunt coordonatele mediului extern (perspectivele de evoluţie a zonei euro şi a principalelor economii emergente, cu precădere China; volatilitatea fluxurilor de capital adresate economiilor emergente, în contextul tensiunilor geopolitice globale, al ajustării conduitei politicii monetare a principalelor bănci centrale din lume, al potenţialei ieşiri a Marii Britanii din UE, precum şi al problemelor privind sustenabilitatea datoriei suverane a statului grec), incertitudinile privind mixul de politici macroeconomice interne (conduita politicii fiscale, în contextul incertitudinilor referitoare la impactul pe care măsurile de relaxare fiscală anunţate l-ar putea avea asupra echilibrelor macroeconomice; politica veniturilor, prin prisma impactului pe care majorările salariale implementate la finele anului 2015, precum şi posibilele creşteri suplimentare l-ar putea avea asupra configuraţiei viitoare a parametrilor fiscali şi asupra dinamicii costurilor unitare cu forţa de muncă; impactul Legii privind darea în plată), preţurile materiilor prime pe pieţele internaţionale şi dinamica preţurilor administrate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb