BNR: A scăzut solvabilitatea băncilor mici

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 octombrie 2013

BNR: A scăzut solvabilitatea băncilor mici

Solvabilitatea băncilor mari din ţara noastră s-a îmbunătăţit între iunie 2012 şi iunie 2013, în timp ce situaţia băncilor mijlocii şi mici a suferit o deteriorare, se arată în Raportul asupra stabilităţii financiare pe 2013 publicat de Banca Naţională a României (BNR). Banca Centrală clasifică drept instituţii de credit mari pe cele care deţin o pondere a activelor în totalul activelor din sistemul bancar mai mare de 5%, în timp ce băncile mici au o pondere cuprinsă între 1% şi 5%, iar cele mici una de sub un procent.

Indicatorul de solvabilitate al băncilor mari a crescut cu 0,5 puncte procentuale în perioada analizată, ajungând la 13,4%, la jumătatea acestui an, potrivit unei analizei BNR. În schimb, în cazul băncilor mici şi al celor mijlocii, indicatorul s-a aflat pe o tendinţă de scădere în acest interval, pe fondul rezultatelor financiare negative care au afectat volumul fondurilor proprii, situându-se totuşi, peste media sistemului bancar, de 14,67%, arată raportul.

Din punct de vedere al distribuţiei băncilor în funcţie de nivelul raportului de solvabilitate, cea mai mare grupă, cuprinzând 14 instituţii de credit, este cea care include intervalul 12% - 16%, se precizează în documentul Băncii Centrale. Cinci bănci aveau un indicator de solvabilitate cuprins între 12% şi 16%, alte cinci între 16% şi 20% şi un al treilea grup de cinci peste 30%, potrivit BNR.

"O singură bancă de talie mică (deţinând 0,12% din activele sistemului bancar) consemna un nivel al solvabilităţii sub 10% la finele lunii iunie 2013 (dar acesta era superior limitei minime reglementate de 8%), acesteia fiindu-i aplicate măsuri de supraveghere", arată studiul. Numărul instituţiilor de credit al căror indicator de solvabilitate depăşeşte 16%, catalogat drept ridicat de Banca Centrală, a coborât la 11, la jumătatea acestui an, de la 17, în perioada corespunzătoare a anului trecut, conform Raportului asupra stabilităţii financiare pe 2013.

Din perspectiva distribuţiei activelor bancare în funcţie de raportul de solvabilitate, grupa cu cea mai mare concentrare este tot cea care cuprinde intervalul 12% - 16%, numărul băncilor cu un indicator de solvabilitate care depăşeşte 16 procente rămânând neschimbat, la 14, notează documentul.

Indicatorul de solvabilitate sau rata de adecvare a capitalului, cum mai este cunoscut, se calculează ca raportul dintre fondurile proprii de rang 1 şi 2 ale băncii şi activele ponderate la risc ale acesteia. Capitalul de rang 1 este format din capitalul social, rezervele legale şi profitul nerepartizat, iar capitalul de rang 2 din rezervele din reevaluarea imobilizărilor corporale, titlurile pe durată nedeterminată, alte rezerve, acţiunile preferenţiale cumulative pe durată determinată şi datoriile subordonate.

Din perspectiva efectului de pârghie, reprezentând raportul dintre fondurile proprii de nivel 1 şi totalul activelor bancare la valoare medie, băncile mari îşi menţin indicatorul uşor sub media din sistem, de 8,2%, în luna martie, arată raportul. Băncile mijlocii s-au situat cu un punct procentual deasupra mediei, în timp ce instituţiile de credit de dimensiune redusă a coborât, între martie 2012 şi martie 2013, ajungând la aproximativ 7%, la finalul perioadei analizate, în special ca urmare a rezultatelor financiare negative înregistrate anul trecut şi în primul semestru al anului curent, potrivit BNR.

Cel mai recent test de stres realizat de Banca Centrală arată că solvabilitatea în sistemul bancar ar scădea cu patru puncte procentuale, la 10,8% în iunie 2015, în condiţiile deprecierii leului cu peste 20% şi o creştere economică negativă în anii următori, dar un număr restrâns de bănci mici ar avea nevoie de capital suplimentar, mai nota raportul.

Îmbunătăţirea solvabilităţii reprezintă una dintre principalele preocupări pentru băncile din ţara noastră, în condiţiile în care capacitatea actualilor acţionari să susţină unele dintre instituţiile de credit autohtone este pusă sub semnul întrebării, în contextul noilor reglementări care trebuie aplicate, lipsa acestei capacităţi fiind considerată, de către BNR, cel mai mare risc la adresa sistemului bancar, în acest an şi în următorii.

În timp ce unele bănci locale au fost scoase la vânzare de acţionarii majoritari, care au decis să se retragă din ţara noastră, altele caută investitori strategici, care să îi ajute să îşi îmbunătăţească indicatorul de solvabilitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb