BNR accelerează relaxarea monetară cu speranţa că "ambreiajul" rupt va cupla

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 octombrie 2014

Oare veteranul guvernatorilor de bănci centrale din această parte a galaxiei nu cunoaşte adevărata natură a banilor dintr-un sistem bazat pe rezerve fracţionare şi monedă fiduciară?

Oare veteranul guvernatorilor de bănci centrale din această parte a galaxiei nu cunoaşte adevărata natură a banilor dintr-un sistem bazat pe rezerve fracţionare şi monedă fiduciară?

CĂLIN RECHEA

Noua reducere a dobânzii de politică monetară arată că Banca Naţională a României nu înţelege imposibila sarcină să repornească o economie cu ambreiajul rupt prin apăsarea acceleratorului monetar. Poate că autoritatea monetară nu vrea să înţeleagă sau are, de fapt, cu totul alte obiective.

Despre aceste "alte obiective" a scris analistul Florin Câţu pe blogul său (florincitu.wordpress.com), pornind de la comunicatul BNR. Pe lângă stabilitatea preţurilor, Banca Naţională arată că şi "menţinerea stabilităţii financiare" este tot un obiectiv fundamental, dar acesta nu apare în Statutul BNR. Deci Banca Naţională încalcă legea, după cum scrie Florin Cîţu. Acuzaţia este deosebit de gravă, mai ales că "stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară sunt, de cele mai multe ori, în conflict", iar Cîţu cere Parlamentului să intervină pentru clarificarea situaţiei şi readucerea BNR în legalitate.

Din păcate, legalitatea a devenit un concept lipsit de conţinut în ţara noastră, după cum demonstrează, printre altele, şi modul în care Ministerul Finanţelor caută "soluţii" pentru calcularea accizelor pe baza unui curs RON/EUR cât mai ridicat, în ciuda prevederilor Codului Fiscal.

Prin reducerea dobânzii de politică monetară până la 3% şi a ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei până la 10%, BNR încearcă să stimuleze o economie aflată în recesiune, mai ales că aceeaşi instituţie exercită presiuni asupra băncilor pentru curăţarea bilanţurilor.

După ce a privit mult timp în altă parte, BNR forţează acum restructurarea portofoliilor de credite. Din păcate, nu este suficient să se transfere creditele neperformante către diverse fonduri de investiţii sau vehicule financiare create special în acest scop.

Având în vedere că vânzarea creditelor se face la valori cu mult sub cele nominale, apare şi o întrebare simplă: cum rămâne cu debitorii? Vor beneficia şi firmele şi gospodăriile populaţiei de o reducere majoră a sumei datorate?

Dacă nu, atunci toate declaraţiile băncilor şi ale BNR nu reprezintă decât noi exerciţii cinice de relaţii publice, iar tendinţa de contracţie a soldului creditelor nu se va opri prea curând.

Să presupunem, însă, că firmele şi populaţia vor fi iertate de o parte semnificativă a datoriei. Ce va urma? Vor sări oamenii în sus de bucurie şi vor pleca din faţa televizoarelor cumpărate în rate, se vor urca în maşinile achiziţionate prin credit din parcarea casei ipotecate pe 30 de ani şi vor lua cu asalt supermarketurile?

Nicidecum. Reacţia probabilă va fi revizuirea bugetelor de familie astfel încât să scape cât mai rapid de datorii. După lecţia oferită de criză, mai ales că prognozele unor instituţii internaţionale ca FMI sau BIS trag un nou semnal de alarmă, aceasta este noua raţionalitate economică.

La conferinţa de presă care a urmat deciziei de politică monetară, guvernatorul Mugur Isărescu a încercat să clarifice problema conversiei în moneda naţională a creditelor acordate în valută. "Nu trebuie să vorbim în termeni abstracţi despre bănci", a precizat Isărescu, deoarece "se creează confuzie, lumea nu mai înţelege, ca şi cum băncile ar crea resurse din nimic".

Dacă băncile nu creează "bani" din nimic, cum se explică avansul creditului cu rate anuale de 60% - 70% în perioada de boom, pe fondul unei creşteri economice mult mai reduse, creştere care implică un avans la fel de redus al veniturilor din economie? Din ce surse s-au constituit depozitele care ar fi trebuit să fie intermediate şi multiplicate ulterior de către bănci?

Declaraţia guvernatorului Isărescu ridică un serios semn de întrebare, poate chiar mai grav decât nerespectarea de către BNR a propriului statut. Oare veteranul guvernatorilor de bănci centrale din această parte a galaxiei nu cunoaşte adevărata natură a banilor dintr-un sistem bazat pe rezerve fracţionare şi monedă fiduciară?

Ziarul BURSA a publicat, cu câteva luni în urmă, două studii dintr-un raport trimestrial al Băncii Angliei, care au fost ataşate articolelor "Înţelegerea naturii banilor este mai presus de înţelegerea produselor financiare", din 28 aprilie 2014 şi 6 mai 2014.

Acolo se precizează că "băncile comerciale creează bani, sub forma depozitelor bancare, prin acordarea de noi credite". Din această cauză, "unii economişti consideră depozitele bancare drept "bani veniţi din stilou'", deoarece "aceşti bani apar ca urmare a semnăturii de aprobare a creditului". După cum se observă, cerneala stiloului de pe un contract de credit nu schimbă prea mult datele problemei: "banii" apar tot din nimic, creează o putere artificială de cumpărare şi declanşează un boom economic iluzoriu, ale cărui consecinţe sunt dramatice.

"Aşa cum acordarea unui credit conduce la crearea banilor, rambursarea acestuia conduce la distrugerea banilor", se mai arată în articolele de la Banca Angliei. Această simplă afirmaţie are capacitatea de a induce groază la nivelul băncilor centrale şi a sistemelor financiare pe care le păstoresc. Ca urmare, se încearcă transmiterea groazei şi la nivelul cetăţenilor, care sunt "informaţi" aproape zilnic despre efectele catastrofale ale deflaţiei şi beneficiile inflaţiei.

În urma publicării unei analize dedicate ultimelor declaraţii ale lui Mario Draghi, privind necesitatea cumpărării creditelor neperformante din Grecia şi Cipru de către BCE (n.a. dar nu a ieşit Grecia din criză de curând?), Mike Shedlock, consultant la Sitka Pacific Capital Management şi proprietarul blogului Global Economic Trend Analysis, a primit o opinie de la directorul unei companii financiare cu prezenţă globală. "Mario Draghi este un idiot. Băncile creează bani atunci când acordă credite, iar creditele implică o cerere pentru noi rezerve care, în ultimă instanţă, se întorc la BCE sub formă de depozite. În aceste condiţii, dobânda negativă pentru depozitele de la BCE reprezintă o taxă asupra capitalului şi a creditării", arată corespondentul lui Shedlock.

Afirmaţia directorului companiei financiare a fost făcută, probabil, la mânie. Nu, guvernatorii şi preşedinţii băncilor centrale nu sunt idioţi, chiar dacă spun că reducerea rezervelor minime obligatorii ajută la stimularea creditării, contrar celor demonstrate în studiile Băncii Angliei, sau consideră că achiziţia unor active cu rating speculativ este singurul lucru care lipseşte relansării economiilor supraîndatorate. Ei încearcă doar să lipească cu bandă adezivă un cazan sub presiune, alimentat necontenit cu "bani" ieftini în ultimele decenii.

La fel ca în economiile dezvoltate, acţiunile BNR au un singur scop: menţinerea unui status-quo promovat sub numele de "stabilitate financiară" şi acoperirea insolvenţei statului prin costuri de finanţare cât mai mici.

Dar de ce ar trebui menţinute în viaţă, prin orice mijloace, bănci care dovedesc o incapacitate crasă de a supravieţui pieţei libere sau unui stat inept?

Răspunsul la această "întrebare supremă a vieţii, a universului şi a tot restul" este 42.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. "se creează confuzie, lumea nu mai înţelege, ca şi cum băncile ar crea resurse din nimic"---resursele se creaza din eliberarea rezervelor minime obligatorii asa cum ati facut in martie 2009 cu aplicare in mai 2009 si astfel reducerea de la 40% la 0% a permis ca economiile deponentilor avand un termen de gratie mai mare de 2 ani sa nu mai ramana la dvs. in banca cei 40 de euroni din suta pusa de deponenti in bancile comerciale care aveau obligatia sa-i vireze la dvs. Ce este cel mai simpatic este faptul ca in raportul lunii mai 2009 este o transparenta totala, aceasta modificare a RMO valutara mai mare de 2 ani avand o coloana invizibila. Daca o gasiti va rog sa le spuneti si prietenilor mei comentaci. Va urez Lapte si Virtute :-) Scuzati-mi euforia , ieri a avut loc listarea la bursa a companiei Zalando care are motto-ul STRIG de BUCURIE :-)

    1. Zalando pica ca o piatra. 19.3E. Ce de fraieri pe lumea asta. In o teapa IPO.

    se vede ce economie avem .La o astfel de stire cursul de schimb are variatie de 0.10%.Tara asta nu mai are nici o sansa .... numai hotie din toate partile. Isarescule lasa cursul liber asta inseamna democratie,opriti furtul si evaziunea..Propun trecerea la un sistem fara moneda cash..ia sa vedem acum

    1. Democratia nu are nicio legatura cu cursul liber sau "managed" cum este al nostru. Bravo Isarescu, tine-l bine. Nu ma intereseaza FX traderii si ciupelile lor din specula.

    BNR nu face decat sa copieze politica BCE care la randul ei a preluat politica FED. Mugur mai muta si el cate o virgula mai tine cate un discurs si isi schimba din ce in ce mai des "cravata"...

    1. Nu ai dreptate. Cele trei politici sunt foarte diferite intre ele. FED-ul este cea mai iresponsabila, urmata de BCE (la care, din fericire se mai opune Banca Germaniei, ca la FED nu are cine sa se opuna). La BNR domneste siguranta, poate frica dar oricum un simt de responsabilitate mai mare.

    Domnul Isarescu si-a depasit demult limita competentei, iar acum este inconjurat si de corifeii pesedisti, un fel de Mutu ai finantelor

    1. BNR nu este o anexa a guvernului. Poate invers. In ceea ce priveste FMI, s-ar putea sa ai dreptate.

    ... gasesc nostim faptul ca domnul Isarescu apeleaza la termenul "abstract" intr-un context exo-bancar ... din dex: ABSTRÁCT, -Ă, abstracți, -te, adj., s. n. 1. Adj. Care este gândit în mod separat de înfățișarea materială, de exemplele particulare, de ansamblul concret (senzorial) din care face parte; care este detașat de obiecte, de fenomene sau de relațiile în care există în realitate. ◊ Loc. adv. În abstract = pe bază de deducții logice, teoretice, fără legătură cu datele sau cu faptele concrete. 2. S. n. Moment al procesului cunoașterii care constă în desprinderea mintală a determinărilor fundamentale, generale ale obiectului studiat. ◊ Artă abstractă = arta care nu caută să reprezinte elementele realității obiective; artă nonfigurativă, abstracționism. 3. Adj. Conceput în mod prea general, prea teoretic; p. ext. greu de înțeles din cauza lipsei de ilustrări concrete. ... oare, nu cumnva, aceste definitii - la modul cel mai concret - descriu ele insele, exact natura banilor in forma in care sunt ei conceputi si utilizati astazi?! ... desigur, dansul afirma: "(...) băncile ar crea resurse din nimic (...)", in acest context, ar putea sa ne explice ce intelege dansul prin termenul de "resurse", caci daca insasi natura resurselor (bancare) este gandita in mod separat de infatisarea materiala, de fenomene sau de relatiile care exista in realitate, atunci logica sa este impecabila, doar ca, cercul vicios se pastreaza ...

    Autorul scrie "Vor sări oamenii în sus de bucurie şi vor lua cu asalt supermarketurile?

    Nicidecum." 

    Ba da, dle autor. Consumul a crescut in primele 8 luni ale anului cu 7.6% fata de 2013. Scrie tot in Bursa, in coltul din dreapta. 

    Autorul se intreaba "Dar de ce ar trebui menţinute în viaţă, prin orice mijloace, bănci care dovedesc o incapacitate crasă de a supravieţui pieţei libere sau unui stat inept?"

    Va raspund tot eu, anonimul anterior. In cazul nostru a fost un faliment mascat, banca aceea greceasca preluata de nu stiu cine acum un an probabil pentru sedii. 

    Orice write-down a unui credit, prin faliment sau chiar prin restituire 100%, diminueaza masa monetara si respectiv economia. Ca sa formulez astfel: fiecare omulet dintr-o tara are o bonitate (credit worthiness). Putem spune ca o parte mare din PIB este Suma(bonitati pt toti cetatenii). Asta doar daca bancherii te conving pe tine cetatean sa iei un credit care sa acopere toata bonitatea (si chiar si peste, creditele junk sau subprime). Cand ai luat un credit, ai pompat bani in economie pentru ca o sa ii cheltui si vei crea locuri de munca. Nimeni din sistemul bancar nu vrea ca lumea sa se lepede de credite. PIB-ul ar imploda. 

    Nu cred ca intrebarea pusa se justifica in cazul Romaniei ci poate al SUA, UK. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb