BNR: Băncile noastre sunt imune la problemele din Austria şi Grecia

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 decembrie 2009

BNR: Băncile noastre sunt imune la problemele din Austria şi Grecia

În ciuda contextului dificil din Grecia şi Austria, a căror îndatorare peste măsură apasă greu pe umerii băncilor din aceste ţări, reprezentanţii Băncii Naţionale a României afirmă sus şi tare că băncile noastre sunt solide şi complet independente faţă de ceea ce se întâmplă peste hotare.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, ne-a spus că băncile româneşti au independenţă faţă de băncile din străinătate, activitatea lor fiind complet independentă faţă de cea a acţionarilor majoritari.

"În prezent, nici o bancă din România nu este în pericol şi toate sunt profitabile", a adăugat domnul Vasilescu.

Potrivit statisticilor BNR, cele mai multe bănci din ţara noastră sunt cele greceşti, fiind urmate de cele austriece.

Investitorii greci au ajuns în luna septembrie să concentreze 27% din capitalul total din sistemul bancar, clasându-se astfel pe primul loc în faţa austriecilor, deşi aceştia controlează doar trei dintre cele mai mari cinci bănci locale în funcţie de active. De asemenea, numai două bănci greceşti intră în topul primelor zece bănci locale, după valoarea activelor.

În perioada septembrie 2008 - septembrie 2009, grecii au fost cei mai activi investitori din sistemul bancar, aducând un aport de 204 milioane de euro la capitalul social al filialelor locale, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Băncile care au beneficiat de aceste fonduri au fost "Bancpost" şi "Banca Românească".

Întrebat dacă grecii mai au de gând să aducă bani în ţara noastră, domnul Adrian Vasilescu ne-a confirmat faptul că Grecia se pregăteşte pentru alte infuzii de capital în România.

Pe locul al doilea în clasamentul băncilor care au adus capital în ţară s-au situat cele cu sediul în Olanda (respectiv Credit Europe şi Garanti Bank), suma ridicându-se la 108 milioane de euro. Din Austria însă au venit doar şapte milioane de euro, printr-o majorare de capital la "UniCredit Ţiriac Bank".

În ciuda asigurărilor date de BNR, analiştii totuşi se tem că îndatorarea peste măsură a Greciei şi Austriei vor apăsa indirect şi pe umerii băncilor din ţara noastră.

Aceştia se tem că aşa zisul plasament privat de două miliarde de euro atras recent de Grecia la o dobândă variabilă de la cinci bănci a mai pus o bilă neagră pentru ţară pe lista investitorilor.

Potrivit Bloomberg, reprezentanţii a două bănci implicate în tranzacţie au declarat că împrumutul de 2 miliarde de euro atras de Grecia vizează atenuarea problemelor financiare ale statului elen, ţară care a fost puternic afectată de criza financiar-economică în 2009.

Analistul Călin Rechea ne-a explicat contextul economic dificil din Grecia: "Din cauza îndatorării excesive a Greciei şi a deficitului bugetar, băncile din această ţară vor avea un acces mai dificil la finanţare şi vor avea de suferit indirect".

Potrivit acestuia, băncile elene au împrumutat circa 42 de miliarde de euro anul acesta, prin operaţiuni de lichiditate.

Conform analiştilor, din cauza presiunilor ridicate, s-ar putea să fie nevoie de un nou val de recapitalizare în sistemul bancar european, mai ales în ţări precum Grecia şi Austria.

< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=international&articol=71287.html< link2 >Grecia a vândut către bănci obligaţiuni de 2 miliarde euro< link3 >

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. daca le e greu lor va fi greu si de noi.pana la urma sunt banii lor ,nu?

    Nu, nu sunt banii lor. Sucursalele romanesti sunt "closca cu puii de aur", sunt cele mai profitabile si cele mai sigure active pe care le detin ei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb