BNR: Cererea de credite din partea companiilor creşte, însă populaţia rămâne reticentă

Gabriela Căpăţînă
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 august 2010

BNR: Cererea de credite din partea companiilor creşte, însă populaţia rămâne reticentă

Standardele de creditare au rămas în mare măsură neschimbate, în al doilea semestru al acestui an, faţă de primele trei luni, infirmând aşteptările băncilor care indicau o înăsprire moderată a acestora. BNR prezintă trimestrial un sondaj care are la bază un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor zece bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80% din creditare.

În sectorul companiilor nefinanciare, termenii creditării au fost uşor înăspriţi în al doilea trimestru, însă tendinţa este de atenuare a acestei evoluţii. Principalii termeni vizaţi au fost prima solicitată în cazul creditelor mai riscante şi cerinţele de colateral.

Cererea de credite la nivel agregat a fost în creştere după cinci trimestre consecutive de declin, în linie cu aşteptările anterioare ale băncilor. Componenta cea mai dinamică a fost reprezentată de creditele pe termen scurt din partea corporaţiilor. În schimb, aşteptările pentru cel de-al treilea trimestru nu sunt optimiste în ceea ce priveşte reluarea creditării alimentată prin cerere.

Riscurile asociate companiilor s-au majorat la nivelul economiei, construcţiile şi tranzacţiile imobiliare fiind sectoarele de activitate percepute a avea risc superior. Spre deosebire de corporaţii, IMM-urile sunt considerate a avea un risc în creştere.

În schimb, în sectorul populaţiei, standardele de creditare au fost păstrate relativ neschimbate în perioada aprilie-iunie. Băncile au manifestat un comportament similar atât în privinţa creditelor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri cât şi pentru cele de consum.

Termenii creditării au înregistrat o evoluţie mixtă şi cu modificări de mică amploare. Există semnale privind relaxarea termenilor de creditare în cazul creditelor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri.

Cererea de credite a revenit în teritoriul negativ pentru creditele de comsum şi cele imobiliare, dar băncile sunt optimiste, preconizând o relansare a creditării în cel de-al treilea trimestru.

Majoritatea cererilor de credite au venit din partea companiilor mari

Cererea de credite din partea companiilor a fost în creştere faţă de primele trei luni ale anului, întrerupându-se seria de cinci trimestre consecutive anterioare de declin. Aproximativ 20% din instituţiile de credit au raportat în al doilea trimes­tru o tendinţă crescătoare a cererii de credite, confirmându-se aşteptările anterioare ale acestora.

În structură, avansul cel mai important al cererii de credite s-a înregistrat în cazul creditelor pe termen scurt solicitate de companiile foarte mari, iar într-o măsură oarecum mai scăzută din zona IMM-urilor. 30% din bănci au raportat aceste evoluţii pentru trimestrul doi. Cererea de credite pe termen lung a fost într-un uşor regres şi cel puţin în trimestrul următor situaţia nu pare să se îmbunătăţească.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb