Banca Naţională a României (BNR) a intervenit, ieri, pe piaţa valutară ca să oprească trendul de apreciere al monedei naţionale. Aceasta este prima implicare a băncii centrale după anunţul din data de 2 noiembrie privind o mai mare volatilitate a pieţei valutare.
Ieri, deşi în prima parte a zilei, euro a fost cotat în scădere, coborînd pînă la un nivel de 36.700 lei, totuşi, BNR nu a intervenit în piaţă. Însă, după ce cursul leu/euro a urcat puţin, pînă la nivelul de 37.200 lei, BNR a solicitat cotaţii la toate băncile comerciale. Potrivit dealerilor, din trei - patru mişcări, euro a urcat pînă la 39.500 - 40.000 lei. Însă, imediat ce BNR s-a retras, şi cotaţiile au început să se reducă.
Ultima intervenţie a băncii centrale a avut loc cu numai două minute înainte de închiderea şedinţei de tranzacţionare.
Dealerii estimează că volumul cumulat tranzacţionat de BNR a fost în jurul a 100 milioane de euro. În zilele următoare, trendul cursului leu/euro ar putea fi crescător, apreciază unii dealeri, însă, după o săptămînă fiind posibil o revenire sub nivelul de 39.000 lei.
Deprecierea monedei naţionale vine ca o bulă de aer pentru exportatori, care au catalogat liberalizarea cursului ca fiind cel mai nefast punct de referinţă. În mai puţin de o lună, toţi exportatorii au pierdut între 7-10 procente din venituri, susţin oficialii Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). La nivelul unei luni, pierderea exportatorilor însumează circa 150 milioane de euro, adică aproape dublu faţă de programul de susţinere şi promovare a exporturilor, pentru întregul an.