BNR lansează în iulie primul sistem de plăţi în euro

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 iunie 2011

BNR va lansa în 4 iulie primul sis-tem de plăţi în euro Target 2-România, parte a sistemul european Target2, care va asigura decontarea imediată a plăţilor interbancare, şi are participanţi iniţiali 22 de bănci, a declarat directorul Direcţiei Plăţi din banca centrală, Sabin Carantină. "Întrucât plăţile în euro au devenit o realitate a economiei româneşti, prin implementarea sistemului TARGET2-România, BNR a răspuns nevoilor sistemului bancar şi ale mediului de afaceri, asigurând un canal sigur, eficient, mai ieftin şi mai rapid de efectuare a plăţilor în euro, atât la nivel naţional cât şi transfrontalier", a arătat oficialul BNR, citat de Mediafax.

Potrivit lui Sabin Carantină, sistemul aduce avantaje semnificative băncilor, printre care comisioane mai mici pentru tranzacţiile de plată, decontare interbancară rapidă a aces-tora (la nivel de secunde) şi posibilitatea extinderii intervalului orar de procesare a plăţilor în euro pe parcursul zilei.

"Sperăm ca aceste facilităţi să conducă şi la o îmbunătăţire a nivelului serviciilor de plată oferite clienţilor bancari. Între altele, ne aşteptăm la o creştere a concurenţei pe piaţa serviciilor de plăţi în euro şi la diminuarea corespunzătoare a comisioanelor percepute de bănci clienţilor pentru plăţile în euro", a continuat Carantină.

Comisionul maxim pe tranzacţie plătit de o bancă participantă la sistem este de 0,8 euro, în funcţie de opţiunea de comisionare aleasă şi de volumul tranzacţiilor respectivei bănci.

Începând din data de 4 iulie, plăţile în euro vor fi operate prin sistemul Target 2 România de Alpha Bank Romania, ATE Bank România, CR Firenze Romania, Banca Comercială Car-patica, Banca Comercială Feroviara, Banca de Export Import a României EXIMBANK, Banca Transilvania, Bank Leumi România, CEC Bank, Citibank Europe plc. Dublin-sucursala Romania, Credit Europe Bank (Romania), Emporiki Bank -Romania, Garanti Bank, Libra Bank, Marfin Bank (Romania), MKB Romexterra Bank, OTP Bank România, Piraeus Bank România, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania, UniCredit Ţiriac Bank.

Băncile care nu vor participa din 4 iulie la sistemul TARGET2-România îşi vor putea realiza în continuare tranzacţiile de plată în euro prin intermediul băncilor corespondente localizate în străinătate sau, după caz, a băncilor-mamă.

Prin implementarea sistemului TARGET2-România se realizează una din precondiţiile esenţiale pentru adoptarea monedei euro, respectiv existenţa unei componente naţionale TARGET2, prin intermediul căreia să se implementeze politica monetară unică a Eurosistemului (n.r. sistemul băncilor centrale ale statelor membre ale UE care au adoptat moneda euro), la momentul la care BNR va fi membră a acestui sistem.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb