Actualizare 14:15 Isărescu despre majorările salariale: "Guvernul trebuie să evite adâncirea dezechilibrelor"
Camera Deputaţilor a adoptat, recent, în calitate de for decizional, legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care sunt majorate salariile în educaţie şi sănătate. Aceste măsuri, spune Isărescu, ar putea împinge în sus inflaţia. "Guvernul trebuie să evite adâncirea dezechilibrelor", a atras atenţia Isărescu.
Evoluţia execuţiei bugetare este pozitivă până în prezent, dar măsurile discutate recent în Parlament, de creştere a salariilor bugetarilor, ar putea crea riscuri de împingere în sus a inflaţiei în 2017, iar Guvernul trebuie să evite anul viitor adâncirea dezechilibrelor, a declarat astăzi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite postul de televiziune realitatea.
BNR a revizuit în creştere uşoară, de la 2 la 2,1%, inflaţia pentru anul 2017, Isărescu precizând că au fost luate în calcul şi măsurile luate în noul Cod Fiscal, care vor intra în vigoare într-o a doua etapă, de la 1 ianuarie 2017.
Codul Fiscal în vigoare prevede, de la 1 ianuarie 2017, scăderea TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei de stâlp şi anularea supraacizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi.
(L.B.)
------
Produsul intern brut nu poate face faţă majorărilor salariale decise de Parlament, avertizează Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, potrivit Digi24.ro.
PSD reacţionează spunând că, potrivit analizelor făcute de experţii partidului, există resursele financiare pentru a pune în aplicare această lege. Declaraţia a fost făcută la postul TV cita, de senatorul social-democrat Liviu Pop.
Pe de altă parte, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi spune că trebuie ştiut exact ce garanţii sunt pentru creşterea salariilor, pentru a nu ca aceste creşteri să nu fie tăiate ulterior.
"Ceea ce susţine PNL este ca măririle, care în mod categoric vor avea loc prin legea salarizării unice, să aibă loc după alegeri, pentru că oricum ce a făcut PSD va fi respins sigur de Curtea Constituţională", a adăugat deputatul liberal.
Majorările de salarii operate luni în Parlament de PSD, ALDE şi UDMR nu au nici bază legală, nici suport economic, susţinea, recent, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Potrivit postului de televiziune, acesta explică totodată faptul că pericolului generat de majorările salariale din Sănătate şi Educaţie i s-ar putea adăuga unul chiar mai mare, "catastrofic": creşterea punctului de pensii. Pericol care, în cifre, s-ar traduce astfel: 23 de miliarde de lei pe an cheltuieli cu pensiile aflate în plată şi posibila angrenare a unui deficit de 7% din PIB. Inimaginabil, conchide Ionuţ Dumitru.
La rândul său, premierul Dacian Cioloş a declarat că modificările aduse Ordonanţei 20 în Parlament privind creşterile salariilor medicilor şi profesorilor s-a făcut populist, fără o analiză şi fără o dezbatere solidă. Prim-ministrul a atras atenţia că aceste modificările riscă să pună orice guvern va veni în imposibilitatea de a adopta o lege a salarizării unitare, care să rezolve problema inechităţilor din sistemul public.
În ciuda avertismentelor serioase venite dinspre Guvern, Banca Naţională a României şi numeroşi analişti economici, Camera Deputaţilor a dat votul final asupra majorării salariilor din sănătate şi educaţie. În aceeaşi zi, de Senat au trecut, fără vreo dezbatere,două proiecte de lege de majorare a pensiilor foştilor cooperatişti, respectiv a punctului de pensie.
Impactul pe care îl vor avea asupra economiei toate aceste măsuri adoptate înainte de intrarea în perioada oficială de campanie electorală este greu de anticipat. Se ştie însă că doar pentru creşterea cu 15% a salariilor din sănătate şi educaţie ar fi vorba de un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei.
1. CURAJ
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2016, 14:37)
Trump : Ne anexează - fără SUPRASTRUCTURĂ ...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2016, 15:27)
Daca tot e implicat bnr ul in probleme care nu tin de bnr, opunandu-se mereu cresterilor salariale ( au dreptate doar in ceea ce priveste momentul ales ) ce-ar fi sa suporte bnr o parte din sumele necesare pe urmatorii 2-3 ani, din acea rezerva cu care se joaca pe curs? Cum poti sa afirmi tu unul care ai salariul de jumatate de miliard lunar de discrepante cand e vorba de oameni care au peste 20 de ani de studii in timp ce tu la varsta pensionarii trecuta de mult, invatand pe timpul comunismului poate nu ai mai mult de 12?
Hai bnr-ule doneaza 2 ani profitul Bancii nationale guvernului ca nu esti SRL si se rezolva problema.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2016, 15:59)
Ba, tu esti doar prost sau postac transnistrean? Deci tu propui 7 infractiuni in 3 propozitii, esti de pe alta lume.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2016, 17:29)
Esti tu ba destept , pacat ca n-ai decat 8 clase . Marsh draqu
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2016, 19:32)
Sictir inteligentule. Enumera tu alea 7 infractiuni....
Somn usor!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2016, 16:40)
Dar bonusurilesi salariile nesimtitilor bosorigi si bas.....nosi din bnr le suporta pib-ul ?
4. mesaj pt fosilele bnr pe viata .
(mesaj trimis de Alin în data de 10.11.2016, 17:26)
[Fragment eliminat, conform regulamentului] ma intreb si eu ce draqu mai cauta toti deplasatii mintali acolo ?? Auzio [Fragment eliminat, conform regulamentului] ,dar pensiile speciale si diurnele , si chiriile voastre le poate sustine ?? [Fragment eliminat, conform regulamentului] Dar salariile voastre de zeci de mii le poate sustine?? Cine sunteti [Fragment eliminat, conform regulamentului] voi de soarta noastra depinde de ce [Fragment eliminat, conform regulamentului], doua fosile ambulante , doi [Fragment eliminat, conform regulamentului] imbogatiti pe spinarea noastra ?? Ce cautati ba acolo , ca oricum , noi romanii nu avem nevoie de toti [Fragment eliminat, conform regulamentului], plecati draqu acasa ,[Fragment eliminat, conform regulamentului].
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Mesaj pt redactie . în data de 10.11.2016, 17:34)
Pe viitor , va rog sa eliminati si scheletele ambulante din bnr , tot conform regulamentului , sau , sa nu-i mai lasati sa-si exprime ineptiile enervand 2000000 de oameni calmi . Puteti lasa textul in forma trimisa de mine , urmand ca acele fosile schilodite de creier sa ma dea in judecata.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Alin în data de 10.11.2016, 17:42)
Ma intreb si eu , asa , pur si simplu oare ce studii are stupizenia asta , nascuta in 1910 ?? De ce am trait cu impresia ca a murit cu ceva vreme in urma ??
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2016, 19:55)
E mort demult da nu știe😂
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2016, 19:58)
Daca bancile/multinationala ar plati aici ce spui?