Reapariţia problemelor privind datoria publică a Greciei nu a afectat sistemul bancar autohton, băncile româneşti cu capital majoritar elen respectând în totalitate cerinţele de prudenţialitate impuse de BNR, conform raportului anual de activitate al Băncii Naţionale a României (BNR).
Acesta notează, totodată, că situaţia de criză din Ucraina nu s-a repercutat asupra economiei româneşti, nici pe canalul financiar, nici pe cel comercial, singurul efect notabil fiind creşterea importurilor de produse alimentare din ţările europene afectate de embargoul impus de Rusia.
Potrivit documentului, incertitudinea sporită din regiune s-a resimţit totuşi la nivelul climatului investiţional, dar chiar şi în aceste condiţii, marjele obligaţiunilor româneşti faţă de cele germane au continuat să se diminueze pe parcursul întregului an 2014 şi în primele luni din 2015.
"Banca Naţională a României monitorizează atent evoluţiile economice şi financiare interne şi externe în vederea asigurării măsurilor necesare păstrării rezilienţei sectorului financiar, inclusiv prin menţinerea indicatorilor prudenţiali la un nivel adecvat", scrie raportul, subliniind că riscurile aferente evoluţiilor macroeconomice interne au continuat să se situeze pe o tendinţă descrescătoare în anul 2014, pe fondul unei creşteri economice relativ alerte (2,8%) - printre primele la nivelul UE - şi al unei atitudini prudente a politicii fiscale (deficit bugetar de 1,5% din PIB).
Aceste evoluţii pozitive trebuie susţinute printr-un mix consecvent de politici, în linie cu reformele economice asumate atât faţă de UE, cât şi prin acordurile de asistenţă financiară încheiate cu UE, FMI şi Banca Mondială, menţionează BNR.
1. INCOMPETENTA PRUDENTIALITATII LA BNR
(mesaj trimis de ANGHEL în data de 26.06.2015, 11:50)
Atentie mare la "prudentialitatea" BNR. Cu elefantii de la BNR precum Cinteza care se ocupa cu prudentialitatea avem toate sansele sa fim luati iarasi prin surprindere precum cu problemele francului elvetian si creditelor neperformante acordate cu buletinul tot asa de bine supravegheate de acelasi Cinteza si acelasi sistem invechit al managementului BNR care de zeci de ani este platit regeste cu zeci de mii de euro pe an din banii amarilor de romani care castiga salariul minim pe economie (restul angajatilor cu salarii ceva mai maricele reprezinta o parte infima) .