BNR REDUCE DOBÂNDA CHEIE, DAR BĂNCILE NU URMEAZĂ TRENDUL Dobânzile la depozite şi credite rămân ridicate

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 februarie 2012

Banca Naţională a României (BNR) a redus, ieri, dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,5%, valoare care intră în vigoare începând de astăzi. Deşi este pentru a doua oară în acest an, când Banca Centrală reduce dobânda cheie, băncile nu s-au grăbit să micşoreze costurile împrumuturilor acordate persoanelor fizice sau dobânzile la economiile populaţiei.

Două bănci de talie mică se întrec în acordarea de dobânzi mari la depozitele în lei, destinate populaţiei.

Banca Românească, subsidiara National Bank of Greece (NBG), practică, la depozitele în lei pe un an, cea mai mare dobândă din piaţă, de 7,25% pe an. De asemenea, pentru depozitele constituite pe o perioadă de şase sau nouă luni banca oferă acelaşi randament. La depozitele pe trei luni dobânda este de 7%, iar pentru cele la o lună, dobânda ajunge la 6,75%.

Cea de-a doua bancă, care oferă dobânzi la aproximativ acelaşi nivel, este Emporiki Bank, subsidiara Emporiki Bank of Greece, membră a grupului Crédit Agricole.

Emporiki Bank acordă clienţilor care vor să-şi ţină economiile într-un depozit pe un an o dobândă de 7,2%. Pentru depozitele la şase şi nouă luni, dobânda este de 7,1% şi respectiv 7,15%.

Printre băncile care ţin dobânda la nivelul de 7% pentru depozitele în lei constituite pe o perioadă de un an se numără Banca Transilvania, ATE Bank, Piraeus Bank Româ-nia şi Millennium Bank.

La polul opus, instituţiile de credit care acordă dobânzi mai mici decât dobânda de politică monetară a BNR sunt BRD, OTP Bank şi UniCredit Ţiriac Bank.

Clienţii care vor să constituie un depozit în lei pe un an la BRD vor primi o dobândă de numai 4,5%. Pentru depozitele în lei la şase şi nouă luni, BRD acordă o dobândă de 4,4%, iar pentru cele la trei luni dobânda este de 4,35%.

OTP Bank practică o dobândă de 3,7% la depozitele în lei la un an. Pentru depozitele în lei a căror scadenţă este cuprinsă între trei şi nouă luni, dobânda variază între 3,85% şi 3,95%.

La UniCredit Ţiriac Bank dobânzile la depozitele în lei variază între 4% şi 4,85%.

În timp ce la depozite există bănci care practică dobânzi sub nivelul ratei dobânzii de politică monetară, la credite nu există acelaşi trend.

De exemplu, Banca Românească practică la un credit de nevoi personale fără ipotecă de 45.000 lei, contractat pe o perioadă de maxim trei ani, o dobândă variabilă de 12,45%, iar dobânda anuală efectivă ajunge la 13,8%.

Clienţii Băncii Româneşti care vor să achiziţioneze o locuinţă şi împrumută o sumă maximă de 210.000 lei, pe o perioadă de maxim 30 de ani, vor plăti o dobânda variabilă 9,56%, în timp ce do-bân-da anuală efectivă va fi 10,12%.

Emporiki Bank percepe la un credit de nevoi personale fără ipotecă, contractat pe o perioadă de până la cinci ani, suma maximă fiind de 15.000 de lei, o dobândă calculată în funcţie de indicele Robor la trei luni, plus o marjă de 8,6%, dobânda anuală efectivă fiind de 22%.

La creditul ipotecar destinat achiziţionării unei locuinţe, în valoare de 200.000 lei pe 30 de ani, Emporiki Bank practică o dobândă calculată în funcţie de indicele Robor la trei luni, plus o marjă de 4,9%, dobânda anuală efectivă ajungând la 11,14%.

OTP Bank practică la creditul de nevoi personale, pentru care clientul poate să împrumute maxim 10.000 euro sau echivalentul în lei pe o perioadă de şapte ani, o dobândă 14,7%, dobânda anuală efectivă fiind de 15,73%. La creditul ipotecar destinat achiziţionării unei locuinţe, care poate fi de maxim 300.000 de euro sau echivalentul în lei, contractat pe 30 de ani, dobânda este de 10,87%, iar dobânda anuală efectivă ajunge la 11,43%.

La BRD, pentru un credit de consum de 40.000 lei pe patru ani, dobânda anuală efectivă este 13,02%.

Pe lângă dobândă, la creditele acordate de unele bănci se mai adaugă costuri legate de analiza dosarului şi administrare lunară.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb