BNR spune că verificarea cesiunii creditelor intră în atribuţiunile ANPC

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 iunie 2017

BNR spune că verificarea cesiunii creditelor intră în atribuţiunile ANPC

BNR: "Nu mai există nicio restricţie legală cu privire la calitatea cesionarului"

Legea actuală spune că cesiunile de creanţe pot fi făcute către creditori sau către entităţi care emit instrumente financiare securitizate, interzicând cesionarea creditelor către entităţi fără sediu social, sucursală sau reprezentant în România

ANPC nu ne-a răspuns la întrebările pe subiect

Banca Naţională a României (BNR) susţine că verificarea cesiunii creditelor îi revine Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Răspunzând unor întrebări transmise de ziarul BURSA pe marginea legislaţiei privitoare la cesiunea creditelor fără restanţe, reprezentanţii Băncii Centrale ne-au precizat: "Potrivit cadrului normativ actual, aspectele privind cesiunea creanţelor rezultate din contractele de credite pentru consumatori sunt reglementate de Ordonanţa de Urgenţă nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Autoritatea competentă cu asigurarea respectării prevederilor ordonanţei de urgenţă menţionate şi dispunerea de sancţiuni corespunzătoare, pentru neconformarea la aceasta, este Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor".

BNR adaugă: "Din punct de vedere legal, o interdicţie expresă în ceea ce priveşte vânzarea anumitor categorii de creanţe izvorâte din contractele de credit a fost consacrată doar începând cu anul 2009, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, act normativ care, la art. 2 alin.3, a limitat posibilitatea achiziţionării portofoliilor de credite performante numai la entităţile care pot desfăşura activitate de creditare cu titlu profesional. Textul a fost abrogat în data de 30.06.2016, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 (...).

Anterior intrării în vigoare a acestei prevederi, instituţiile de credit au cesionat atât credite performante, cât şi neperformante, neexistând niciun alt impediment legal din perspectiva creanţelor respective, cu excepţia cesiunii creditelor ipotecare, potrivit dispoziţiilor art. 24 (în prezent abrogat) din Legea nr. 190/1990 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare, care stipulează, în alin.1: «Creanţele ipotecare ce fac parte din portofoliul unei instituţii autorizate prin lege pot fi cesionate unei alte instituţii de acelaşi tip ori altor entităţi autorizate şi reglementate în acest sens prin legi speciale (...)".

Începând cu martie 2016, ca urmare a abrogării art. 24 din Legea nr. 190/1999, prin Legea nr. 304/2015, regimul general al cesionării creditelor neperformante (încadrate în categoria pierdere) se aplică şi în cazul cesiunii creanţelor ipotecare, în condiţiile în care nu mai există nicio restricţie legală cu privire la calitatea cesionarului, acestea putând fi achiziţionate inclusiv de entităţi care nu au calitatea de creditori profesionişti".

OUG 52/2016 - legea care, potrivit BNR, reglementează cesiunea creditelor şi calitatea entităţilor ce pot achiziţiona creanţe - subliniază, la Capitolul X (Cesiunea):

"Art. 58 (2) Contractele de credit reglementate de prezenta ordonanţă de urgenţă şi creanţele rezultate din acestea pot fi cesionate numai către creditori, astfel cum sunt definiţi la art. 3 pct. 2, alţii decât creditorii nonfinanciari".

Aceeaşi Ordonanţă arată, la articolul 3, alineatul 2: "creditor - persoana juridică, inclusiv sucursala instituţiei de credit şi a instituţiei financiare din străinătate, care acordă credite (...) pe teritoriul României (...)".

OUG 52 are şi câteva derogări de la prevederea de mai sus, relevante fiind următoarele: "

"(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), creanţele rezultate din contractele de credit pot fi cesionate şi către entităţi ce au drept obiect de activitate emiterea de instrumente financiare securitizate în baza unui portofoliu de creanţe, în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/2006 privind securitizarea creanţelor.

(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), creanţele rezultate din contractele de credit neperformante, pentru care creditorul a declarat scadenţa anticipată ori a iniţiat procedura executării silite a consumatorului, pot fi cesionate către entităţi care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.

(5) Contractele de credit, contractele de ipotecă, precum şi orice alte înscrisuri care au caracter de instrumente de garantare a respectivelor credite, încheiate la solicitarea creditorilor, nu reprezintă titluri executorii în cazul în care cesionarul este o entitate ce desfăşoară activităţi de recuperare creanţe".

Totodată, la articolul 59 (2) din acelaşi text de lege se menţionează că cesionarul contractului de credit, respectiv cesionarul creanţei, este obligat să aibă sediul social, o sucursală sau un reprezentant în România pentru rezolvarea eventualelor litigii şi pentru a răspunde contravenţional şi/sau, după caz, penal, în faţa autorităţilor publice.

Legea interzice, la articolul 60, cesionarea contractului de credit şi a accesoriilor, precum şi a creanţei către o entitate care nu are sediul social, o sucursală sau un reprezentant în România.

Problema cesionării creditelor fără restanţe nu este nouă, debitorii reclamând, în mai multe ocazii, faptul că băncile de la care s-au împrumutat au vândut creditele fără întârzieri la plată, unele chiar din primele zile după ce au fost contractate.

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul BNR, ne-a spus, în anul 2015, că împrumuturile care nu prezintă întârzieri la plată nu pot fi vândute.

Reprezentanţii ANPC nu ne-au răspuns, până la închiderea ediţiei, la întrebările transmise pe subiect.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Adica au fost vandute unor fantome?

    Pct 5 e interesant. 

    Cine raspunde in vre-un fel ca bunul e executat vandut mult sub pretul pietei din criza, sub pretul la momentul vanzari dar banca cu recuperatorii incaseaza de 3 ori valoarea bunului la valoare semnari in euro. 

    Executare pe diferenta este legala? 

    Firmele de recuperare iti trimit o hartie xeroxata cu date aproximative si esti obligat sa platesti diferenta de pret fata de cat a vandut executorul, executorul nefacandu-ti o oferta tie prima data, daca bunul e f bun ti se vinde in 30 de zile, sunt Stan Patitul.

    Adaosul de la banci e enorm din prisma faptului ca in centru sunt doar banci, farmaci, pariuri sportive unde un imobil e enorm de scump. Ca si comparatie in centrul Clujului o cafea medie costa 12 ron, o cafea in zona superba ( Wanderland, Sun Garden ..., pt cunoscatori) costa 8 ron. 

    1. in cazul inexistentei unui sediu:-)

      Cam cum sunt bani.

      Cum dracu esti patit daca esti Fara Credit? Inseamna ca daca ai fost executat silit de recuperatori ai avut credit mincinosule! La aia sau in instanta nu a tinut figura ca esti fara credit. Vezi ba Topsac cand iti spuneam eu ca esti cel mai talamb postac al grasanului cu mustata nu ma credeai. Uite ca te dai singur de gol, hai ca te ard iar la bani Necula si Patcas :)))))

      Clisme, clisme, cat mai multe clisme. Sa spalam gura asta cu menta!

      Sunt fara credit acum, acum trei ani mi-am inchis creditele pf-pj, relatia de azi cu banca e strict simbolica, nemairuland bani prin banca au zburati cativa bancheri in somaj, exemplul meu a influentat apropiati.

      Serios ? :-) )))))

    BNR nu are atributii numai drepturi,sa-si dea megasalarii si mega prime,si de pensii chiar daca nu sunt la pensie(fosile comuniste),si cei de la ANPC ,cu slariul fff mic sa se lupte cu grohaitii.Aplauze pt turnatorul Manole!

    1. Un fomist de la Anpc sa lupte cu un boier de la Bnr, lupta e din start pierduta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb