Banca Naţională a României (BNR) este autoritate de rezoluţie pentru sectorul bancar, urmând să intervină în cazul unor bănci aflate în dificultate prin instrumente precum instituţia-punte, vânzarea afacerii, separarea activelor sau recapitalizarea internă (bail-in), se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Băncii Centrale.
În cazul în care rezoluţia priveşte un grup bancar transfrontalier, deciziile sunt luate în cadrul unui colegiu de rezoluţie.
Rezoluţia bancară reprezintă procesul de restructurare a unei instituţii de credit de către o autoritate de rezoluţie, prin utilizarea de instrumente şi competenţe de rezoluţie pentru asigurarea continuităţii funcţiilor esenţiale ale acestei instituţii (de ex. depozite, operaţiuni de plată), restaurarea viabilităţii sale, în totalitatea sau în parte, şi lichidarea părţii reziduale a acesteia prin procedurile obişnuite de insolvenţă, precizează BNR.
"În calitate de autoritate de rezoluţie, Banca Naţională a României are responsabilităţi pe linia planificării rezoluţiei şi a întreprinderii de acţiuni de rezoluţie", se mai arată în comunicat.
Potrivit Băncii Centrale, planul de rezoluţie conţine, în principal, următoarele elemente: prezentarea modului în care funcţiile critice pot fi menţinute, obstacolele majore identificate în calea posibilităţii de soluţionare şi măsurile pentru eliminarea acestora, diversele strategii de rezoluţie posibile, modalităţile de finanţare a instrumentelor de rezoluţie, cerinţele minime de fonduri proprii şi pasive eligibile, opţiunile privind menţinerea accesului la serviciile de plăţi, calendarul estimativ al aplicării planului. Planul trebuie reevaluat şi actualizat cel puţin o dată pe an şi ori de câte ori au loc modificări semnificative ale structurii organizaţionale sau juridice, ale activităţii economice sau ale poziţiei financiare a instituţiei care pot afecta eficacitatea planului de rezoluţie.
"BNR realizează acţiuni de rezoluţie numai în cazul în care sunt îndeplinite, cumulativ, trei condiţii: instituţia intră sau este susceptibilă de a intra într-o stare de dificultate majoră; nu există măsuri alternative ale sectorului privat/măsuri de supraveghere; acţiunea de rezoluţie este în interes public", precizează sursa citată.
1. bail in
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2016, 20:38)
Daca intra Bcr, Bnr spune da sa traiti Bn a Austriei.