Banca Naţională a României va solicita băncilor să-şi menţină rata solvabilităţii peste pragul de 10% agreat cu Fondul Monetar Internaţional şi după încheierea acordului de 2 ani cu Fondul, a declarat reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek, potrivit agenţiei NewsIn.
"Sunt pieţe, precum România, pentru care 10% ar fi un nivel minim de solvabilitate mai potrivit, peste pragul reglementat în UE, de 8%. Pe de altă parte, băncile din România au toate rate de solvabilitate peste 10%, unele cu mult mai mult, după majorările de capital prevăzute de testele de stres efectuate cu BNR, ceea ce le asigură o plasă de siguranţă", a explicat Lybek, întrebat de NewsIn dacă plafonul de 10% stabilit cu FMI va fi menţinut şi după finalizarea acordului de 2 ani.
Pe de altă parte, oficiali ai băncii centrale au precizat că BNR s-a angajat "să stabilească prin reglementare acest prag minim de 10%, peste cel impus la nivel UE, de 8%, din motive prudenţiale".
Acordul semnat cu FMI prevede păstrarea solvabilităţii băncilor din România peste pragul de 10% "cel puţin" pe parcursul programului de 2 ani cu instituţia financiară internaţională.
Testele de stres realizate la solicitarea FMI au indicat că unele dintre băncile din România au avut nevoie de majorări de capital pentru a-şi menţine rata solvabilităţii peste 10% pentru 2009 şi 2010. În total, necesarul de capital la nivelul sistemului bancar s-a plasat la aproximativ un miliard de euro.
România a ajuns în luna martie la un acord pentru o finanţare totală de 19,95 miliarde euro cu FMI, Comisia Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale.