BNS solicită MJ organizarea urgentă a unei întâlniri dedicate exclusiv sistemului de probaţiune

Andrei Stan
Miscellanea / 23 ianuarie 2016

Blocul Naţional Sindical (BNS), alături de organizaţiile membre pe care le reprezintă, îşi exprimă solidaritatea cu acţiunile de protest ale consilierilor de probaţiune din cadrul Serviciului de Probaţiune Bucureşti şi solicită Ministerului Justiţiei organizarea în regim de urgenţă a unei întâlniri dedicate exclusiv sistemului de probaţiune, potrivit unui comunicat al BNS trimis redacţiei.

BNS transmite că asigură tot sprijinul logistic Sindicatului Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune, sindicat afiliat BNS prin Federaţia Publisind.

Potrivit sursei citate, consilierii de probaţiune au anunţat miercuri, 20 ianuarie 2016, încetarea activităţii ca urmare a dezinteresului manifestat de Ministerul Justiţiei în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă acest sector de activitate.

Solicitările acestora vizează repoziţionarea consilierilor de probaţiune în cadrul sistemului de justiţie; acordarea unor drepturi similare cu ale celorlalte categorii de personal din cadrul sistemului de justiţie; plata orelor suplimentare; angajarea urgentă de personal şi suplimentarea posturilor în cadrul sistemului de probaţiune; asigurarea pazei sediilor, a bunurilor şi a personalului de probaţiune de către Jandarmeria Română, conform prevederilor legale în vigoare; asigurarea unor condiţii decente de muncă şi a resurselor materiale necesare desfăşurării activităţilor zilnice; demararea unor proceduri de modificare a legislaţiei actuale în materia probaţiunii care să conducă la reducerea presiunii exercitate de volumul ridicat de activitate generat de intrarea în vigoare a noilor coduri; adoptarea statutului personalului de probaţiune, precum şi a regulamentelor de aplicare a legislaţiei în materia probaţiunii, corelată cu o simplificare a procedurilor de lucru.

BNS menţionează că până în acest moment consilierii din 39 de servicii de probaţiune s-au alăturat demersului iniţiat de consilierii de probaţiune din Bucureşti. Ca răspuns la acest demers Ministerul Justiţiei a transmis un comunicat de presă, precizând că a fost stabilită o întâlnire cu reprezentanţii sistemului de probaţiune în data de 29 ianuarie 2016.

"Consilierii de probaţiune apreciază că orizontul de timp este mult prea îndepărtat, este nevoie de soluţii urgente pe termen scurt pentru a scoate Probaţiunea din colapsul în care se află. Precizăm că stabilirea acestei întâlniri nu este rezultatul acţiunii de protest declanşată în data de 20 ianuarie, această întâlnire există pe agenda Ministrului Justiţiei, după ce în prealabil au fost contramandate, alte două întâlniri cu reprezentanţi din sistemul de probaţiune stabilite anterior", precizează comunicatul.

Potrivit BNS, această întâlnire nu este una dedicată sistemului de probaţiune ci vizează condiţiile de detenţie în România, în acest caz probaţiunea va fi abordată colateral sistemului de detenţie, ştiut fiind faptul că obiectul de activitate al acesteia este de reabilitare a persoanelor cărora li s-au aplicat pedepse neprivative de libertate.

"Considerăm că plasarea problemelor cu care se confruntă sistemul de probaţiune în strategia referitoare la îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, constituie o deturnare de la profilul gândit al probaţiunii transformând acest sistem într-o anexă la alte activităţi sau alte instituţii", se arată în comunicat.

BNS aduce la cunoştinţa forurilor decidente dar şi a opiniei publice faptul că la intrarea în vigoare a noilor coduri penale a fost elaborat deja un memorandum asumat de către Guvernul României, ce viza dezvoltarea sistemului de probaţiune, în termeni de resurse umane şi materiale necesare punerii în aplicare a acestor noi reglementări privind activitatea de probaţiune. Dispoziţiile acestui memorandum nu au fost niciodată puse în aplicare, respectarea acestui Memorandum ar fi constituit o soluţie pentru rezolvarea parţială a unora din problemele care au determinat încetarea activităţii consilierilor de probaţiune din Bucureşti.

"Atragem atenţia asupra faptului că menţinerea actualei stări de conflict ar putea avea consecinţe grave asupra siguranţei comunităţii, peste 40.000 de persoane ce beneficiază în prezent de serviciile celor 324 de consilieri, la nivelul întregii ţări, nu vor mai fi supravegheaţi şi monitorizaţi. Ignorarea problemelor cu care se confruntă consilierii de probaţiune ar putea determina prelungirea acţiunilor de protest, cu consecinţe în ce priveşte: afectarea siguranţei cetăţenilor prin lipsa de supraveghere şi monitorizare a celor incluşi în acest sistem, încălcarea drepturile pentru cei monitorizaţi în sistemul de probaţiune, aceştia fiind lipsiţi de asistenţă şi suport, întârzieri în activitatea instanţelor care depind de funcţionarea sistemului de probaţiune, blocarea activităţii comisiilor de liberare condiţionată, deciziile acestor comisii nefiind valabile fără prezenţa consilierilor de probaţiune", se mai arată în comunicat.

Astfel, BNS solicită Ministerului Justiţiei organizarea în regim de urgenţă a unei întâlniri dedicate exclusiv sistemului de probaţiune, întâlnire în cadrul căreia să fie identificate soluţii pentru "asigurarea unei funcţionalităţi optime a sistemului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb