Boc îşi menţine intenţia de remaniere a ministrului Educaţiei

Cristina Mihalaşcu
Ziarul BURSA #Politică / 22 septembrie 2009

Emil Boc: "Am avut şi astăzi (n.r. luni) o discuţie cu ministrul Educaţiei şi am stabilit că dacă directorii de şcoli vor fi schimbaţi prin ordin, din acel moment voi proceda la remaniere

Emil Boc: "Am avut şi astăzi (n.r. luni) o discuţie cu ministrul Educaţiei şi am stabilit că dacă directorii de şcoli vor fi schimbaţi prin ordin, din acel moment voi proceda la remaniere

Ecaterina Andronescu: "Nu am nicio problemă, pot pleca astăzi sau mâine"

Decizia privind remanierea minis­trului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, rămâne valabilă dacă domnia sa nu va renunţa la ordinul de numire a directorilor de şcoli, a declarat premierul Emil Boc, ieri, la încheierea şedinţei de coaliţie.

Premierul a explicat: "Am avut şi astăzi (n.r. luni) o discuţie cu ministrul Educaţiei şi am stabilit că dacă directorii de şcoli vor fi schimbaţi prin ordin, din acel moment voi proceda la remaniere. Acest ordin este contrar atât Legii Educaţiei Naţionale, pe care am promovat-o, cât şi principiului descentralizării, prin care lăsăm prerogativele la nivelul comunităţilor în vederea numirii directorilor de şcoli".

Andronescu: "Ordinul este menit să depolitizeze şcolile"

La rândul său, ministrul Ecaterina Andronescu a declarat că poate pleca "chiar astăzi sau mâine", dorind să precizeze faptul că ordinul de numire a directorilor nu este politic, ci, din contra, menit să depolitizeze şcolile.

"Referitor la chestiunea cu remanierea, nu am nicio problemă, pot pleca astăzi sau mâine, dar mă interesează problema şcolii, care chiar este o problemă naţională", a declarat ministrul Educaţiei.

Ecaterina Andronescu a mai precizat că dacă noua lege a educaţiei va fi promulgată în această săptămână, apoi se va trece la elaborarea normelor metodologice pentru ca directorii să fie numiţi, aşa cum se prevede în lege, de către consiliile de administraţie ale şcolilor.

Potrivit domniei sale, ordinul a fost făcut ca urmare a semnalelor venite de la 30 de inspectorate şcolare care au indicat faptul că din totalul de 7.300 de directori de şcoli, 2.720 de directori îşi ocupă postul fără concurs. "Încă nu am primit rezultatele de la 12 inspectorate, dar tind să cred că situaţia ar putea fi mai gravă", a precizat Ecaterina Andronescu.

Nichita: "Niciun director nu va fi schimbat"

În privinţa unor eventuale numiri şi demiteri de directori de şcoli, vicepreşedintele PSD, Gheorghe Nichita, a conchis că "niciun director de şcoală nu va fi schimbat în această perioadă", până când normele metodologice nu vor fi gata.

Gheorghe Nichita a explicat: "În primul rând, trebuie să fie promulgată legea nouă, pentru că de aici plecăm. Legea nouă prevede foarte clar o descentralizare. În clipa în care a fost promulgat, în paralel cu această promulgare, doamna ministru trebuie să urgenteze elaborarea normelor pentru organizarea concursurilor pentru numirea directorilor de şcoli şi, în clipa în care, la finalul acestei săptămâni, normele vor fi gata, acel ordin va deveni caduc, devine efectiv inoperant şi atunci poate fi revocat".

Opinii diferite între PSD şi PD-L

Cele două partide din coaliţie, PD-L şi PSD, s-au contrazis înaintea începerii şedinţei, pe tema ordinului emis de Ecaterina Andronescu.

Liderul PD-L Vasile Blaga a fost de părere că ministrul Educaţiei ar trebui să retragă ordinul privind numirea directorilor de şcoli, în timp ce social-democratul Liviu Dragnea a susţinut că ordinul repară numirile politice făcute de PD-L şi că nu sunt motive pentru remanierea lui Andronescu.

Întregul scandal a pornit de la decizia ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a hotărât ca numirea directorilor şi inspectorilor şcolari care îşi ocupă postul cu delegaţie să se facă prin ordin de ministru, decizie care contravine principiului descentralizării susţinut de PD-L.

Duvăz: Andronescu va emite un nou ordin

Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz, a declarat, ieri, că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, va emite un alt ordin privind numirea directorilor de şcoli, care să fie în concordanţă cu legea nouă a educaţiei naţionale, informează Newsin. Duvăz a precizat că situaţia urmează să fie reglementată în următoarea săptămână.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb