Diplomatul Bogdan Aurescu, cunoscut pentru faptul că a condus echipa care a câştigat, în 2009, procesul de la Haga împotriva Ucrainei, este noul ministru de Externe, după demisiile lui Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu şi retragerea propunerii ambasadorului Mihnea Motoc pentru această funcţie.
Niciun oficial nu a explicat până aseară, la închiderea ediţiei, de ce premierul Victor Ponta i-a retras nominalizarea lui Mihnea Motoc la şefia MAE.
Propunerea pentru Bogdan Aurescu a fost înaintată de premier la scurt timp după ce a revenit la Bucureşti, din Emiratele Arabe Unite.
Săptămâna trecută, preşedintele Băsescu a menţionat că, pentru a nu intra în stare de incompatibilitate, înainte de numirea lui Motoc în Guvern, acesta trebuie să nu mai aibă calitatea de ambasador, fiind necesar un decret de revocare din funcţia de ambasador la UE. El a explicat că acest decret de revocare trebuie contrasemnat de către premier.
Mihnea Motoc a fost nominalizat pentru postul de ministru de Externe după ce Teodor Meleşcanu a demisionat din funcţie la doar o săptămână după ce îl înlocuise pe Titus Corlăţean, din cauza problemelor la votul din diaspora la alegerile prezidenţiale.
Potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul MAE, Bogdan Aurescu deţine două apartamente în Bucureşti, are două depozite bancare, în valoare de peste 50.000 de euro, respectiv, de aproape 20.000 de euro. În 2007, a contractat un credit ipotecar în valoare de 34.500 de franci elveţieni.
1. Santa Klaus nu nominalizeaza ministri :-)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 25.11.2014, 10:17)
insa el ii poate aduce cadou. Cel putin de 3 ani ma intreb cat de complicat era ca sa-l puna pe acest domn in postura de ministru de externe. Desi zicala spuna ca daca esti cineva poti sa faci ceva, in aceasta speta totusi a fost: daca faci ceva, poti sa fii cineva. In afara de domnul ministru al educatiei care a introdus camerele de filmat in invatamant este cel care a recastigat drepturile teritoriale asupra Insulei Serpilor un al doilea personaj demn de functia sa.