Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu o delegaţie a landului Baden-Wurttemberg

Andrei Stan
Internaţional / 9 septembrie 2015

Ministrul reafirmă interesul României pentru aderarea la Schengen

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a primit miercuri o delegaţie condusă de ministrul pentru Bundesrat, Europa şi afaceri internaţionale al landului Baden-Wurttemberg, Peter Friedrich, întrevederea reprezentând un prilej de reafirmare a stadiului excelent al cooperării României cu landul Baden-Wurttemberg, atât la nivel politic, cât şi din punct de vedere economic, cultural sau în domeniul afacerilor europene, informează MAE într-un comunicat transmis redacţiei.

Conform comunicatului, în contextul discuţiilor referitoare la criza imigranţilor, cei doi oficiali au subliniat importanţa adoptării unor măsuri adecvate care să reflecte valorile fundamentale europene şi care să se bazeze pe principiul solidarităţii, al responsabilităţii partajate, dar şi pe capacitatea efectivă a statelor membre de a-şi asuma angajamente noi în acest domeniu.

În acelaşi timp, ei au subliniat importanţa angajamentului statelor membre în vederea sporirii capacităţii de primire şi integrare socială a acestor persoane, precum şi în sensul gestionării eficiente a cauzelor profunde ale presiunii migratorii sporite la adresa UE în statele de origine.

În acest context, potrivit MAE, ministrul Aurescu a reafirmat interesul României de a adera la spaţiul Schengen, apreciind că aderarea în perioada imediat următoare a ţării noastre ar oferi un semnal de încredere şi de întărire a securităţii spaţiului Schengen.

De asemenea, cei doi miniştri au remarcat faptul că dialogul dintre România şi Baden-Wurttemberg a cunoscut o dezvoltare constantă, fapt susţinut şi de evoluţia schimburilor comerciale. În acest context, oficialul român şi cel german au remarcat cu apreciere perspectiva favorabilă a desfăşurării la Stuttgart a celei de a VIII-a Comisii Mixte Guvernamentale România - Baden- Wurttemberg. În egală măsură, a fost salutată finalizarea demersurilor formale de înfiinţare a Consulatului General de la Stuttgart, care reprezintă un instrument suplimentar de sprijinire a comunităţii românilor în Germania, dar şi de consolidare a relaţiei bilaterale româno-germane în ansamblul ei.

Şeful diplomaţiei române a amintit faptul că în Baden-Wurttemberg există o comunitate semnificativă de persoane originare din România, români, saşi şi şvabi. Aceştia sunt bine integraţi în societate şi au un rol tot mai activ în promovarea relaţiei româno-germane. Cei doi oficiali au apreciat şi salutat rolul acestei comunităţi în promovarea obiectivului de dezvoltare a cooperării economice şi au transmis un mesaj de încurajare a dinamicii de cooperare în plan economic şi comercial, informează MAE.

Un subiect important evocat în cadrul discuţiilor l-a reprezentat importanţa continuării şi aprofundarea colaborării în vederea implementării la nivelul întregii ţări a modelului german al educaţiei duale, prin implicarea companiilor germane în modernizarea programelor româneşti de formare profesională. Această cooperare se desfăşoară inclusiv prin intermediul programelor desfăşurate în cadrul Strategiei pentru Regiunea Dunării - un domeniu pentru care cele două părţi împărtăşesc un interes aparte.

Din delegaţia germană au mai făcut parte Karl Rombach - membru al Parlamentului de land din partea Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Beate Bohlen - membru al Parlamentului de land din partea Partidului Verzilor (Bundnis 90/ Grunen), prof. dr. Manfred Schmitz-Kaiser - consulul onorific al României în Baden-Wurttemberg, dr. Peter Kulitz - preşedintele Asociaţiei Camerelor de Comerţ şi Industrie din Baden-Wurttemberg şi Martin Rill - directorul Biroului de legătură cu România al Băncii L-Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb