BOGDAN BADEA, DIRECTOR GENERAL HIDROELECTRICA: "Listarea Hidroelectrica ar putea să se întâmple în septembrie 2020"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 august 2019

"Listarea Hidroelectrica ar putea să se întâmple în septembrie 2020"

Bogdan Badea: "A rămas stabilită o dublă listare, deocamdată, iar aici este o discuţie, dacă va avea loc la Bursa din Londra"

"Lansăm în scurt timp licitaţia pentru selecţia consultantului juridic", spune directorul companiei

Listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător naţional de energie, se află pe ultima sută de metri, operaţiunea fiind programată să aibă loc în septembrie 2020, "pe un calendar normal", a declarat ieri Bogdan Badea, directorul general al companiei, în cadrul unei conferinţe a publicaţiei Focus Energetic.

Acesta a precizat: "Există o comisie la nivelul Ministerului Energiei care trebuie să aprobe toate task-urile, paşii, caietele de sarcini. Am finalizat în şedinţa (n.r. Directoratului) de săptămâna trecută task-ul pentru consultantul juridic, avem pregătit totul să lansăm licitaţia în foarte scurt timp, suntem în faza de pregătire a ultimelor documente necesare urcării în SEAP. Licitaţiile pentru consultanţă juridică în vederea listării şi pentru desemnarea consorţiului de listare care se va ocupa de această procedură sunt în faze avansate, astfel încât, pe un calendar normal, listarea se poate întâmpla undeva în cursul lunii septembrie a anului următor".

Domnia sa a mai spus că anumite investiţii istorice ale companiei au reprezentat principalul impediment pentru procesul de listare, aceasta fiind eliminat în prezent.

La începutul lunii iunie, directorul general al companiei, Bogdan Badea, ne-a precizat că Hidroelectrica a încheiat anul 2018 cu un profit brut record de peste 2,2 miliarde de lei şi, în premieră pentru ultimii ani, a închis fără opinie cu rezerve anul financiar, ceea ce înseamnă că din punctul de vedere al societăţii, aceasta este pregătită pentru listare.

Bogdan Badea a mai precizat ieri că listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este sigură, precizând totodată: "Deocamdată s-a rămas pe o dublă lis­tare, iar aici e o discuţie, dacă va rămâ­ne la Bursa din Londra, dar sigur la Bucureşti va fi listată".

Domnia sa a mai adăugat: "La fel, suntem într-o fază foarte avansată cu ceea ce înseamnă equity advisor, acel consultant care ne asistă de-a lungul procesului de listare şi care ne dă toate informaţiile necesare din punctul de vedere al structurării procesului de listare, a raportului dintre GDR-uri (şi acţiunile de la BVB), o serie de chestiuni tehnice".

Pentru primele şase luni ale anului curent, Hidroelectrica a obţinut o cifră de afaceri de 2,349 miliarde de lei, cu 17,92% peste cifra de afaceri din aceeaşi perioadă a anului 2018, în timp ce profitul net a coborât cu 8,34%, până la 901,5 milioane de lei, se arată în raportul Fondului Proprietatea (FP), emitent ce deţine 19,94% din Hidroelectrica. În aceste şase luni, compania a plătit o contribuţie pe cifra de afaceri către ANRE, mărită prin OUG114 de la 0,1% la 2%, în valoa­re de 80 milioane de lei.

FP îşi evaluează participaţia pe care o are la compania de stat la 4,144 miliarde de lei, ceea ce ridică valoarea întregii companii la 20,782 miliarde de lei, după ce la finele lunii februarie FP evalua valoarea participaţiei la 3,955 miliarde de lei.

Bogdan Badea a reiterat ieri că societatea pe care o conduce este interesată de achiziţionarea unor active ale grupului energetic ceh CEZ din ţara noastră, precum şi anumite active ale Enel, pentru diversificarea activităţii.

În acest sens, CEO-ul companiei a evidenţiat că "listarea reprezintă o sursă destul de importantă de suplimentare a veniturilor astfel încât să poţi dis­cuta de o fuziune, de o achiziţionare". La nivelul conducerii Hidroelectrica s-a luat recent decizia de a contracta consultanţi specializaţi în fuziuni şi achiziţii care să asiste compania în procesul de investire în aceste active de distribuţie.

"În ceea ce priveşte activele Enel şi CEZ vorbim de tranzacţii de valori foarte mari. Ca şi etape logice pe astfel de tranzacţii, într-o primă fază, se vor depune oferte neangajante. După aceea, dacă ofertanţii sunt selectaţi pentru etapa a doua se va trece la un proces de due-dilligence detaliat, deci e vorba de un proces care va dura destul de mult. Ne pregătim însă, astfel încât, odată ce vor fi lansate aceste proceduri, să putem participa", a precizat Bogdan Badea luna trecută pentru News.ro.

Alte active la care se uită Hidroelectrica sunt la producătorul de utilaje grele UCM Reşiţa, a spus ieri Bogdan Badea, companie cu care anul trecut Hidroelectrica a finalizat două investiţii de modernizare.

Totodată, acesta a notat că societatea a finalizat în aceas­tă primă jumătate din an cinci contracte mari de investiţii şi că, în prezent, "cinci consorţii se luptă pentru a câştiga licitaţia la modernizarea Vidraru". El a mai spus că întreg sectorul energetic se confruntă cu problema specialiştilor care să realizeze volumul inves­tiţional al companiilor din sector.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. de chemi calul ori nu-l chemi, el ori vine ori nu vine!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb