BOGDAN CHIRIŢOIU, DESPRE CREŞTEREA PREŢULUI ELECTRICITĂŢII: "Furnizorii au speculat şi au pierdut"

A consemnat EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 17 august 2017

"Furnizorii au speculat şi au pierdut"

"Nu volatilitatea preţului trebuie să ne îngrijoreze pe noi, ci faptul că atât de mult din consumul nostru depinde de PZU"

"Recomandările noastre sunt să facem PZU mai puţin atractivă şi PCCB mai atractivă"

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) trebuie să fie mai puţin atractivă, fiind, însă, nevoie ca Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB) să devină din ce în ce mai atractivă, consideră Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei (CC). Domnia sa ne-a spus, într-un interviu, ce recomandări face instituţia pe care o conduce pentru soluţionarea problemelor din domeniul energiei apărute ca urmare a creşterii preţului electricităţii pe piaţa spot (PZU) a OPCOM. Printre altele, Preşedintele Autorităţii de Concurenţă consideră că nu volatilitatea preţului trebuie să ne îngrijoreze, ci faptul că circa 40% din consumul nostru depinde de PZU.

Reporter: Aţi anunţat, recent, că analizaţi creşterea preţului electricităţii. Aţi ajuns la vreo concluzie?

Bogdan Chiriţoiu: Este adevărat, avem o analiză privind creşterea preţului energiei şi am discutat şi cu operatorii din piaţă despre evoluţiile preţului.

Referitor la creşterile din iarnă, am concluzionat că circumstanţele meteorologice au fost extraordinare şi au condus la creşterea preţului pe piaţa pe termen scurt (PZU). Nu am găsit, nici noi şi nici ANRE, indicii de manipulare a pieţei, de înţelegeri între jucătorii din domeniu. Aşadar, au fost circumstanţe excepţionale, cuplate, însă, cu anumite probleme de construcţie a mediului legal. Atunci, ANRE a intervenit şi a retras licenţele unor traderi. Recomandarea noastră a fost să crească garanţiile pentru participanţii la tranzacţii.

În acest fel, scădea posibilitatea ca firmele cu capital redus să îşi asume riscuri mari pe piaţa de electricitate, având de câştigat dacă se concretizează tranzacţiile, iar dacă nu, oricum nu pierdeau nimic, pentru că nu aveau capital.

În această vară, lucrurile s-au repetat oarecum, tot pe fondul unor circumstanţe climaterice speciale, iar preţul a crescut nu doar la noi, ci şi în alte ţări. Aşadar, acestea sunt condiţiile din întreaga regiune, iar, ca dovadă că preţurile la noi nu sunt excesive, ţara noastră poate inclusiv să exporte.

Problema pe care noi o considerăm reală este volumul prea mare de energie care se tranzacţionează pe PZU (piaţa pe termen scurt). Este normal ca piaţa să fie foarte volatilă, fiind o piaţă pentru ziua următoare, şi este normal ca preţul să fluctueze. Cu alte cuvinte, nu volatilitatea preţului trebuie să ne îngrijoreze, ci faptul că atât de mult din consumul nostru - respectiv 40% - depinde de o piaţă spot.

Dacă ne uităm pe PCCB, acolo preţul nu a crescut. Este o ruptură între piaţa pe termen scurt şi piaţa pe termen mai lung. În acest sens, noi am făcut propuneri către ANRE şi Guvern, pe care le-am discutat deja şi urmează să le mai discutăm, inclusiv cu Transelectrica.

Reporter: Şi care ar fi soluţia, în opinia dumneavoastră?

Bogdan Chiriţoiu: Cred că, în primul rând, putem să îmbunătăţim cadrul de reglementare.

Recomandările noastre au fost să facem în aşa fel încât lumea să fie interesată să contracteze pe PCCB. Cum am putea concretiza acest lucru? Să facem PZU puţin mai atractivă şi PCCB mai atractivă. Unul dintre motivele pentru care nu se fac contracte pe termen mai lung este că legea prevede că trebuie să existe un preţ ferm, iar acest lucru este interpretat că trebuie să fie un preţ fix. În acest context, am propus să nuanţăm termenul din lege, astfel încât să permită şi formule de preţ. Trebuie să facem să reiasă din lege că putem aplica formule de preţ în cadrul contractelor pe termen mai lung.

O mai veche propunere a noastră, pe care am reiterat-o acum, este să completăm tranzacţionarea fizică cu instrumente financiare, astfel încât dacă preţul creşte, riscul este asigurat. Cu alte cuvinte, să preia altcineva riscul creşterii preţului, cea ce ar da operatorilor în piaţă o mai mare stabilitate. Pentru acest lucru avem nevoie de colaborarea Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), deorece instrumentele financiare trebuie avizate de ASF. Astfel, am propus să ne vedem în trei - Consiliul Concurenţei, ANRE şi ASF -, ca să discutăm pe marginea acestei propuneri.

În acelaşi timp, am mai recomandat ca, în contractele cu termene mai lungi, garanţiile să nu fie proporţionale cu durata contractului, pentru că ar putea fi împovărătoare pentru companii şi ar putea descuraja contractările pe termen lung. Cu cât este mai lung contractul, cu atât trebuie să existe garanţii mai mari, dar nu proporţionale cu durata acestuia.

Totodată, cred că trebuie eliminate anumite stimulente pentru creşterea preţului pe PZU, cum este limita de preţ la serviciile de sistem legată de PZU.

Reporter: Consideraţi că sunt posibile noi retrageri de licenţe ale furnizorilor, aşa cum s-a întâmplat în iarnă?

Bogdan Chiriţoiu: Eu cred că ceea ce s-a întâmplat în această perioadă va fi o lecţie pentru furnizori, care, în mod ipocrit, se vaită. În fond, ei au speculat şi au pierdut. Au făcut un pariu care nu le-a ieşit bine şi acum au făcut plângeri. Nu se plâng clienţii, ci furnizorii, care s-au angajat să livreze energie prin contracte pe termen lung, dar nu s-au îngrijit şi să aibă contracte de aprovizionare pe termen lung, ci au mizat că PZU are preţuri mai mici decât PCCB - aşa cum era istoric -, doar că anul acesta lucrurile s-au inversat şi furnizorii pierd bani. Ei cer Guvernului să îi salveze de propriile lor greşeli. Pe viitor nu cred că îşi vor mai asuma aceste riscuri exagerate.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre modul în care sursele regenerabile şi cuantumul acestora în consumul de energie influenţează preţul electricităţii?

Bogdan Chiriţoiu: Ponderea mare de regenerabile ne face mai vulnerabili în faţa condiţiilor meteo.

Am observat de anul trecut o tendinţă de creştere a preţului. O parte din explicaţie, cel puţin în ceea ce priveşte România, este că, probabil, preţul nostru a fost prea mic anul trecut, ca urmare a impactului regenerabilelor. În cazul acestora, sumele importante de bani nu provin din vânzarea electricităţii, ci din comercializarea certificatelor verzi. Pentru producători era important să vândă electricitatea la orice preţ, ca să îşi poată vinde certificatele. Acest lucru a dus, probabil, la scăderi de preţ sub nivelul normal de piaţă. Preţurile ar fi putut să scadă atât de mult încât ar fi riscat să omoare CE Oltenia.

În acest an, a fost modificată legislaţia privind regenerabilele, prelungindu-se durata de valabilitate a certificatelor verzi. Ca urmare, nu mai există aceeaşi presiune ca acestea să fie vândute repede pentru că îşi pierd valabilitatea, iar companiile nu mai sunt presate să vândă electricitatea la un preţ foarte mic. Aşadar, credem că tendinţa de creştere a preţurilor, pe care o vedem de anul trecut, este cauzată şi de modificările cadrului de reglementare a regenerabilelor, dar nu exclusiv.

Reporter: Urmează ca ANRE să prezinte un pachet de măsuri pentru soluţionarea situaţiei...

Bogdan Chiriţoiu: Cred că ceea ce face bine ANRE este că va obliga furnizorii să suporte o parte din risc. Din câte înţeleg, Furnizorilor de Ultimă Instanţă (FUI) nu le vor mai fi recunoscute, în viitor, costurile efective, ci doar preţul de pe piaţă, conform noilor reglementări, care urmează să fie prezentate de ANRE.

Ideea este că, dacă am un sistem în care eu, furnizor, sunt dezinteresat de preţul la care cumpăr electricitate, pentru că eu vând energia la respectivul preţ plus marja mea de profit, nu îmi dau silinţa să cumpăr mai ieftin. Acum, ANRE spune că va fi recunoscut preţul ponderat de pe piaţă. Dacă o firmă a cumpărat la un preţ mare pentru că a fost dezinteresată, iar alţii au putut cumpăra la un preţ mai mic, atunci ANRE va recunoaşte preţul acela normal, la care alţii au putut să cumpere. Cu alte cuvinte, dacă nu îţi faci inteligent diligenţa de cumpărare, suporţi tu costuri suplimentare! Acest lucru îi va face pe furnizori să fie mai atenţi la preţurile de cumpărare a electriciăţii.

Reporter: Ce influenţă are liberalizarea pieţei, în acestă situaţie?

Bogdan Chiriţoiu: Liberalizarea pieţei a fost benefică pentru economia noastră. Dacă avem concurenţă pe piaţă, atunci este normal să avem preţuri mai mici.

Reporter: Oficialii din Guvern au transmis consumatorilor că pot negocia preţul cu furnizorul de electricitate. Este uşor de realizat acest lucru?

Bogdan Chiriţoiu: Consumatorii industriali negociază deja şi au reuşit să-şi scadă preţurile, dar consumatorii casnici încă nu fac acest lucru. Va trebui să îi ajute şi statul în acest demers, prin informare. Pentru început, există un comparator de preţuri pe site-ul ANRE, ca să îţi dai seama ce oferte există în piaţă.

În alte ţări sunt firme de intermediere care îi consiliază pe consumatori. Probabil că vor apărea şi la noi.

Reporter: Sunt specialişti în domeniu care vorbesc de manipularea preţului energiei şi de scurgeri de informaţii. Cum caracterizaţi aceste afirmaţii?

Bogdan Chiriţoiu: După cum am mai spus, dacă vom avea indicii că firmele au încălcat legea, atunci vom interveni. Dar cred că, momentan, cea mai mare contribuţie la acest dezechilibru o au viciile cadrului legal şi greşelile furnizorilor, respectiv riscurile exagerate pe care aceştia şi le-au asumat.

Reporter: Veţi continua analiza pe care o derulaţi în piaţa energiei?

Bogdan Chiriţoiu: Sigur că da, noi vom continua să monitorizăm piaţa. În privinţa propunerilor noastre, discutăm cu ANRE, cu ministerul... Dacă vom avea suspiciuni că una sau mai multe companii s-au comportat ilegal în această perioadă, atunci vom putea declanşa o investigaţie fie privind o înţelegere ilegală, fie privind un abuz de poziţie dominantă.

În orice caz, este bine că producţia este în creştere, că avem exporturi şi că CE Oltenia reuşeşte să fie pe profit.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acest om pare ca nu stie e vorbeste si ce principii apara. Cum potu sa spyi ca pretul a fost prea mic in unele momente?

    Chiritoiu, n ai inteles nimic. Manipularea pretylui o face hidroelextrica, care stand pe un munte de cash e si la vanzare si la cumparare pe spot si face misto de toata piata. Acolo e raul principal. Restul sunt niste speculatori ieftini. Din pacate factura o platesc cei care nu pot interveni in acest joc. La fel, certificatele verzi le platim noi. Adica noi platim ptr ca unii sa investeasca cu ajutorul consymatorylui. O aberatie romaneasca ca sa si vanda nemtii eolienele. Sa va fie rusine! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb