BOGDAN CHIRIŢOIU, PREŞEDINTELE CONSILIULUI CONCURENŢEI: "Creşterile zilnice ale preţurilor din electricitate se duc, din păcate, prea repede către consumatorii finali"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 august 2022

"Creşterile zilnice ale preţurilor din electricitate se duc, din păcate, prea repede către consumatorii finali"

Creşterile zilnice ale preţurilor din electricitate se duc prea repede către consumatorii finali, iar acest fapt este favorizat de lipsa contractelor pe termen lung din piaţa de energie, a afirmat, ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, pentru DC News.

"Schimbările de preţuri din electricitate se duc prea repede la consumatorii finali pentru că toate companiile cumpără de pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare). Nu poţi să supui populaţia unor astfel de şocuri. De aceea, este nevoie de contracte pe termen lung. Trebuie să existe o anumită predictibilitate pentru toată lumea, inclusiv pentru companii, care au nevoie de investiţii", a spus Bogdan Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat că instituţia pe care o conduce nu are cum să intervină pentru a tempera creşterile de preţuri din energie, deoarece este vorba despre preţuri stabilite într-o piaţă liberă, dar a spus că o soluţie ar putea consta în reglementare, domeniu ce aparţine ANRE, sau în îmbunătăţirea actualei scheme de compensare, ori într-o decizie a Comisiei Europene.

"Acum sunt preţurile mari peste tot. Nu este o problemă de concurenţă, pentru că nu este vorba despre oameni blocaţi, care nu se pot mişca de la un furnizor la altul. Preţurile sunt foarte mari în întreaga Europă, în primul din cauza războiului. Cât timp va ţine acest război şi cât timp vor funcţiona sancţiunile Uniunii Europene împotriva Federaţiei Ruse, preţurile la gaze vor fi foarte mari. La fel va fi şi la electricitate, pentru că electricitatea produsă din gaze naturale dă preţul actual. Ar fi bine să mergem pe formula din Spania sş Portugalia, unde este subvenţionat preţul gazului, iar acest lucru duce la scăderea preţului electricităţii. Dar această decizie trebuie luată la nivelul Uniunii Europene, deoarece energia electrică din Spania, deşi ieftină, nu prea pleacă de acolo, pentru că are interconectivitate foarte mică. Din păcate, dacă energia electrică este ieftină la noi, ea va pleca imediat în alte state, din cauza interconectivităţii ridicate a ţării noastre", a arătat Bogdan Chiriţoiu.

El s-a referit şi la măsura supraimpozitării întregului lanţ din energie - pregătită de Guvern -, comparativ cu supraimpozitarea doar a producătorilor care, la gaz, are loc de şapte ani, iar la electricitate doar de anul trecut.

"Cred că este foarte bine să se facă suprataxarea traderilor din energie. Preţurile sunt mari, aşa e piaţa, ok, dar acest lucru nu este meritul producătorilor, furnizorilor sau traderilor pentru a putea să îşi păstreze toate veniturile rezultate din creşterea actuală a preţurilor. Anul trecut s-a introdus taxarea suplimentară a producătorilor de electricitate, iar sumele rezultate au fost folosite pentru subvenţionarea consumatorilor vulnerabili. Nu am realizat atunci că deja companiile de electricitate vânduseră la preţul vechi toată producţia pentru anul 2022. De aceea, creşterile actuale de preţ nu s-au dus la producători, ci la traderi, unde au rămas până în momentul de faţă, când se discută despre suprataxarea acestora. Ştim că traderul are în principal riscuri, dar până acum am constatat lucruri care nu prea au funcţionat. Riscul mare pentru trader este că el promit că va da energia la un anumit preţ. Dacă preţul pieţei va creşte, el trebuie să continuie să livreze marfa la preţul asumat în contract, chiar dacă acesta este mai mic faţă de piaţă. Necazul este că firmele mici au denunţat contractele sau au încetat activitatea, după care au deschis o nouă societate în alte apartamente. Genul acesta de lucruri nu ar trebui să funcţioneze într-o piaţă normală, a cărei reglementare nu e la noi, ci la ANRE", a spus Bogdan Chiriţoiu.

Întrebat de ce companiile mari autorizează cu greu lucrările de branşare sau montare a centralelor termice efectuate de anumite companii, Bogdan Chiriţoiu a spus: "Poţi să ai şi birocraţie, şi corupţie la companiile private din energie. Noi asta am sancţionat: când te obligă să îţi faci lucrarea de montare a centralei termice sau un branşament cu firmă din portofoliul companiei respective sau doar cu anumite firme. Dacă vedem că pentru unele firme se dă aprobare mai repede decât pentru altele, investigăm. E-on a primit o amendă de câteva milioane euro pentru genul ăsta de comportament".

Noua legislaţie pe comerţul alimentar, pregătită de implementare

Preşedintele Consiliului Concurenţei a vorbit şi despre situaţia din zona comerţului alimentar, unde producătorii au acuzat de mai multe ori abuzul de poziţie dominantă a marilor lanţuri comerciale ce activează în ţara noastră.

"Companiile mici au avantajele lor, sunt mult mai mobile, iar companiile mari pot obţine preţuri mai bune. Noi nu suntem foarte interesaţi ce companie câştigă, ci ne interesează consumatorul final, care vrem să beneficieze de preţuri mai bune. Tendinţa naturală a pieţei nu este spre monopol, ci poate să fie spre oligopol. (...) Când ne uităm la tot ce înseamnă comerţ, ne uităm la zona lor de captare şi au fost situaţii când le-am transmis marile lanţuri comerciale că pot cumpăra magazine în anumite localităţi, dar cu anumite condiţionalităţi privind preţurile. (...) Avem legislaţie nouă pe comerţul alimentar, despre lucrurile pe care nu le pot face marile lanţuri în relaţia cu producătorii privind aplicarea unor taxe sau tarife de raft, plăţi întârziate, impunerea unei anumite publicităţi, etc. În acest an punem la punct aplicarea în România a legislaţiei respective. (...)Trebuie să păstrăm interesul consumatorului drept criteriu principal. Punem presiune pe marile lanţuri să trateze corect producătorii mici şi să existe la raft marfă românească, dar trebuie să înţelegem faptul că o mare companie are nevoie de un volum constant şi de o calitate constantă, deoarece consumatorii doresc aşa ceva. Atunci ambele părţi trebuie să facă eforturi: producătorii să se asocieze şi să livreze mărfurile respective şi marii retaileri să fie mai flexibili şi le recomandăm să aibă contracte şi cu producători mai mici. În acest domeniu, eu cred că lupta pentru reducerea poluării ne va ajuta să localizăm mai mult producţia, să consumăm cât mai multe bunuri locale", a menţionat Bogdan Chiriţoiu.

Domnia sa a mai spus că piaţa românească stă bine la consum, având 80% din nivelul de consum al Uniunii Europene, în condiţiile în care Spania are 85%, şi că alături de Bulgaria şi Polonia avem cele mai mici preţuri din UE la produsele alimentare. Bogdan Chiriţoiu nu s-a referit însă la calitatea produselor din România comparativ cu aceleaşi produse din statele UE, afirmând că este greu să fie realizată o astfel de măsurare/evaluare, dar a reiterat că la consum şi preţuri stăm bine.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Acum se vede cu ochiul liber ce inseamna independenta energetica a unei tari. Tr.da.torul de la Ministerul Energiei inca in functie in plina criza energetica vinde Termocentrala Mintia, 1200 de MW. Ba cati bani dati la firmele de energie acum prin jecmanirea populatiei. La cati bani se dau la aceste firme se retehnologizau imediat grupurile de la Mintia, ceea ce reprezenta un graunte din banii dati acum firmelor jecmanitoare. Din doua miscari baietii te-au saracit, toata populatia este la cheremul lor. O tara de asistati sociali, un popor de milogi. De ce stati ma acum cu mana intinsa sa primiti bani la energie si la gaz, platiti cat va cer companiile, numai indatorati tara asta peste masura, pros.tilor. PSD, PNL si UDMR prin aceasta suveica cu compensarea indatoreaza Romania de generatii de acum incolo vor tot plati si nu o sa poata sa scape de datorie. Intr-un an de zile ne-ar saraci astea imediat, de am sta toti in frig si in intuneric. Cate Hidrocentrale, Termocentrale, Nuclearelectrica ar construi Romania daca nu ar trebui sa va compenseze voua pretul? Popor de milogi. Acum numai macaniti ma ca ati ajuns milogi la voi in tara. Ce costuri au crescut la producatori de avem pretul asta? OMV cu termocentrala de la Brazi arde gazul Romaniei la pretul de productie, nu le-a crescut nimic, la fel Romgaz cu termocentrala de Iernut, Hidroelectrica foloseste apa poate o fi crescut putin sa foloseasca apa, dar nu la preturile energiei de acum, CE Oltenia arde carbune de la suprafata, dar ii limiteaza judecatorii, guvernantii si parlamentarii cu avizele de mediu ca asa le soptesc ONG-urile straine, Nuclearelectrica nu le-a crescut nimic combustibil de la noi, dar au inchis mina de la Crucea, Crucea ma.mi lor de guvernanti si parlamentari. Tot in judetul celui care patroneaza Ministerul Energie, a fost inchisa apa grea, tra.a.d.atorii. Consilul Concurentei cu vesnicul Chiritoiu face jocul h.otilor. Asta este cand numai esti independent energetic stai ca milogul la mila altora. SRI, DIICOT, DNA, procurorii, judecatorii, aceste sisteme ar trebui restructurate din temelii, totii care lucreaza acum si cei care au iesit la pensie ar trebui sa numai primeasca niciun ban, sa fie dati toti afara si angajati altii care servesc interesele acestui popor. Numai cu acordul lor Romania a fost vanduta pe nimic si este vanduta in continuare. Neamtul de rand plateste 15 bani pe kw, romanul 3 lei pe kw, cu compensare 70 de bani kw. Avem preturi mai mari ca in Germania si salarii de mizerie.

    Asta a fost pus doar sa constate, viata tata pe salarii babane. Jecmanirea poporului se face si cu acordul tau Chiritoiule. Strainii te tin in functie ca le faci jocul.

    de asta iei o caruta de bani sa ne spui , din pacate ?

    [...]

    De ani de zile nu vine cu nimic major prin care sa justifice bugetul acestei institutii, amenzile sunt contestate in justitie si, D-zeu cu mila, daca e dosarul bun si pica si un judecator corect se pastreaza, daca nu se anuleaza. 

    Cand pretul energiei creste cu o viteza cred ca nemaintalnita in istorie dumnealui vine si debiteaza frivolitati de genul de mai sus, in loc sa anunte investigatii la traderii de energie / furnizori / producatori, sau stam bine la pretul alimentelor dar de calitatea lor nu discutam ?  

    Se lauda ca intereseaza pretul cat mai scazut la consumator si asa de mult s-a zbatut sa investigheze cartelul asiguratorilor ce s-au batut cu oferte care mai de care mai "avantajoase" sa atraga clientii ramasi fara asigurari dupa falimentul City. Iti pica in brate o pleasca de cateva milioane de clienti si, ca sa ii castige, fiecare asigurator a venit cu o oferta cu 20-50% mai scumpa iar dumnealui iese in presa si spune ca totul este ok, avem piata libera ??? 

    Mea culpa... nu este doar frecator de menta, este si ipocrit. 

    1. Corect, subscriu.. PNL ul o mizerie de partid.. Hoti si banditi...

      Fura cot la cot cu PSD, aceiasi mizerie !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb