Bogdan Maioreanu, eToro: SUA - dobânzi ridicate pentru mai mult timp

Bănci-Asigurări / 21 septembrie 2023

Bogdan Maioreanu, eToro: SUA - dobânzi ridicate pentru mai mult timp

Rezerva Federală americană (Fed) nu a majorat aseară rata dobânzii cheie, menţinând-o în intervalul 5,25%-5,50%, dar este clar că intenţionează să o menţină la un nivel ridicat pentru mai mult timp. Mai mult, aceasta a semnalat că am putea asista la o nouă majorare a dobânzii în ultimele două sesiuni ale anului.

Acest lucru nu este o surpriză, având în vedere cât de puternică este în prezent economia americană. Noile previziuni ale Fed arată că instituţia este încrezătoare că poate reduce inflaţia fără a afecta prea mult economia. Instituţia americană vede acum un şomaj mai scăzut şi o cale mai rapidă către obiectivul ei de a reduce inflaţia la 2%, care ar fi scenariul ideal.

Pieţele au reacţionat la această nouă poziţie a Fed - dobânzi mai mari pentru mai mult timp - indicele S&P 500 scăzând cu aproape 1%, în timp ce Nasdaq a coborât cu peste 1,5%. Între timp, indicele dolarului american a crescut la peste 105, iar randamentul obligaţiunilor pe 10 ani ale trezoreriei americane a oscilat între 4,31% şi 4,41% pe parcursul zilei.

Rata de referinţă a dobânzii ar putea fi majorată încă o dată în acest an, până la un nivel maxim de 5,50%-5,75%, potrivit proiecţiilor trimestriale actualizate publicate de instituţia americană, iar dobânzile vor fi menţinute până în 2024 la nivele semnificativ mai ridicate decât se preconiza anterior. Inflaţia a scăzut la 3,7%, de la un vârf de 9,1% în iunie anul trecut dar şeful Fed, Jerome Powell a fost foarte clar că vrea să vadă că datele bune privind inflaţia, afişate în ultimele trei luni, continuă pe o traiectorie descendentă. Oficialii Fed văd acum ratele dobânzilor coborând până la 5,1% în 2024, un nivel mai ridicat decât prognoza din iunie, care prevedea că dobânzile vor ajunge anul viitor la 4,6%.

Dar drumul spre obiectiv nu este întotdeauna drept, previziunile nu sunt întotdeauna corecte, iar Fed se împiedică adesea în controlul inflaţiei pe ultima sută de metri a măsurilor restrictive. Deocamdată, Fed şi-a menţinut echilibrul, iar pieţele cred acum că îşi poate face treaba. Este greu să ne îndoim de acest lucru până când vom vedea mai multe fisuri în economie. Fed se mişcă acum mai încet şi cu mai multă atenţie, pe măsură ce riscurile înăspririi excesive a măsurilor pe care le ia se echilibrează mai bine cu riscul de a face prea puţin.

Un eventual blocaj al guvernului american care ar putea începe după 30 septembrie ar putea avea un impact asupra datelor economice, iar Fed va trebui să se ocupe de acest lucru dacă se va întâmpla, a declarat Powell. Cu toate acestea, investitorii ar putea să nu fie afectaţi de un astfel de blocaj. Din 1978 au existat şase blocaje guvernamentale care au durat cinci zile sau mai mult, iar indicele S&P 500 a crescut în cele mai recente patru astfel de blocaje.

Investitorii nu ar trebui să treacă cu vederea faptul că treaba Fed nu s-a terminat încă. Economia americană este încă sub o mare presiune, iar aceştia trebuie să fie pregătiţi pentru preţuri potenţial mai mici, în timp ce participă în continuare la mişcarea ascendentă a pieţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb