BOGDAN NEACŞU, VOLKSBANK - DESPRE CRIZA CREDITELOR ÎN CHF "Îngheţarea cursului îi ajută mai mult pe clienţi decât reducerea dobânzii"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 martie 2015

"Îngheţarea cursului îi ajută mai mult pe clienţi decât reducerea dobânzii"

Îngheţarea cursului CHF/RON îi ajută mai mult pe împrumutaţii în franci elveţieni (CHF) decât reducerea dobânzii, este de părere Bogdan Neacşu, vicepreşedintele Volksbank România, reamintind că instituţia pe care o reprezintă a luat decizia să îngheţe cursul pentru trei luni, la câteva zile după ce Banca Centrală a Elveţiei a ridicat pragul impus în 2011 (ceea ce a condus la explozia CHF).

Mai mult decât atât, Volksbank a returnat diferenţa celor care şi-au plătit rata la creditele în CHF înainte ca banca să îngheţe cursul la valoarea de la 31 decembrie 2014.

"Decizia luată de Volksbank în problema împrumuturilor în CHF a fost una naturală, pe care orice acţionar care vrea să rămână în piaţă ar trebui să o aibă", a menţionat domnul Neacşu.

Domnia sa consideră că sunt în dezavantaj clienţii băncilor care au redus dobânda pentru trei luni, "pentru că debitorii au o problemă cu valoarea cursului, acum, nu cu marja dobânzii".

Bogdan Neacşu a anunţat că instituţia pe care o conduce lucrează la noi soluţii care să vină în sprijinul consumatorilor, în continuarea actualei decizii.

De altfel, Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania, care a semnat, în decembrie 2014, un angajament ferm pentru achiziţionarea Volksbank România, a anunţat că instituţia financiară va propune clienţilor o conversie a creditelor din CHF în lei, la cursul actual, cu un discount semnificativ, de până la peste 25%.

Cele două instituţii de credit vor acţiona ca entităţi separate până la finalizarea procesului de preluare, estimat pentru perioada aprilie-mai.

Bogdan Neacşu a subliniat, vineri, într-un seminar desfăşurat la Sinaia, că, în timp ce BNR a asigurat stabilitatea sistemului, băncile au avut, în anii 2007-2008, "politici mai agresive sau mai puţin agresive".

"Acum avem bănci foarte puternic capitalizate şi acţionari capabili să susţină această capitalizare. (...) Este o perioadă în care sistemul bancar se va capitaliza, cu intervenţia unor acţionari puternici", a mai spus vicepreşedintele Volksbank.

Domnia sa a adăugat că echivalentul creditelor neperformante vândute anul trecut de Volksbank România se ridică la 490 de milioane de euro, mare parte din respectivele împrumuturi fiind în CHF. Înainte de vânzare, rata de neperformante a băncii era de 24-27%, acum cifrându-se la 7%, potrivit domnului Neacşu, care a confirmat informaţiile BNR conform cărora băncile înregistrează pierderi ca urmare a acordării de credite în franci elveţieni.

Decizia Băncii Centrale a Elveţiei, care a provocat creşterea neaşteptată a francului, a fost luată la 15 ianuarie 2015.

Bogdan Neacşu: "Băncile trebuie să iasă mai mult pe teren"

Volksbank România încearcă să îşi schimbe abordarea în ceea ce priveşte creditarea segmentului real, a spus Bogdan Neacşu, care susţine că relaţia dintre client şi bancă trebuie îmbunătăţită semnificativ.

"Băncile trebuie să iasă mai mult pe teren, să vadă ce investiţie creditează, ce tractor are omul de afaceri respectiv, ce bloc vrea să construiască, ce parc logistic, să dea o soluţie adaptabilă proiectului pe care acea companie vrea să-l facă", a menţionat domnul Neacşu.

Domnia sa susţine că dacă până acum veneau clienţii la bănci, de acum înainte trebuie ca băncile să meargă la clienţi, pentru că încrederea dintre clienţi şi bănci a avut mult de suferit în ultima perioadă.

Rerezentantul Volksbank subliniază: "Nici noi nu mai dăm bani foarte uşor, nici clienţii nu mai apelează uşor la credite. Mai întâi întreabă, analizează, citesc contractele, negociază clauzele etc. (...) Orice restructurare a activităţii trebuie să aibă ca punct central clientul. Cred că trebuie pornit de la ce nevoie are clientul astăzi şi după aceea trebuie desenată procedura care să ajute la sprijinirea creditării".

Băncile au condiţii foarte bune de creditare, spune domnul Neacşu, adăugând că asistăm la o continuă scădere a marjelor de dobândă, fiind o perioadă fără precedent după perioada de dificultăţi financiare de după 2009. Această reducere de dobândă nu este însoţită şi de proiecte finanţabile, apreciază sursa citată, evidenţiind că cele care fac investiţii sunt companiile multinaţionale, întrucât societăţile româneşti nu au încă proiecte de investiţii. Acest aspect dăunează, pe termen lung, pentru că străinii se pot retrage oricând de pe piaţa noastră, spune Bogdan Neacşu: "Multinaţionalele au avantajul că ne facilitează accesul la pieţe străine, dar reprezintă şi un risc, pentru că pot pleca oricând de pe piaţa noastră, ceea ce nu se întâmplă cu firmele româneşti".

Potrivit domniei sale, se dezvoltă industria auto, IT-ul, agricultura, iar acestea sectoare pot fi deservite de companii româneşti.

Vicepreşedintele Volksbank conchide că este aşteptat din urmă sectorul construcţiilor, ceea ce nu înseamnă doar blocuri, ci, în primul rând, infrastructură, unde trebuie să intervină politicul, care ar trebui să garanteze şi predictibilitatea fiscală.

"Am finanţat destul de multe investiţii, anul trecut, în capacităţile de construcţii, pe automotive, telecom, parcuri logistice şi infrastructură. Cred că acesta va fi trendul şi în 2015", a subliniat domnul Neacşu.

Volksbank a dat credite de circa 100 milioane de euro, anul trecut, pe corporate (300.000-400.000 de euro pe tranzacţie).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb