Borissov pledează pentru aprofundarea integrării Bulgariei în UE

Alexandra Cismaru
Internaţional / 21 martie 2017

Boyko Borissov

Boyko Borissov

Liderul de centru-dreapta bulgar Boyko Borissov, care speră să câştige alegerile de duminică, a declarat marţi că Bulgaria ar trebui să depună eforturi pentru a aprofunda integrarea în Uniunea Europeană cât mai repede posibil, relatează Reuters.

Partidul GERB, al lui Borissov, în vârstă de 57 de ani, care a condus două guverne de centru-dreapta din 2009, se luptă cu socialiştii, care promovează o apropiere de Moscova.

"Apartenenţa Bulgariei la UE, chiar dacă nu este la modă să se discute despre acest lucru acum în Bulgaria, este cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat", a spus Borisov într-un interviu pentru Reuters, citat de News.ro.

Ţara se află sub monitorizare UE pentru corupţie şi crimă organizată.

"Ne îndreptăm în direcţia corectă. Acum trebuie să facem cel mai mare efort pentru combaterea corupţiei, pentru combaterea traficului (...). Acestea sunt lucruri pe care le putem face", a subliniat Borissov.

Relaţiile cu Rusia reprezintă un subiect politic sensibil într-o ţară care a fost aliată cu Moscova în timpul Războiului Rece. Bulgarii vorbesc o limbă înrudită şi folosesc alfabetul chirilic, la fel ca ruşii.

Socialiştii, moştenitori ai fostului Partid Comunist, promit să blocheze orice extindere a sancţiunilor UE impuse Rusiei pentru anexarea Crimeei, în 2014.

"Noi continuăm să fim împotriva (anexării - n.r.) Crimeei, pentru că, atunci când graniţele sunt schimbate cu forţa, Bulgaria este vulnerabilă", a explicat fostul premier.

GERB, pro-UE şi pro-piaţă liberă, are un mic avans în sondajele de opinie în faţa socialiştilor, care pledează pentru un rol mai mare al statului în economie.

Însă, în care 20% dintre alegătorii bulgari nu sunt decişi încă, rezultatul este imprevizibil, iar ţara balcanică va avea, probabil, un nou Guvern de coaliţie.

Bulgaria a devenit o rută de tranzit către UE pentru migranţii din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud, ceea ce a generat controverse aprinse în ţară.

Deşi afluxul de migranţi a scăzut semnificativ în ultimul an, tensiunile dintre UE şi Turcia, ce ar putea duce la anularea acordului în vigoare pentru reducerea numărului de refugiaţi, îngrijorează ţara.

La rândul său, UE se află într-o perioadă dificilă, în condiţiile în care formaţiunile eurosceptice devin tot mai influente. Partidul politicianului olandez antiimigranţi şi anti-UE Geert Wilders a obţinut al doilea loc la alegerile din ţara sa luna aceasta.

Guvernul lui Borissov a demisionat în noiembrie, după ce candidatul său a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa prorusului Rumen Radev. De atunci, Bulgaria are Guvern interimar.

Bulgaria, o ţară cu ieşire la Marea Neagră ce are 7,2 milioane de locuitori, a aderat la UE în 2007, dar depinde încă aproape în totalitate de livrările de energie ruse. În plus, turiştii ruşi reprezintă o sursă importantă de venit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb