"BRD Groupe Société Générale" şi-a dublat profitul

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 august 2015

"BRD Groupe Société Générale" şi-a dublat profitul

Portofoliul de credite acordate de bancă va continua să crească în semestrul al doilea, potrivit oficialilor BRD

"BRD Groupe Societe Generale" a înregistrat, în primul semestru din anul curent, un profit net de 270 de milioane de lei, de peste două ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când însuma 128 de milioane de lei, în principal datorită unui profil de risc îmbunătăţit, după cum a anunţat, ieri, conducerea băncii.

Venitul net bancar a scăzut cu 5% faţă de primul semestru al anului trecut, la aproape 1,23 miliarde lei, pe fondul dobânzilor scăzute, însă au urcat cu 2,4% comparativ cu trimestrul anterior, datorită creşterii marjei nete de dobândă şi a veniturilor din comisioane.

"Anularea sau reducerea unor comisioane pe segmentul retail, precum şi veniturile mai mici din angajamentele extrabilanţiere ale băncii s-au tradus printr-un declin de 3,4% al veniturilor din comisioane.

Cu toate acestea, Grupul BRD a înregistrat venituri mai mari din servicii de bancă la distanţă (internet şi telefon mobil), servicii de custodie şi depozitare, administrarea activelor, credite sindicalizate şi operaţiuni cu numerar", conform anunţului făcut de bancă.

Soldul creditelor nete ale grupului BRD s-a redus cu 2,5%, în ritm anual, ajungând la 27 de miliarde de lei, pe fondul scăderii portofoliului de credite pentru IMM, însă a înregistrat un avans de 1,1% comparativ cu sfârşitul anului trecut. Portofoliul de credite acordate persoanelor fizice şi clienţilor corporativi este în creştere, iar această tendinţă va continua în cea de-a doua jumătate a anului, potrivit afirmaţiilor făcute de oficialii băncii.

Împrumuturile pentru persoanele fizice s-au majorat cu 2,6% faţă de primul semestru din 2014 şi cu 2,4% comparativ cu finele anului, la 17 miliarde lei, pe fondul creşterii stocului creditelor pentru locuinţe. Creditele noi pentru locuinţe au sporit cu 78%, în ritm anual, la 0,8 miliarde lei, susţinute de finanţările prin programul Prima Casă şi de creditele imobiliare standard. Volumul creditelor noi acordate persoanelor fizice a fost de 2,4 miliarde lei în primele şase luni, în creştere cu 18%.

Soldul creditelor nete acordate categoriei de mari clienţi corporativi a urcat cu 6,6% faţă de sfârşitul anului trecut şi cu 2,8% comparativ cu iunie 2014.

Depozitele BRD au crescut cu 9,5% faţă de primele şase luni ale anului trecut (4,9% de la finalul anului), la 37,7 miliarde lei, ca urmare a atragerii de economii de la clienţi.

"Depozitele populaţiei au înregistrat un avans peste cel al pieţei, beneficiind în special de creşterea susţinută a conturilor curente (+23,6% în ritm anual). Baza importantă de depozite, reprezentând 89,4% din totalul datoriilor, alături de un indicator credite nete/depozite solid (de 71,6% la 30 iunie 2015, -8,7 puncte procentuale faţă de 30 iunie 2014) asigură o autonomie financiară crescută", conform BRD.

Activele băncii au urcat cu 4,24% în perioada de raportare, ajungând la 47 miliarde lei, nivel la care se situau în 2013. La finele anului trecut, activele totale ale instituţiei însumau 45,18 miliarde lei, fiind mai mici decât în anul precedent.

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", ne-a declarat: "BRD a raportat un profit pe trimestrul al doilea din 2015 similar celui din primul trimestru, ajungând astfel să aibă un rezultat de două ori mai mare decât cel din prima jumătate a anului 2014. La fel ca în primul trimestru, factorul principal pentru evoluţia pozitivă a rezultatelor băncii este scăderea costurilor cu provizioanele, în contextul unui venit net bancar în scădere. Rezultatele pentru primul semestru din acest an sunt cele mai bune din ultimii trei ani, iar dacă banca îşi va păstra această dinamică şi în cel de-al doilea semestru, ar putea ca la finalul lui 2015 să aibă cel mai bun rezultat de după 2009. Per total, rezultatele sunt bune, iar acest prim semestru cred ca ar putea să devină un catalizator al interesului investitorilor pentru titlurile BRD".

Cheltuielile operaţionale ale "BRD Groupe Société Générale" s-au diminuat cu 1,3% în primul semestru din 2015, faţă de perioada similară a anului trecut, la 633 milioane lei.

BRD şi-a redus rata creditelor neperformante (NPL) la 18,8% la 30 iunie 2015, de la 23,4% la 30 iunie 2014, în special datorită operaţiunilor de ştergere şi de vânzare de creanţe. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane IFRS a crescut de la 71,2% la 72,9%.

Indicatorul de solvabilitate al BRD, de 16,3% la nivel individual (conform Basel III) la 30 iunie 2015, a scăzut de la 16,6% în primul semestru al anului trecut.

BRD: "Nu plănuim să vindem obligaţiuni anul acesta, avem o lichiditate bună".

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb