• Marcel Murgoci: Rezultatele nu încorporează consecinţele limitării creditelor de către BNR sau ale crizei financiare
"BRD-Groupe Société Générale", a doua bancă din ţara noastră după valoarea activelor, şi-a majorat cu 52,2% profitul obţinut în primele nouă luni ale anului, la 1.038 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare preliminare comunicate ieri.
O contribuţie semnificativă la profitul afişat a avut-o vânzarea participaţiei deţinute la compania de asigurări "Asiban" către asiguratorul francez "Groupama", în urma căreia BRD a obţinut un profit excepţional (după plata impozitului) de 225 de milioane de lei.
Exceptând această sumă, profitul net operaţional al băncii a crescut la 813 milioane lei, fiind cu 19% mai mare faţă de profitul obţinut la 30 septembrie, anul trecut.
Patrick Gelin, preşedintele-director general al "BRD-Groupe Societe Generale", a precizat că această creştere a survenit pe fondul punerii în practică a unei politici comerciale adecvate la nivelul pieţei de retail şi corporate.
Domnia sa a menţionat: "Creşterea înregistrată este una atent calibrată, bazată pe aplicarea unor principii stricte de urmărire a riscului într-un context de piaţă relativ dificil. Soliditatea noastră a fost, de altfel, confirmată de agenţia de rating Fitch, care a reafirmat, la sfârşitul săptămânii trecute ratingul A- pentru BRD".
Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest", ne-a declarat că rezultatele afişate erau predictibile, în condiţiile în care actuala criză financiară nu avut răgazul necesar pentru a afecta considerabil profitul băncii. Domnia sa ne-a spus: "Probabil că efectele limitării creditării de către Banca Naţională a României sau consecinţele crizei financiare se vor vedea la primăvară".
Adriana Marin, director de analiză la "Unicredit Caib Securities România", ne-a spus că, pentru trimestrul al treilea, rezultatele sunt peste aşteptări la trimestru. Doamna Marin ne-a precizat: "Am remarcat raportul cost/venituri foarte bun, precum şi o sensibilă îmbunătăţire faţă de trimestrul al doilea, când a fost de 50%".
Un motiv de îngrijorare, dacă se menţine la aceste niveluri, este raportul între credite şi depozite care, pentru prima oară, a depăşit 100. Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) este încă destul de mare, dar ne aşteptăm la un trend descrescător ca urmare a încetinirii ritmului de creditare începând cu trimestrul al patrulea şi, mai cu seamă, în 2009".
Venitul net bancar obţinut la finele trimestrului trei din acest an a sporit la 2.147 milioane de lei, fiind cu 25% mai mare faţă de venitul raportat în aceeaşi periodă din 2007. La sfârşitul lunii septembrie, rentabilitatea capitalului propriu al băncii era de 33%, în timp ce raportul cost/venituri era de 44%.
Până la 30 septembrie, banca a acordat cu 32% mai multe credite în comparaţie cu perioada simlară a anului trecut. De asemenea, depozitele clienţilor au crescut, în primele nouă luni ale anului, cu 25% faţă de sfârşitul trimestrului al treilea din 2007.
Marius Mureşan, directorul departamentului de analiză al "STK Financial", a punctat că rezultatele BRD sunt conforme cu estimările privind profitul de la finalul anului care s-ar situa între 1.076 şi 1.188 milioane de lei, fără vânzarea "Asiban". Domnia sa consideră că potenţialul de creştere al afacerii firmei pe termen lung rămâne valabil, în ciuda unei aversiuni a investitorilor faţă de acţiunile financiare.
Acţiunile BRD s-au apreciat, ieri, cu 14,71%, la 9,65 lei/acţiune, fiind foarte aproape de limita maximă de variaţie admisă.
Marius Mureşan, de la "Estinvest" a subliniat că această apreciere nu are legătură cu rezultatele financiare la nouă luni, deşi ele dau, într-o anumită măsură, încredere investitorilor. Domnia sa ne-a explicat: " Creşterea de astăzi (n.r. ieri) nu are legătură cu rezultatele financiare pentru că suntem obişnuiţi că, pentru moment, fundamentalul nu contează. Aprecierea de ieri trebuie corelată cu creşterile de pe bursele americane şi europene".
Banca franceză "Societe Generale" deţine 58,32% din acţiunile BRD, în timp ce societăţile de investiţii financiare controlează între 4,60% şi 5,42% din instituţia financiară.