BRD mizează pe un profit "stabil sau în uşoară creştere"

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 martie 2011

Conducerea BRD-Groupe Société Générale estimează pentru acest an un profit net "stabil sau în uşoară creştere" faţă de rezultatul din 2010, pe fondul unei plafonări sau "uşoare scăderi" a costului riscului, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2011 publicat de bancă, anunţă Mediafax.

Banca a înregistrat anul trecut un profit net de 500,5 milioane lei (118,9 milioane euro), cu 36% mai redus faţă de câştigul din 2009, în condiţiile în care provizioanele au crescut cu 41%, dar se plasează pe prima poziţie din sistemul bancar în funcţie de rezultatul net calculat în standarde româneşti de contabilitate (profitul din care se distribuie dividendele aferente exerciţiului financiar).

BRD îşi propune pentru acest an majorarea venitului net bancar cu aproximativ 5% şi limitarea creşterii cheltuielilor operaţionale la nivelul inflaţiei prognozate, de respectiv 5%.

Venitul net bancar al BRD a urcat anul trecut cu 2%, la 3,687 miliarde lei (875,7 milioane euro), iar cheltuielile operaţionale au scăzut cu 6%, la 1,442 miliarde lei (342,5 milioane euro).

Costul net al riscului este estimat la un nivel stabil sau în uşoară scădere, după ce anul trecut a crescut cu 41%, la 1,598 miliarde lei, potrivit materialelor care vor fi discutate în AGA convocată pentru data de 14 aprilie.

Instituţia mizează pe un rezultat brut din exploatare "stabil sau în uşoară creştere" pentru 2011, faţă de 2,24 miliarde lei anul trecut.

În ceea ce priveşte creditele, BRD îşi propune menţinerea portofoliului pe segmentul persoanelor fizice şi creşterea cu 5-10% pe cel de pe segmentul firmelor. Pe partea de depozite, instituţia previzionează un avans cu 5-10%, de la 29,82 miliarde de lei.

Soldul creditelor a coborât cu 1,8% anul trecut, la 37,13 miliarde de lei, în timp ce depozitele instituţiei au avansat cu 2%, la 29,82 miliarde de lei.

Investiţiile sunt prevăzute în creştere, în principal cele informatice şi imobiliare.

BRD îşi propune o abordare conservatoare a pieţei micro-întreprinderilor şi creşterea prudentă pe piaţa intreprinderilor mici şi mijlocii.

De asemenea, banca vrea să-şi menţină prezenţa pe piaţa corporate şi a sectorului public, prin finanţări şi absorbţii de fonduri europene.

BRD va urmări să-şi intensifice operaţiunile de piaţă în cooperare cu Société Générale. Reprezentanţii BRD au anunţat la începutul lunii martie că banca va merge în consorţiu cu Société Générale şi Citibank pentru intermedierea ofertei secundare de vânzare a 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP), pe care statul o va derula în acest an.

Pentru 2011, banca îşi propune optimizarea şi raţionalizarea nivelului reţelei de unităţi şi a grupului, precum şi deschiderea a şapte agenţii dedicate clienţilor cu venituri ridicate, din care cinci să fie operaţionale până la finalul anului.

Tot la AGA din aprilie, acţionarii vor discuta distribuirea unui dividend brut pentru 2010 de 0,17957 lei pe acţiune, cu 36% mai redus decât cel alocat în anul precedent, în valoare totală de 125,1 milioane lei.

BRD are un capital social de 696,9 milioane lei, împărţit în 696,9 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu.

Potrivit celor mai recente raportări, un pachet de acţiuni reprezentând 59,36% din titluri este deţinut de Société Générale Paris. Printre cei mai mari acţionari ai BRD se numără cele cinci SIF-uri, care deţin cumulat puţin peste 22% din titluri.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb