BRD vrea în acest an o creştere de 4,5% pe creditare, 7,2% pe depozite şi un profit mai mare

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 martie 2015

BRD vrea să crească în acest an cu 4,5% pe creditare, ajungând la un sold net de 27,6 miliarde lei, şi cu 7,2% pe atragerea de resurse, la 38,6 miliarde lei, iar în urma intensificării activităţii comerciale se aşteaptă la sporirea venitului net bancar cu 3% şi un profit peste cel de anul trecut.

Pe segmentul de retail, banca vizează o creştere a creditării cu 0,8%, la 17,2 miliarde lei, iar pentru companii mizează pe un avans al împrumuturilor de 11,3%, la 10,4 miliarde lei, potrivit bugetului pe 2015 care urmează să fie aprobat în AGA pe 9 aprilie.

În acest sens, BRD va continua să promoveze creditele imobiliare şi să susţină producţia de credite de consum pentru persoanele fizice, iar pe segmentul companiilor va dezvolta o strategie care să vizeze cu prioritate sectorul energetic, agricultura şi agro-industria, infrastructura, marii comercianţi şi marii exportatori.

Banca are în vedere să regândească organizarea comercială şi portofoliile de clienţi, ca urmare a revizuirii principiilor de segmentare a clientelei, se arată în prezentarea pregătită pentru acţionari, citată de Mediafax. Totodată, intenţionează să accelereze reorientarea tranzacţiilor bancare curente de la ghişeu spre canalele alternative.

Pe partea atragerii de resurse, BRD îşi propune să crească soldul depozitelor cu 7,2% în acest an, de la 36 miliarde lei la 38,6 miliarde lei. De la populaţie vrea să atragă în plus cu 6,7%, sporind portofoliul total la 22,1 miliarde lei, iar de la companii cu 7,8%, ajungând la un sold pe acest segment de 16,5 miliarde lei.

Astfel, raportul credite-depozite ar urma să se reducă de la 73% la 72%.

Per total, banca vrea să recâştige numărul de clienţi pierduţi anul trecut, când portofoliul s-a redus cu 2%, la 2,34 milioane, astfel încât la finalul anului să aibă 2,278 milioane clienţi, nivel similar cu cel de la sfârşitul anului 2013.

Venitul net bancar ar urma să avanseze cu 3% ca urmare a creşterii activităţii comerciale, de la aproape 2,5 milioane lei în 2014, când s-a redus cu 8,4%.

BRD se aşteaptă totodată la o creştere a marjei nete din dobândă cu circa 4%, în special datorită efectelor pozitive de strucutră, respectiv stabilizarea soldului net al creditelor şi scăderea ponderii rezervei minime obligatorii faţă de 2014.

Banca estimează că se va reduce costul mediu de finanţare, dar fără a compensa în totalitate scăderea dobânzilor la creditele companiilor şi la cele de consum.

Cheltuielile operaţionale, care anul trecut s-au redus cu 2,9%, la 1,25 milioane lei, sunt aşteptate să urce moderat anul acesta, dar sub nivelul inflaţiei, prognozat la 3%. Din totalul acestora, cheltuielile cu personalul sunt estimate să avanseze cu 1,4%.

BRD mizeză pe o scădere semnificativă a costurilor cu provizioanele, după ce acestea s-au diminuat şi în 2014 cu 43%, la 1,2 milioane lei, având în vedere că băncile au luat măsuri semnificative de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane în cursul anului trecut, dar şi în 2013. De asemenea, banca anticipează pentru acest an o rată mai scăzută a împrumuturilor neperformante.

În aceste condiţii, pe fondul uneor cheltuieli mai mici cu provizioanele, banca se aşteaptă la o îmbunătăţire semnificativă a profitabilităţii faţă de anul trecut, când a raportat un rezultat de 43,24 milioane de lei. Acţionarii vor discuta şi vota în AGA de pe 9 aprilie repartizarea profitului.

Totodată, mandatele de administratori ale lui Dumitru Popescu şi Sorin Marian Coclitu ajung la termen la 18 aprilie, astfel că printre punctele de pe ordinea AGA se regăseşte şi reducerea numărului administratorilor de la 11 la 9.

Pentru Petre Bunescu, Bernardo Sanchez Incera, Didier Charles Maurice Alix şi Ioan Cuzman, ale căror mandate ajung de asemenea la final, se propune prelungirea acestora pentru o perioadă de patru ani. În plus, se propune numirea polonezului Slawomir Mieczyslaw Lachowski, cu o experienţă de 20 de ani în sectorul bancar, pentru poziţia de administrator independent, acesta având nevoie de aprobarea BNR.

În AGA se va supune aprobării şi remuneraţia lunară individuală pentru administratorii neexecutivi pentru acest an, în valoare de 1.500 euro brut, precum şi limitele generale privind remuneraţiile suplimentare ale administratorilor şi a directorilor, în cuantum maxim de 10,9 milioane lei brut.

BRD este a doua bancă din România în funcţie de active, administrând la finele anului trecut 45,18 miliarde lei, în scădere de la 47 miliarde lei la sfârşitul anului 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb