BRD vrea să revină pe profit anul acesta

ALEXANDRU SARBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 martie 2014

BRD vrea să revină pe profit anul acesta

BRD-Groupe Societe Generale (simbol BRD) are ca obiectiv pentru acest an revenirea pe profit, pe fondul reducerii provizioanelor, potrivit Bugetului de Venituri şi Cheltuieli (BVC) pe 2014.

Banca consideră că provizioanele vor înregistra o "normalizare aşteptată, după eforturile susţinute de îmbunătăţire semnificativă a gradului de acoperire cu provizioane", arată documentul.

Banca estimează diminuarea venitului net bancar în 2014, din cauza unei activităţi de creditare încă reduse şi a efectelor de bază nefavorabile, precum şi creşterea limitată a marjei de dobândă (uşoară creştere a volumelor, stabilitate a marjei de intermediere globale), venituri din comisioane în creştere prin intensificarea gradului de echipare.

BRD anunţă acţionarii că intenţionează să continue măsurile pentru optimizarea costurilor operaţionale, creşterea acestora rămânând, în consecinţă, moderată, sub nivelul inflaţiei.

Strategia pentru acest an vizează "menţinerea unei reţele bine dimensionate, concomitent cu continuarea efectuării de ajustări pragmatice, accelerarea tranziţiei spre un model bancar relaţional complet, creşterea numărului de consilieri de clientelă, prin redimensionarea personalului", precum şi continuarea extinderii numărului de agenţii cu program prelungit.

A doua bancă din sistem, din punct de vedere al mărimii, şi-a propus reorientarea tranzacţiilor bancare curente spre banca la distanţă şi automate, ajustări ale activităţii de back office şi a organizării şi structurii funcţiilor suport, precum şi continuarea standardizării, automatizării şi simplificării proceselor.

BRD mizează pe o creştere de 4% a creditelor nete, acestea urmând să ajungă în acest an la 28,9 miliarde lei, după ce anul trecut nivelul împrumuturilor a scăzut cu 11,8%, la 27,8 miliarde lei, de la 31,5 miliarde lei în 2012, conform BVC pentru 2014.

Evoluţia ar urma să fie determinată de o majorare cu 11,8% a creditelor nete acordate persoanelor juridice, la 12,9 miliarde lei, în timp ce împrumuturile pentru persoanele fizice sunt anticipate să scadă cu 1,5%, la 16 miliarde lei.

Creditele nete acordat anul trecut persoanelor juridice au coborât cu 24%, la 11,6 miliarde lei, de la 15,2 miliarde lei în 2012, iar împrumuturile pentru persoanele fizice au scăzut cu 0,4%, de la 16,3 miliarde lei în 2012 la 16,2 miliarde lei.

Strategia comercială pentru acest an pe segmentul persoanelor fizice prevede definirea şi dezvoltarea unui plan de acţiune care să impiedice reducerea numărului de clienţi, consolidarea poziţiei pe piaţa economiilor, continuarea promovării creditelor imobiliare şi susţinerea producţiei de credite de consum prin campanii specifice, promovarea activă a ofertei de bancă la distanţă în scopul creşterii gradului de utilizare a canalelor alternative, precum şi continuarea focusului pe acţiuni vizând îmbunătăţirea calităţii serviciilor, arată BRD.

Pe segmentul de companii, banca are ca ţintă reluarea creşterii finanţărilor de credite, dezvoltarea unei strategii sectoriale în concordanţă cu oportunităţile pieţei, vizând cu prioritate sectoarele energie, agricultură/agro-industriale, infrastructură, mari comercianţi şi mari exportatori.

BRD şi-a propus să fie "partenerul bancar de referinţă în cadrul programelor de dezvoltare naţionale şi europene" şi să îşi consolideze poziţia pe cash management, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an.

Strategia pentru 2014 prevede şi continuarea politicii de diversificare a surselor de finanţare prin focus pe colectarea de depozite de la clientela retail, continuarea atragerii şi plasării de finanţări de la instituţii financiare internaţionale, ameliorarea gradului de autonomie financiară a băncii, creşterea ponderii în total resurse a depozitelor şi reducerea finanţării din partea grupului Societe Generale.

Depozitele atrase se estimează că vor scădea cu 3,6%, la 34,8 miliarde lei, după ce anul trecut au urcat cu 13,5%, la 36,1 miliarde lei, potrivit BVC pe 2014. În anul 2012, acestea au fost în valoare de 31,8 miliarde lei.

Sumele atrase de la persoanele fizice ar urma să se majoreze cu 7,5%, un ritm de două ori mai rapid decât anul trecut, până la 18,1 miliarde lei. Depozitele constituite de persoanele fizice au avansat anul trecut cu 3,4%, la 16,8 miliarde lei de la 16,2 miliarde lei în 2012.

În schimb, depozitele atrase de la companii ar urma să se diminueze cu 13,3%, la 16,8 miliarde lei, după ce anul trecut au crescut cu 24,1%, la 19,4 miliarde lei, de la 15,6 miliarde lei în anul 2012.

Raportul credite nete/depozite este prevăzut să urce în acest an cu 6,1 puncte procentuale, la 83%, după ce anul trecut a scăzut cu 22,1 puncte, la 77%. În 2012, raportul a fost de 99%.

BRD doreşte ca numărul clienţilor din 2014 să crească la 2,333 milioane persoane, după ce anul trecut acesta a scăzut la 2,279 milioane, de la 2,321 milioane în anul 2012.

Banca a luat în considerare pentru acest an un scenariu economic cu creştere de 2,5% a PIB, inflaţie în creştere (3,4% în 2014 faţă de 1,6% în 2013), în special datorită unui efect statistic de bază. Rata medie a dobânzii ROBOR pentru 3 luni a fost estimată la 3,5% pe an, iar cursul de schimb stabil.

Mediul bancar ar urma să vadă o creştere de 5% a volumelor depozitelor, după una de 7% în 2013, apetitul pentru economii al populaţiei rămânând ridicat (depozite persoane fizice în creştere cu 6%), creştere limitată a volumului de credite (estimată în jur de 1%), continuarea scăderii creditelor de consum şi a creşterii creditelor pentru locuinţe, menţinerea unei cereri de creditare redusă din partea companiilor, precum şi o scădere importantă a finanţării în valută pentru companii, ca urmare a modificărilor reglementare întrate în vigoare anul trecut, mai arată Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an.

BRD Group a încheiat anul trecut cu o pierdere de 385 milioane lei, cu 19,56% mai mare decât cea înregistrată în 2012, pe fondul dublării provizioanelor constituite în ultimul trimestru, la 2 miliarde lei.

Philippe Lhotte, preşedintele director general al BRD, declara, luna trecută, că estimarea provizioanelor la început de 2013 e diferită de rezultatele finale din cauză că o serie de companii mari şi mai multe firme mici şi mijlocii au intrat "neaşteptat" în insolvenţă, cât şi din raţiuni de reevaluare a garanţiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb