BREXIT/LUCIAN CROITORU, BNR: "Un Brexit poate conduce la recesiune"

E.O.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iunie 2016

"Un Brexit poate conduce la recesiune"

Croitoru: "Cel mai grav efect după ieşirea Regatului Unit din UE - Marea Britanie nu va mai fi acolo ca să tempereze tendinţele spre reglementare excesivă"

Un Brexit va conduce la o încetinire a creşterii economice în Marea Britanie sau, cel mai probabil, la o recesiune, care va avea reverberaţii în UE, este de părere domnul Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR. Domnia sa opinează că, dacă nu va fi Brexit, atunci, dimpotrivă, pieţele, care au căzut în ultima perioadă pe fond emoţional, îşi vor reveni.

Lucian Croitoru ne-a spus că nu crede în ieşirea Marii Britanii din UE: "Deşi în ziare, în sondaje etc., mulţi britanici optează pentru Brexit, la urnă vor vota altfel".

Un efect larg anticipat al unui eventual Brexit este deprecierea lirei, consideră consilierul Guvernatorului, precizând că această cădere a monedei britanice ar putea determina, printre altele, majorarea cererii agregate şi creşterea inflaţiei în Regatul Unit. Totuşi, o deteriorare a încrederii ar putea acţiona în sens invers, presând pentru scăderea cererii agregate.

Marea Britanie, fiind a doua ţară după SUA cu cel mai mare deficit de cont curent, se bucură de o încredere a investitorilor foarte mare. Astfel, în condiţiile în care, după criză, mare parte din ţările zonei euro au trecut pe excedent de economisire, surplusul este compensat în primul rând de un excedent de investiţii în SUA şi în Marea Britanie, ne-a explicat economistul. Domnia sa consideră că, dacă Regatul Marii Britanii va ieşi din UE, atunci investitorii îşi vor pierde încrederea în această ţară.

Dacă încrederea nu se deteriorează, ceea ce este puţin probabil, atunci britanicii vor avea un efect moderat asupra accelerării inflaţiei şi o stimulare a creşterii economice, pe ruta exporturilor, susţine domnul Croitoru.

Domnia sa apreciază: "Totuşi, dacă încrederea investitorilor se deteriorează, atunci s-ar putea să apară stagflaţia. Acesta ar fi cel mai rău rezultat pe termen scurt al unui eventual Brexit, deoarece o creştere a dobânzilor pentru a reduce inflaţia ar diminua creşterea economică. Deteriorarea încrederii ar putea duce la creşterea primei de risc şi, astfel, a ratelor dobânzii, inclusiv pe piaţa imobiliară, care este încă în boom".

În acelaşi timp, potrivit domnului Lucian Croitoru, se pune întrebarea "ce fel de Guvern va reuşi Marea Britanie să formeze după Brexit?" Şi "în cât timp va apărea acest guvern?" Domnia sa este de părere că, Marea Britanie, fiind o ţară cu instituţii foarte solide, va găsi relativ rapid calea de restabilire.

Zona euro şi UE ar putea avea şi ele de pierdut, apreciază specialistul, menţionând: "Regatul Unit este cea mai dinamică economie dezvoltată a Uniunii Europene, astfel că un eventual Brexit ar fi urmat de scăderea ritmului mediu de creştere economică în uniunea monetară. Dar, lăsând la o parte perspectiva pe termen scurt, creşterea economică a zonei euro, şi chiar a întregii UE, va avea de suferit pe termen lung, politicile din UE putând să fie încărcate cu mai multă birocraţie dacă Regatul Unit nu va mai fi parte a Uniunii. Iar acest cost, greu de estimat, va atârna probabil mai greu decât toate celelalte posibile câştiguri. Marea Britanie nu va mai fi acolo ca să se opună reglementărilor excesive ale UE. Mai mult, tendinţa de a da politicienilor rolul central în administrarea economiilor, şi nu pieţelor, este mai mare în UE, comparativ cu Regatul Unit. Un eventual Brexit va reduce şansa ca pieţele financiare să primească rolul central în administrarea economiei în cadrul UE, astfel lăsând mai mult loc pentru reglementări sufocante", a scris Croitoru pe blogul său

Totodată, ar trebui avut în vedere că pot exista şi efectele de contagiune, este de părere Lucian Croitoru. Dacă cea mai dinamică economie dezvoltată a UE pleacă, atunci este posibil ca şi alte ţări ale UE să ia în considerare ideea propriului exit.

Regatul Unit nu este printre primele cinci destinaţii de export ale României şi nici printre primele cinci ţări de origine a importurilor, efectele directe ale unui Brexit asupra economiei noastre fiind aproape inexistente. Acest aspect, însă, nu ar trebui să ne liniştească, mai spune domnul Croitoru, opinând că, pentru noi, cele mai aspre efecte ar fi cele indirecte, care ar putea apărea dintr-o destrămare a UE dacă ar apărea contagiunea. "Un astfel de scenariu ar fi un dezastru", avertizează domnia sa.

Domnul Croitoru subliniază că, deşi vor fi bănci afectate după Brexit, pe piaţa noastră bancară nu vor exista efecte.

"Mai este şi ideea partenerului părăsit", atrage atenţia consilierul Guvernatorului, explicând că ieşirea Marii Britanii din UE va crea resentimente, care se vor manifesta atunci când tratatele dintre cele două părţi se vor reface - pentru că relaţiile vor fi reînnodate, ambele părţi având interesul să se folosească de piaţa comună.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Sunt peste trei sute de mii de romani, REAL, in REGAT, ce trimit in economia romaneasca peste un miliar de euro anual...Sa nu uitam de ei, sa vedem ce se poate face mai bun pentru tara!!!

    1. Bani de tigari, ca valoare.

    Parerea mea este ca in maxim un an lira dupa iesire va creste cu cel putin 30℅. Pana se regleaza poate o sa fie oscilatij, pentru burse o sa fie mana cereasca.

    De acord ca o sa fie efect de contagiune. 

    1. pai tiparesc la greu lire, ELVETIENII nu tiparesc franci

      uk are deficit comercial cronic, ELVETIA NU., DE ASEMENA CU DEFICITUL bugetar 

      O

      Asta nu stiam :(

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb