BROKERII: Creditele se vor ieftini

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 aprilie 2010

Cel mai important de menţionat este trendul pieţei de a aplica reducerile de dobânzi şi pentru creditele în sold.

Cel mai important de menţionat este trendul pieţei de a aplica reducerile de dobânzi şi pentru creditele în sold.

Dobânzile la credite vor scădea în continuare, sunt de părere brokerii de credite. Potrivit afirmaţiilor celor de la Credit Zone, nivelul mediu al dobânzilor la creditele ipotecare în euro se va situa în jurul valorii de 6,5% pe an, la sfârşitul anului.

În prezent, pe piaţă există bănci care practică dobânzi sub 7%.

Printre acestea se numără OTP (4,21%) şi BRD (5,15%).

Dar aceste oferte sunt atractive doar la prima vedere, având în vedere că la dobânzile menţionate se adaugă fie comisionul de gestionare, fie asigurarea de viaţă sau ambele, care fac ca, în realitate, nivelul dobânzii să sară de 7%.

Dobânzi mai mari sunt practicate de BCR, de pildă, acestea fiind cuprinse între 9,25% şi 11% la creditele ipotecare în euro, în func-ţie de perioada de rambursare, care poate ajunge până la 30 de ani.

În schimb, creditele ipotecare în lei ar putea marca scăderi mai importante, dacă Banca Naţională a Româ-niei (BNR) menţine ritmul de reducere a dobânzii de referinţă. Dobânda de politică monetară a fost redusă de BNR la un nivel minim istoric, de 6,5% pe an. În octombrie 2009, aceasta era de 8,5%.

Mihaela Stavrositu, PR Manager în cadrul Credit Zone, ne-a declarat: "Este plauzibil, pentru finalul aces-tui an, un nivel mediu al dobânzilor la creditele ipotecare în lei de 9,5%". În prezent, printre cele mai mici dobânzi în lei la ipotecare sunt practicate de Banca Comercială Română (9,73%), Banca Românească (9,33%). La polul opus se află ING (16,5%), Alpha Bank (15,03%) sau Millennium Bank(13,39%).

La creditele de nevoi personale cu ipotecă, cele mai mici dobânzi în euro sunt practicate de Banca Româ-nească (7,43%), Garanti Bank (6%), Leumi (7,14%), OTP (4,21%). Dobânzi mai mari au Alpha Bank(10,83%) sau MKB Romexterra Bank(8,25%).

În lei, cele mai mici dobânzi sunt la BCR (10,23%), Leumi Bank (11,02%), Garanti (11,83%). În schimb, Millennium Bank practică o dobândă de 13,89% la creditele de nevoi personale în lei, iar Unicredit, de 14,78%.

Liviu Andrei, directorul brokerului de credite "Alliance Finance Broker" (AFB), este de părere că atât deciziile BNR de reducere a dobânzii de politică monetară, cât şi programul "Prima Casă" vor menţine trendul descendent al dobânzilor la creditele ipotecare. Domnia sa ne-a declarat: "Nu cred că dobânzile la credite vor scădea, în acest an, mai mult de un punct procentual faţă de ce avem în prezent. Această evoluţie va depinde foarte mult de rezultatele raportate de economia naţională la sfârşitul semestrului al doilea".

Că dobânzile vor continua să scadă, o spune şi Ruxandra Andrei, directorul portalului de comparaţie a creditelor Finzoom.

Domnia sa ne-a declarat: "Dacă, în ianuarie, ajustările au fost în special la creditele în euro, în februarie, modificările majore au fost operate pe RON. Cel mai important de menţionat este trendul pieţei de a aplica reducerile de dobânzi şi pentru creditele în sold. Este un eveniment pe care nimeni nu ar fi avut temeiul de a-l pune în discuţie, acum doi ani".

Ruxandra Andrei este rezervată în privinţa estimărilor pentru sfârşitul lui 2010, însă a adăugat că, în prezent, toate datele indică faptul că dobânzile vor scădea în următoarele trei luni.

Domnia sa a mai precizat: "Indexul DAE realizat de Finzoom pentru creditele ipotecare în euro înregistra un nivel al dobânzilor de 7,9%. În septembrie 2007, nivelul dobânzilor a înregistrat un salt spectaculos, până la 9,24%. Vârful a fost înregistrat în decembrie 2008: 12,81%. Din 2007 încoace, februarie 2010 este prima lună care înregistrează un nivel al dobânzilor optimist: 8,12%".

Factorii care vor influenţa evoluţia dobânzilor la credite sunt, în opinia reprezentantului Finzoom, pe lângă politica monetară, evoluţia cursului valutar şi a valorilor EURIBOR, ROBOR, LIBOR, calitatea portofoliului de clienţi ai băncilor, precum şi reglementările venite din partea Uniunii Europene, menite să întărească transparenţa sistemului bancar şi protecţia consumatorilor şi să sporească mobilitatea opţiunilor de contractare a unui credit, chiar din spaţiul Uniunii Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb