BROKERII ESTIMEAZĂ: "Petrom va afişa rezultate în creştere, pentru primele nouă luni"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Companii / 29 octombrie 2018

"Petrom va afişa rezultate în creştere, pentru primele nouă luni"

Maria Vlad, BRK Financial Group: "Producţia totală de hidrocarburi din trimestrul al treilea, în scădere cu 4%, va fi compensată de creşterea preţului barilului de petrol "

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Deprecierea de la finalul săptămânii trecute a cotaţiei SNP reprezintă o marcare de profit"

OMV Petrom (SNP) va raporta rezultate financiare în creştere pentru primele nouă luni ale anului apreciază, la unison, brokerii activi în piaţa noastră de capital, în condiţiile în care preţul petrolului pe plan internaţional s-a înscris pe o tendinţă ascendentă de la începutul anului, după primele nouă luni atât cotaţia sortimentului Brent, relevant pentru piaţa europeană, cât şi West Texas Intermediate (WTI), urcând cu peste 20%.

Este o evoluţie ce a alimentat creşterea preţului acţiunii societăţii petroliere în acest an, titlurile SNP urcând, recent, un maxim de 0,3955 lei/unitate, nivel pe care cotaţia emitentului nu l-a mai atins din luna mai a anului 2015.

Maria Vlad, analist financiar în cadrul BRK Financial Group, ne-a transmis aşteptările sale legate de rezultatele financiare pe care compania le va raporta pe data de 31 octombrie, aceasta fiind prima companie din structura indicelui BET care îşi publică rezultatele financiare pentru primele trei trimestre ale anului.

Analistul ne-a transmis: "Considerăm că OMV Petrom va raporta rezultate în creştere pentru primele nouă luni ale acestui an, respectiv pentru trimestrul al treilea din 2018, datorită creşterii cu aproximativ 44% a preţului mediu al petrolului Brent, respectiv cu 51% a preţului mediu al ţiţeiului (n.r. WTI), comparativ cu trimestrul al treilea din 2017".

Potrivit Mariei Vlad, deşi OMV Petrom a publicat indicatorii cheie aferenţi trimestrului al treilea din 2018, în care se arată că producţia totală de hidrocarburi a fost în scădere cu 4%, aceasta va fi compensată, cel mai probabil, din creşterea preţului barilului de petrol.

"Cu toate că CEO-ul OMV a anunţat că amână pentru anul viitor decizia privind investiţia în Marea Neagră, ca urmare a faptului că adoptarea Legii offshore privind exploatările de gaze din Marea Neagră a durat prea mult, rămânem în continuare optimişti în ceea ce priveşte evoluţia viitoare a acţiunilor SNP. Desigur, trebuie luat în calcul faptul că ştirea referitoare la investiţia în Marea Neagră era deja încorporată în preţul acţiunii SNP, aşadar rămânem atenţi la reacţia preţului acesteia în piaţă în condiţiile amâ-nării acestei decizii", a conchis analis-tul BRK Financial Group.

Este o opinie împărtăşită şi de George Brande, trader în cadrul Interfinbrok, care ne-a spus: "Petrom a raportat pentru primele şase luni rezultate financiare în linie cu cele de anul trecut, după ce, după primele trei luni afişa o creştere cu 38% a profitului net, o explicaţie fiind dată de revizia periodică a rafinăriei Petrobrazi din trimestrul al doilea din 2018.

Conform indicatorilor operaţionali raportaţi de emitent pentru trimestrul al treilea din 2018, preţul mediu al petrolului Brent este cu 44% mai mare decât în trimestrul al treilea din 2017, iar rata de utilizare a rafinăriei s-a situat aproape de 100%. Astfel, ne putem aştepta la o creştere bună a rezultatelor financiare susţinute de aprecierea preţului petrolului".

Potrivit traderului de la Interfinbrok, decizia privind investiţia din Marea Neagră luată de acţionarul majoritar OMV poate influenţa pe termen scurt cotaţia, dar rezultatele financiare solide reprezintă un punct de sprijin pentru titlurile emitentului.

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Există o zonă de rezistenţă la 0,4 lei, unde consider că vor apărea vânzători importanţi"

La rândul său, Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring, ne-a declarat: "Cred că rezultatele pe care le va raporta OMV Petrom vor fi mai bune decât cele obţinute după primele nouă luni ale anului trecut, ţinând cont şi de faptul că preţul petrolului a fost peste cel estimat de companie în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2018, de circa 50 de dolari/baril".

De asemenea, brokerul a punctat că se aşteaptă ca dividendul pe care-l va distribui emitentul din rezultatul aces-tui an să fie mai mare decât cel din 2017, în situaţia în care Petrom a adoptat o politică în acest sens.

"Scăderea de la finalul săptămânii a cotaţiei SNP reprezintă o marcare de profit, ţinând cont atât de creşterea fulminantă a cotaţiei din ultima perioadă, cât şi de anunţul OMV de a amâna pentru anul viitor decizia privind inves-tiţiile în Marea Neagră. În plus, a mai existat şi discuţia din spaţiul public legată de o posibilă plafonare a preţului benzinei şi motorinei, ceea ce mi se pare incredibil într-o democraţie. Dar, volumele nu au fost foarte mari, ceea ce arată că nu s-a vândut în panică.

Probabil, investitorii vor reintra la cumpărare când vor apărea rezultatele financiare, ceea ce ar putea da un imbold pozitiv cotaţiei. Deja la nouă luni se poate face o estimare privind dividendul pe care ar putea să-l plătească compania, iar investitorii îşi aranjează portofoliul în acest sens.

Totuşi, cred că este puţin probabil ca preţul acţiunii să depăşească până la sfârşitul anului zona de rezistenţă de 0,4 - 0,41 de lei/acţiune, unde consider că vor apărea vânzători importanţi".

În ultimele trei şedinţe de tranzacţionare ale săptămânii trecute, preţul acţiunii societăţii petroliere a cunoscut scăderi de peste 1%.

Totuşi, de la începutul anului şi până în prezent, cotaţia SNP a urcat cu 29,02%, cea mai mare apreciere din cadrul indicelui BET, iar, dacă se ia în calcul şi dividendul de 0,02 lei/acţiune, randamentul acţiunii societăţii petroliere este de 36%.

La finalul săptămânii trecute, grupul energetic austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, a hotărât să amâne, pentru anul următor, decizia de investiţie în proiectul său offshore din Marea Neagră din cauză că Guvernul României a avut nevoie de o durată prea mare de timp pentru a pune la punct cadrul de reglementare.

Pentru primele şase luni ale acestui an, OMV Petrom a raportat un profit net de 1.288 milioane de lei, în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, efectele creşterii preţului petrolului la nivel internaţional - cu circa 40% - fiind parţial contrabalansate de consecinţele reviziei generale ale rafinăriei Petrobrazi, potrivit raportului emitentului.

OMV are o participaţie de 51,01%, iar Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).

Valoarea de piaţă a grupului petrolier la BVB este de circa 20,9 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb